Τεχνολογία | 12.06.2024 17:50

Πρωτοποριακή επέμβαση: Χειρούργησε ασθενή στο Πεκίνο από... τη Ρώμη

Newsroom

Μια πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση σε ασθενή στο Πεκίνο πραγματοποίησε ένας χειρουργός που βρισκόταν στη Ρώμη. Με πάνω από 8.000 χιλιόμετρα να του χωρίζουν η επέμβαση κατέστη εφικτή χάρη σε ένα ισχυρό δίκτυο 5G.

Η τηλεχειρουργική μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιόδους πολέμου και πανδημιών

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα με την απομακρυσμένη χειρουργική είναι η επικοινωνία, καθώς η επιτυχία εξαρτάται από την απρόσκοπτη επικοινωνία μεταξύ των μηχανημάτων. Σήμερα δεν είχαμε σχεδόν καμία καθυστέρηση και ήταν σχεδόν το ίδιο με μια συμβατική χειρουργική επέμβαση» δήλωσε ο επικεφαλής χειρουργός Zhang Xu.

Με επικεφαλής επιστήμονες από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών και το τμήμα ουρολογίας του Τρίτου Ιατρικού Κέντρου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA), η ομάδα αφαίρεσε μια κάκωση στον προστάτη ενός ασθενούς με καρκίνο. Κατάφερε να εξαλείψει τον κίνδυνο σφάλματος ενημερώνοντας το σύστημα.

Ο Zhang δήλωσε πως η απομακρυσμένη χειρουργική (τηλεχειρουργική) ενσωματώνει νέες τεχνολογίες και ιδέες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε δυσπρόσιτες περιοχές σε περιόδους πολέμου και πανδημιών.

Ο επόμενος στόχος τους είναι να φέρουν αυτό το νέο και βελτιωμένο σύστημα τηλεχειρουργικής στο στρατό. Μπορεί να μην είναι σε θέση να τους προσεγγίσουν φυσικά, αλλά μπορούν να στείλουν λεπτομερείς οδηγίες σε ένα ρομπότ που μπορεί να εκτελέσει μια διαδικασία τώρα που αυτή η ομάδα Κινέζων χειρουργών ότι μπορεί να γίνει χωρίς πρόβλημα.

χειρουργική επέμβασηχειρουργόςΡώμηΙταλίαΠεκίνο