Ξεκίνησε ο πόλεμος μουσικής βιομηχανίας και AI; Οι μεγαλύτερες δισκογραφικές μηνύουν εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης
NewsroomΟι μεγαλύτερες δισκογραφικές εταιρείες στον κόσμο μηνύουν δύο start-up εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης (AI) για παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων σε μια υπόθεση που μπορεί να αποτελέσει ορόσημο.
Εταιρείες όπως η Sony Music, η Universal Music Group και η Warner Records λένε ότι οι Suno και Udio έχουν διαπράξει παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων σε «σχεδόν αδιανόητη κλίμακα». Ισχυρίζονται ότι τα δύο λογισμικά κλέβουν μουσική για να βγάλουν παρόμοια έργα και ζητούν αποζημίωση 150.000 δολαρίων (118.200 λιρών) ανά έργο.
Η Suno και η Udio δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα του BBC για σχόλιο.
«Κύμα» αγωγών
Οι μηνύσεις, οι οποίες ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα από την Recording Industry Association of America, αποτελούν μέρος ενός κύματος αγωγών από συγγραφείς, ειδησεογραφικούς οργανισμούς και άλλες ομάδες που αμφισβητούν τα δικαιώματα των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης να χρησιμοποιούν το έργο τους.
Η Suno, η οποία εδρεύει στη Μασαχουσέτη, κυκλοφόρησε το πρώτο της προϊόν πέρυσι και ισχυρίζεται ότι περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει το εργαλείο της για να δημιουργήσουν μουσική.
Η εταιρεία, η οποία συνεργάζεται με τη Microsoft, χρεώνει ένα μηνιαίο τέλος για την υπηρεσία της και πρόσφατα ανακοίνωσε ότι συγκέντρωσε 125 εκατ. δολάρια από επενδυτές...
Η Udio με έδρα τη Νέα Υόρκη, γνωστή ως Uncharted Labs, υποστηρίζεται από υψηλού προφίλ επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων, όπως η Andreessen Horowitz. Κυκλοφόρησε την εφαρμογή της τον Απρίλιο και απέκτησε σχεδόν αμέσως φήμη επειδή ήταν το εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία του «BBL Drizzy», ενός κομματιού - παρωδία που σχετίζεται με τη διαμάχη μεταξύ των καλλιτεχνών Kendrick Lamar και Drake.
Απειλείται ολόκληρο το «μουσικό οικοσύστημα»;
Στο παρελθόν, οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης έχουν υποστηρίξει ότι η χρήση του υλικού είναι νόμιμη βάσει του δόγματος της δίκαιης χρήσης, το οποίο επιτρέπει τη χρήση έργων που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα χωρίς άδεια υπό ορισμένες προϋποθέσεις, όπως για σάτιρα ή ειδησεογραφία.
Αλλά στις καταγγελίες, οι οποίες κατατέθηκαν σε ομοσπονδιακά δικαστήρια της Μασαχουσέτης και της Νέας Υόρκης, οι δισκογραφικές εταιρείες λένε ότι οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης απλώς κερδίζουν χρήματα από αντιγραφή τραγουδιών.
Οι καταγγελίες λένε ότι οι Suno και Udio παράγουν έργα όπως το Dancing Queen που ακόμη και οι φανατικοί οπαδοί των ABBA θα δυσκολεύονταν να ξεχωρίσουν από την αυθεντική ηχογράφηση του συγκροτήματος! Τα τραγούδια που αναφέρονται στην αγωγή κατά της Udio περιλαμβάνουν το All I Want for Christmas is You της Mariah Carey και το My Girl των The Temptations.
«Το κίνητρο είναι θρασύτατα εμπορικό και απειλεί να εκτοπίσει τη γνήσια καλλιτεχνική ικανότητα του ανθρώπου που βρίσκεται στο επίκεντρο της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων», αναφέρουν οι δισκογραφικές εταιρείες στις αγωγές.
Είπαν ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι κάτι που απαλλάσσει τις εταιρείες από το να «παίζουν με τους κανόνες» και προειδοποίησαν ότι η «κλοπή» των ηχογραφήσεων απειλεί «ολόκληρο το μουσικό οικοσύστημα».
- Συγκλονιστικά στοιχεία της ΕΛΑΣ για την ενδοοικογενειακή βία - Περισσότερες από 15.000 γυναίκες θύματα σε 10 μήνες
- Ψήφισαν και οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ: Περισσότεροι από 21.000 πολίτες στις κάλπες - Το μήνυμα του Τσίπρα
- Τα δύο σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Τι θα γίνει με εκλογικό νόμο και ανασχηματισμό
- Ο Μασκ θέλει να δει τον... Φειδία πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης