Τεχνολογία|19.07.2024 16:01

Συγνώμη ζήτησε η εταιρεία Crowdstrike για το παγκόσμιο ψηφιακό χάος

Newsroom

Παγκόσμιο ψηφιακό χάος σε αεροδρόμια, τράπεζες, σιδηροδρόμους και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο προκάλεσε η ενημέρωση λογισμικού της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Crowdstrike, με την εταιρεία να ζητά συγνώμη για την αναστάτωση. 

«Λυπούμαστε βαθιά»

Ειδικότερα ο επικεφαλής της Crowdstrike σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC News αναφέρθηκε στην αναστάτωση που προκλήθηκε από την ενημέρωση λογισμικού της εταιρείας .

«Λυπούμαστε βαθιά για τον αντίκτυπο που έχουμε προκαλέσει στους πελάτες, στους ταξιδιώτες, σε οποιονδήποτε επηρεάζεται από αυτό, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών μας», είπε ο Τζορτζ Κούρτς.

Σε μια από τις πιο εκτεταμένες καταρρεύσεις συστημάτων πληροφορικής που έπληξαν ποτέ εταιρείες και ιδρύματα παγκοσμίως, οι αερομεταφορές σταμάτησαν, τα νοσοκομεία επηρεάστηκαν και μεγάλος αριθμός εργαζομένων δεν είχε πρόσβαση στους υπολογιστές του. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Sky News διακόπηκε προσωρινά από τον αέρα και το σύστημα κρατήσεων του NHS GP δεν λειτούργησε.

Τι είναι η CrowdStrike;

Η CrowdSrike είναι μια πλατφόρμα κυβερνοασφάλειας που παρέχει λύσεις ασφαλείας σε χρήστες και επιχειρήσεις. Χρησιμοποιώντας έναν ενιαίο αισθητήρα και μια ενοποιημένη διεπαφή απειλών με συσχέτιση επιθέσεων σε όλα τα τελικά σημεία, τους φόρτους εργασίας και την ταυτότητα. Η Falcon Identity Threat Protection σταματά τις παραβιάσεις που βασίζονται στην ταυτότητα σε πραγματικό χρόνο.

Τι ακριβώς συνέβη;

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά η Crowdstrike έβγαλε μια νέα έκδοση του προγράμματος Falcon. Η CrowdStrike, ανέφερε στις 08.30 ώρα Ελλάδας ότι το λογισμικό ασφάλειας «Falcon Sensor» προκαλεί το κρασάρισμα υπολογιστών που τρέχουν Windows. Οι αναρίθμητοι υπολογιστές που επηρεάζονται φέρονται να εμφανίζουν την «μπλε οθόνη του θανάτου», η οποία σημαίνει ότι το λειτουργικό σύστημα κράσαρε.

Αυτό σημαίνει ότι το πρόβλημα είναι πιθανό να μην μπορεί να λυθεί με εξ΄αποστάσεως ρύθμιση από τις ομάδες IT και απαιτεί χειροκίνητη επανεκκίνηση των υπολογιστών, ανέφερε ρεπόρτερ κυβερνοασφάλειας του BBC.

Η CrowdStrike εξυπηρετεί περίπου 24.000 πελάτες σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την ανακοίνωσή των οικονομικών αποτελεσμάτων τριμήνου, ένας αριθμός που αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος.

Σε νέα της ανακοίνωση λίγο μετά τις 13.00 ώρα Ελλάδας, η CrowdStrike ανέφερε πως «συνεργάζεται με πελάτες που επηρεάστηκαν από ελάττωμα που εντοπίστηκε σε μια μεμονωμένη ενημέρωση περιεχομένου για συστήματα Windows».

«Τα συστήματα Mac και Linux δεν επηρεάστηκαν. Δεν πρόκειται για περιστατικό ασφάλειας ή κυβερνοεπίθεσης».

Η Microsoft είχε αναφέρει νωρίτερα ότι παρατηρεί «θετική τάση στη διαθεσιμότητα υπηρεσιών».

Επιδιορθώνεται;

Σύμφωνα με τους ανθρώπους της εταιρείας ήδη έχει βρεθεί το πρόβλημα και έχουν επικοινωνήσει με τις εταιρείες για να τις βοηθήσουν να αποκατασταθεί το πρόβλημα.

Χάος στα αεροδρόμια

Μεταξύ των επιχειρήσεων που επηρεάζονται είναι η Ryanair, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης, η οποία ανέφερε στον ιστότοπό της: «Πιθανές διαταραχές σε όλο το δίκτυο (Παρ 19 Ιουλίου) λόγω παγκόσμιας διακοπής συστήματος τρίτου μέρους ... Συμβουλεύουμε τους επιβάτες να φτάσουν στο αεροδρόμιο τρεις ώρες πριν από την πτήση τους για να αποφύγουν τυχόν διαταραχές».

Στις ΗΠΑ, οι πτήσεις καθηλώθηκαν λόγω προβλημάτων επικοινωνίας που φαίνεται να συνδέονται με τη διακοπή. Η American Airlines, η Delta και η United Airlines ήταν μεταξύ των αερομεταφορέων που επηρεάστηκαν. Το αεροδρόμιο του Βερολίνου διέκοψε προσωρινά όλες τις πτήσεις τη Δευτέρα, ενώ στην Αυστραλία, το αεροδρόμιο της Μελβούρνης ενημέρωσε τους πελάτες ότι «αντιμετωπίζει ένα παγκόσμιο τεχνολογικό πρόβλημα που επηρεάζει τις διαδικασίες check-in για ορισμένες αεροπορικές εταιρείες».

αεροδρόμιαΗνωμένο Βασίλειοειδήσεις τώραMicrosoftλογισμικόκυβερνοεπίθεσηκυβερνοασφάλεια