Τεχνολογία|17.07.2024 03:00

OpenAI: Τι είναι το μυστηριώδες πρότζεκτ με την κωδική ονομασία «φράουλα» που σχεδιάζεται

Newsroom

Η εταιρεία κατασκευής του ChatGPT, OpenAI εργάζεται πάνω σε ένα νέο μυστηριώδες πρότζεκτ για τα μοντέλα της τεχνητής νοημοσύνης, που έχει κωδικό ονομασία  «Strawberry», δηλαδή «φράουλα», όπως αποκάλυψε το Reuters.

Το νέο αυτό πρότζεκτ έρχεται την ώρα που η νεοσύστατη επιχείρηση που υποστηρίζεται από τη Microsoft αγωνίζεται να δείξει ότι οι τύποι μοντέλων που προσφέρει είναι ικανοί να παρέχουν προηγμένες δυνατότητες συλλογισμού.

Ομάδες μέσα στο OpenAI εργάζονται πάνω στο Strawberry, σύμφωνα με αντίγραφο ενός πρόσφατου εσωτερικού εγγράφου που είδε το Reuters τον Μάιο. Ωστόσο, δεν είναι γνωστό ποτέ και αν αυτό θα είναι διαθέσιμο στο κοινό.

«Θέλουμε η τεχνητή νοημοσύνη να κατανοεί τον κόσμο όπως εμείς»

Ερωτηθείς σχετικά με ο πρότζεκτ Strawberry και τις λεπτομέρειες αυτού, εκπρόσωπος της εταιρείας OpenAI ανέφερε σε δήλωσή του:

«Θέλουμε τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης μας να βλέπουν και να κατανοούν τον κόσμο περισσότερο, όπως εμείς. Η συνεχής έρευνα για νέες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης είναι μια κοινή πρακτική στη βιομηχανία, με κοινή πεποίθηση ότι αυτά τα συστήματα θα βελτιώσουν τη συλλογιστική τους με την πάροδο του χρόνου».

Από την δήλωση φαίνεται πως η εταιρεία δεν θέλει να αποκαλύψει περισσότερα, ωστόσο εικάζεται πως ίσως ετοιμάζεται μια επανάσταση στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης.

Το πρόγραμμα Q* 

Το πρότζεκτ Strawberry ήταν παλαιότερα γνωστό ως Q*. Δύο υπάλληλοι της OpenAI είπαν ότι το πρόγραμμα αυτό ήταν ικανό να απαντά σε δύσκολες επιστημονικές και μαθηματικές ερωτήσεις εκτός της εμβέλειας των σημερινών εμπορικά διαθέσιμων μοντέλων.

Μια άλλη πηγή που ενημερώθηκε για το θέμα είπε ότι η OpenAI έχει δοκιμάσει εσωτερικά τεχνητή νοημοσύνη που σκόραρε πάνω από 90% σε ένα σύνολο δεδομένων MATH, ένα σημείο αναφοράς μαθηματικών προβλημάτων.

Ωστόσο, το Reuters δεν μπόρεσε να προσδιορίσει αν το «Strawberry» είναι η συνέχεια αυτής της έρευνας.

Σημειώνεται πως και άλλες εταιρείες όπως η Google, η Meta και η Microsoft πειραματίζονται με παρόμοιες τεχνικές βελτίωσης των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, την ώρα που πολλοί ερευνητές προειδοποιούν για τους κινδύνους που μπορεί να έχει η εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης.

τεχνητή νοημοσύνηέρευναMicrosoftειδήσεις τώρα