Τεχνολογία|21.07.2024 15:50

Ψηφιακό black out: Τεράστια προβλήματα με τις ηλεκτρονικές πληρωμές – Ερωτηματικά για το αν θα πρέπει να αντικατασταθούν τα μετρητά

Newsroom

Το χάος που προκλήθηκε από το παγκόσμιο black out στην Microsoft δείχνει τους κινδύνους της μετάβασης προς μια κοινωνία χωρίς μετρητά, αναφέρουν ακτιβιστές.

Τα σούπερ μάρκετ, οι τράπεζες, οι παμπ, οι καφετέριες, οι σιδηροδρομικοί σταθμοί και τα αεροδρόμια επλήγησαν από το πρόβλημα στα συστήματα της Microsoft την Παρασκευή, με αποτέλεσμα πολλοί να μην μπορούν να δεχτούν ηλεκτρονικές πληρωμές.

Ο αντίκτυπος ήταν ιδιαίτερα σοβαρός για τις επιχειρήσεις που δεν δέχονται πλέον μετρητά.

Η Payment Choice Alliance (PCA), η οποία διεξάγει εκστρατεία κατά της μετάβασης προς μια κοινωνία χωρίς μετρητά, απαριθμεί 23 επιχειρήσεις και ομίλους, τουλάχιστον ορισμένα από τα καταστήματα των οποίων δέχονται μόνο πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες.

«Πάντα θα υπάρχουν διακοπές», δήλωσε ο Ron Delnevo, πρόεδρος της PCA. «Αλλά αν δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, τότε το όλο πράγμα μπορεί να καταρρεύσει γύρω σου», επισημαίνει.

Εκατομμύρια άνθρωποι κατάργησαν τα μετρητά 

Οι πληρωμές με μετρητά αυξήθηκαν για πρώτη φορά σε μια δεκαετία πέρυσι, σύμφωνα με το UK Finance, το οποίο εκπροσωπεί τις τράπεζες.

Ο αριθμός των ατόμων που δεν χρησιμοποιούν ποτέ μετρητά ή τα χρησιμοποιούν λιγότερο από μία φορά το μήνα, έφτασε τα 23,1 εκατ. το 2021, αλλά μειώθηκε στα 21,6 εκατ. πέρυσι.

Η UK Finance δήλωσε ότι υπάρχει «σίγουρα ακόμη θέση» για τα μετρητά.

«Εξαρτάται από τις μεμονωμένες επιχειρήσεις, αλλά πιστεύουμε ότι είναι καλό να δίνουμε στους ανθρώπους μια επιλογή. Οι περισσότερες επιχειρήσεις εξακολουθούν να προσφέρουν μετρητά».

«Τα μετρητά αποτελούν ζωτικό μέρος του τρόπου λειτουργίας των κοινοτήτων μας»

Η Ένωση GMB δήλωσε ότι η διακοπή λειτουργίας ενισχύει αυτό που λέει εδώ και χρόνια: ότι «τα μετρητά αποτελούν ζωτικό μέρος του τρόπου λειτουργίας των κοινοτήτων μας. Όταν αφαιρείς τα μετρητά από το σύστημα, οι άνθρωποι δεν έχουν τίποτα για να στηριχθούν, με αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο κάνουν τα καθημερινά βασικά πράγματα», επισημαίνεται.

Αρκετές μικρότερες διακοπές στα συστήματα είχαν ήδη επηρεάσει τους λιανοπωλητές φέτος. Τον Μάρτιο, τα McDonald's, Tesco, Sainsbury's και Gregg's υπέστησαν προβλήματα με τα συστήματα πληρωμών τους, αναφέρει η Guardian. Όλα τα καταστήματα αυτά δέχονται μετρητά.

Πρόστιμα από Κίνα και ΗΠΑ σε επιχειρήσεις που δεν δέχονται μετρητά 

Οι αρχές στην Κίνα και τις ΗΠΑ έχουν επιβάλει πρόστιμα σε επιχειρήσεις που δεν δέχονται μετρητά. Ο Delnevo δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να θεσπίσει νόμο που να υποχρεώνει όλες τις επιχειρήσεις να δέχονται μετρητά.

Ο Martin Quinn, διευθυντής εκστρατείας της PCA, δήλωσε ότι η χρήση μετρητών επιτρέπει την ανωνυμία. »Δεν θέλω να πωλούνται τα δεδομένα μου και δεν θέλω οι τράπεζες, οι εταιρείες πιστωτικών καρτών και ακόμη και οι διαδικτυακοί έμποροι λιανικής πώλησης να γνωρίζουν κάθε πτυχή της ζωής μου», δήλωσε.

Ο προϋπολογισμός με τη χρήση μετρητών είναι επίσης ευκολότερος για ορισμένους, πρόσθεσε.

«Αν βγω έξω για μια νύχτα και αποφασίσω να ξοδέψω 50 λίρες, τότε δεν θα πληγεί τόσο η τσέπη μου. Αλλά αν βρίσκομαι στην παμπ και (πληρώνω με κάρτα) τότε το επόμενο πρωί θα ξυπνήσω και θα διαπιστώσω ότι έχω κάνει υπερανάληψη». 

Microsoftειδήσεις τώραχρήματαμετρητά