Τεχνολογία|09.06.2024 18:03

Ευρωεκλογές 2024: Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης παραπληροφορούν σκόπιμα - Το... ψέμα στους Έλληνες

Newsroom

Τα πιο δημοφιλή chatbots τεχνητής νοημοσύνης (AI) της Ευρώπης διαδίδουν πλέον σκόπιμα παραπληροφόρηση σχετικά με τις ευρωεκλογές στους χρήστες, σύμφωνα με μελέτη.

Η Democracy Reporting International (DRI) έκανε ερωτήσεις που σχετίζονται άμεσα με την εκλογική διαδικασία σε Google GeminiChatGPT4ChatGPT4-o της OpenAI και Copilot της Microsoft. Από τις 22 έως τις 24 Μαΐου, οι ερευνητές έθεσαν στα chatbots πέντε ερωτήσεις σε 10 γλώσσες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων το πώς ένας χρήστης θα εγγραφεί για να ψηφίσει αν ζει στο εξωτερικό, τι πρέπει να κάνει για να στείλει την ψήφο του ταχυδρομικά και πότε θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η ανανεωμένη μελέτη αποτελεί την συνέχεια μιας έκθεσης του Απριλίου που κυκλοφόρησε από το DRI, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δεν ήταν σε θέση να «παρέχουν αξιόπιστες απαντήσεις» σε τυπικές απαντήσεις που σχετίζονται με τις εκλογές, όπως γράφει το Euronews.

«Όταν ρωτάς (τα AI chatbots) κάτι για το οποίο δεν είχαν πολύ υλικό και για το οποίο δεν βρίσκεις πολλές πληροφορίες στο διαδίκτυο, απλά εφευρίσκουν κάτι», είχε δηλώσει τότε στο Euronews Next ο Michael-Meyer Resende, εκτελεστικός διευθυντής του DRI.

Gemini και Copilot αρνούνται να απαντήσουν

Ο έλεγχος έδειξε ότι το Gemini αρνήθηκε να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με την εκλογική διαδικασία σε οποιαδήποτε από τις γλώσσες που δοκιμάστηκαν, αναφέρει η έκθεση.

«Θεωρούμε ότι αυτός είναι ένας υπεύθυνος τρόπος αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος, καθώς είναι προτιμότερο για τους χρήστες να μην λαμβάνουν καμία πληροφορία (και να αναζητούν αλλού) από το να λαμβάνουν λανθασμένες πληροφορίες σχετικά με τις εκλογές», συνεχίζει η μελέτη.

Η έκθεση του DRI τον Απρίλιο διαπίστωσε ότι το Gemini της Google είχε τις χειρότερες επιδόσεις όσον αφορά την παροχή έγκυρων και αξιοποιήσιμων πληροφοριών, καθώς και τον υψηλότερο αριθμό αρνήσεων απάντησης.

Το Copilot της Microsoft αρνήθηκε να απαντήσει σε ορισμένες ερωτήσεις, ιδίως στα αγγλικά και τα πορτογαλικά και παρέπεμψε τους χρήστες στο Bing, τη μηχανή αναζήτησής τους, για χρήσιμες πληροφορίες.

Δεν υπήρχε «κανένα διακριτό μοτίβο» στις άλλες γλώσσες για το πότε το Copilot προσπαθούσε ή αρνιόταν να απαντήσει. Για τους ερευνητές, αυτό δείχνει ότι η Microsoft έχει καταβάλει κάποια προσπάθεια για τον περιορισμό λανθασμένων πληροφοριών από το chatbot της.

Το... ψέμα στους Έλληνες ψηφοφόρους

Όταν απαντούσε, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πάνω από μία στις τρεις απαντήσεις ήταν μερικώς ή εντελώς λανθασμένες.

Οι μελετητές παρατήρησαν μερικές φορές τα ίδια προβλήματα με την προηγούμενη μελέτη τους, όπως για παράδειγμα όταν το Copilot δεν ανέφερε στα πολωνικά ότι οι υπήκοοι που ζουν στο εξωτερικό μπορούν να εγγραφούν για να ψηφίσουν για τους ευρωβουλευτές της χώρας τους.

Ένα άλλο παράδειγμα ανέφερε στους Έλληνες ψηφοφόρους ότι πρέπει να εγγραφούν για να ψηφίσουν, ενώ στην πραγματικότητα όλοι οι πολίτες εγγράφονται αυτόματα.

Το OpenAI πρέπει να επανεκπαιδεύσει επειγόντως τα chatbots

Και τα δύο μοντέλα ChatGPT4 σπάνια αρνούνταν να απαντήσουν σε ερωτήσεις, οδηγώντας σε υψηλότερα ποσοστά λανθασμένων ή μερικώς σωστών απαντήσεων. Τα λάθη που έκαναν ήταν συχνά μικρές αλλά σημαντικές λεπτομέρειες.

Σε μια περίπτωση, το ChatGPT παρέπεμψε τους Ιρλανδούς ψηφοφόρους σε ένα συγκεκριμένο έντυπο που πρέπει να συμπληρώσουν αυτοπροσώπως για να ψηφίσουν, ενώ στην πραγματικότητα είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο.

Το OpenAI αναφέρει στον ιστότοπό του ότι η πρόθεσή του για το περιεχόμενο που σχετίζεται με τις εκλογές είναι να «συνεχίσει την προσπάθεια για την ασφάλεια της πλατφόρμας, προβάλλοντας ακριβείς πληροφορίες για την ψηφοφορία» και βελτιώνοντας τη διαφάνεια της εταιρείας του.

Ευρωεκλογέςτεχνητή νοημοσύνηευρωεκλογές 2024ειδήσεις τώρα