Ανακαλύφθηκε σπήλαιο στο φεγγάρι: Γιατί πιστεύεται ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν εκεί μόνιμή βάση
NewsroomΕπιστήμονες ανακάλυψαν μία σπηλιά βάθους 100 μέτρων στο φεγγάρι, που πιστεύεται πως μπορεί να είναι η ιδανική τοποθεσία, ώστε οι ανθρωπότητα να χτίσει μία μόνιμη βάση.
Τη σπηλιά ανακάλυψαν οι Lorenzo Bruzzone και Leonardo Carrer από το Πανεπιστήμιο Τρέντο στην Ιταλία, οι οποίοι χρησιμοποίησαν ραντάρ, για να διεισδύσουν στη βραχώδη πεδιάδα, που είναι γνωστή ως Mare Tranquillitatis.
Η «Mare» ή θάλασσα ήταν πιθανότατα κάποτε ένας ωκεανός και είναι ορατή με γυμνό μάτι από τη Γη. Είναι επίσης το σημείο όπου προσγειώθηκε το Apollo 11 το 1969.
Γιατί αποτελεί ιδανική τοποθεσία για τη δημιουργία μόνιμης βάσης
Τα έθνη εδώ και δεκαετίες επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για τη δημιουργία μιας βάση στο φεγγάρι, αλλά αποτελεί αίνιγμα το πως θα καταφέρουν να προστατεύσουν τους αστροναύτες από τις ακραίες θερμοκρασίες και τον διαστημικό καιρό.
Η Helen Sharman, πρώτη Βρετανίδα αστροναύτης, δήλωσε στο BBC News ότι το σπήλαιο φαίνεται να είναι ένα καλό μέρος για τη δημιουργία βάσης και σχολίασε ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να ζουν σε σεληνιακές λάκκους σε 20 με 30 χρόνια.
Ωστόσο, παρατήρησε ότι οι αστροναύτες ίσως χρειαστούν να κάνουν κατάδυση και να χρησιμοποιήσουν ανελκυστήρα για να βγουν στην επιφάνεια.
Πώς φτιάχτηκε η σπηλιά
Σύμφωνα με τους επιστήμονες υπάρχουν εκατοντάδες σπήλαια στη σελήνη που δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμα. Δημιουργήθηκαν πριν από εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια χρόνια, όταν η λάβα έρεε στη Σελήνη, δημιουργώντας μια σήραγγα μέσα στο βράχο. Το πλησιέστερο αντίστοιχο στη Γη θα ήταν τα ηφαιστειακά σπήλαια στο Λανζαρότε της Ισπανίας, εξηγεί ο καθηγητής Carrer, προσθέτοντας ότι οι ερευνητές επισκέφθηκαν αυτά τα σπήλαια στο πλαίσιο των εργασιών τους.
- Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
- Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
- Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
- Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες