Τεχνολογία|10.07.2024 06:45

Αυτός ο πλανήτης μυρίζει ... σαν κλούβιο αυγό

Newsroom

O πλανήτης HD 189733 είναι γνωστός στους αστρονόμους για τον κακό καιρό του, αλλά σύμφωνα με νέα δεδομένα είναι εξίσου άσχημη και η μυρωδιά του.

Στον πλανήτη επικρατούν καυτές θερμοκρασίες και  η βροχή μοιάζει με λιωμένο γυαλί. Οι ερευνητές μελέτησαν με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου James Webb την ατμόσφαιρά του, διαπιστώνοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος της αποτελείται από υδρογόνο. Το συγκεκριμένο αέριο, που είναι εξαιρετικά δύσοσμο, το συναντάμε και στα κλούβια αυγά.

Φιλοξενεί ζωή;

Ο εντοπισμός υδρόθειου αποτελεί ένδειξη ότι μακρινοί πλανήτες μπορεί να φιλοξενούν εξωγήινους οργανισμούς. Ωστόσο, οι ερευνητές αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρχει ζωή στον συγκεκριμένο, λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

Το τηλεσκόπιο James Webb έχει ανοίξει νέες προοπτικές, επιτρέποντας  στους ερευνητές να αναλύσουν τις χημικές ουσίες πλανητών που υπάρχουν πολύ μακριά από τη γη, και συμβάλλοντας με τον τρόπο στην καλύτερη κατανόηση της προέλευσης τους.

«Έχει αλλάξει το παιχνίδι. Πραγματικά φέρνει επανάσταση στον τομέα της αστρονομίας. Έχει ξεπεράσεις  τις προσδοκίες μας», δήλωσε ο Δρ Fu.

εξωπλανήτηςατμόσφαιραJames Webbειδήσεις τώραπλανήτης