Ψηφιακό black out: Αυτή η χώρα βρήκε σχεδόν… αλώβητη και οι λόγοι είναι απλοί
NewsroomΕνώ το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου αντιμετώπιζε την Παρασκευή το παγκόσμιο ψηφιακό μπλακ άουτ, μια χώρα που κατάφερε να ξεφύγει σε μεγάλο βαθμό αλώβητη ήταν η Κίνα. Ο λόγος είναι στην πραγματικότητα πολύ απλός: Πολύ λίγοι οργανισμοί θα αγοράσουν λογισμικό από μια αμερικανική εταιρεία η οποία, στο παρελθόν, έχει μιλήσει έντονα για την απειλή κυβερνοασφάλειας που συνιστά το Πεκίνο.
Απεξάρτηση από τη Microsoft
Επιπλέον, η Κίνα δεν εξαρτάται τόσο πολύ από τη Microsoft όσο ο υπόλοιπος κόσμος. Οι εγχώριες εταιρείες, όπως η Alibaba, η Tencent και η Huawei, είναι οι κυρίαρχοι πάροχοι cloud. Έτσι, οι αναφορές για διακοπές λειτουργίας στην Κίνα, όταν έγιναν, αφορούσαν κυρίως ξένες εταιρείες ή οργανισμούς. Σε κινεζικούς ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, για παράδειγμα, ορισμένοι χρήστες παραπονέθηκαν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν check-in σε ξενοδοχεία διεθνών αλυσίδων, όπως Sheraton, Marriott και Hyatt, σε κινεζικές πόλεις.
Τα τελευταία χρόνια, οι κυβερνητικοί οργανισμοί, οι επιχειρήσεις και οι φορείς εκμετάλλευσης υποδομών αντικαθιστούν όλο και περισσότερο τα ξένα συστήματα με εγχώρια. Ορισμένοι αναλυτές αρέσκονται να αποκαλούν αυτό το παράλληλο δίκτυο «splinternet»
«Είναι μια απόδειξη του στρατηγικού χειρισμού των ξένων τεχνολογικών επιχειρήσεων από την Κίνα» λέει ο Josh Kennedy White, ειδικός σε θέματα κυβερνοασφάλειας με έδρα τη Σιγκαπούρη. «Η Microsoft λειτουργεί στην Κίνα μέσω ενός τοπικού συνεργάτη, της 21Vianet, η οποία διαχειρίζεται τις υπηρεσίες της ανεξάρτητα από την παγκόσμια υποδομή της. Αυτή η ρύθμιση απομονώνει τις βασικές υπηρεσίες της Κίνας -όπως οι τραπεζικές και οι αερομεταφορές- από τις παγκόσμιες διαταραχές».
Το Πεκίνο θεωρεί την αποφυγή της εξάρτησης από ξένα συστήματα ως έναν τρόπο ενίσχυσης της εθνικής ασφάλειας. Είναι παρόμοιο με τον τρόπο με τον οποίο ορισμένες δυτικές χώρες απαγόρευσαν την τεχνολογία της κινεζικής εταιρείας τεχνολογίας Huawei το 2019 - ή την κίνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να απαγορεύσει τη χρήση του κινεζικής ιδιοκτησίας TikTok σε κυβερνητικές συσκευές το 2023.
Έκτοτε, οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει μια συντονισμένη προσπάθεια να απαγορεύσουν τις πωλήσεις προηγμένης τεχνολογίας ημιαγωγών στην Κίνα, καθώς και προσπάθειες να σταματήσουν τις αμερικανικές εταιρείες να επενδύουν στην κινεζική τεχνολογία. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ λέει ότι όλοι αυτοί οι περιορισμοί είναι για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Ένα κύριο άρθρο που δημοσιεύθηκε το Σάββατο στην κρατική εφημερίδα Global Times έκανε μια ελαφρώς συγκαλυμμένη αναφορά σε αυτούς τους περιορισμούς στην κινεζική τεχνολογία. «Ορισμένες χώρες μιλούν συνεχώς για την ασφάλεια, γενικεύουν την έννοια της ασφάλειας, αλλά αγνοούν την πραγματική ασφάλεια, αυτό είναι ειρωνικό», ανέφερε το κύριο άρθρο.
Το επιχείρημα εδώ είναι ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να υπαγορεύσουν τους όρους για το ποιος μπορεί να χρησιμοποιεί την παγκόσμια τεχνολογία και πώς χρησιμοποιείται, αλλά μια από τις δικές τους εταιρείες έχει προκαλέσει παγκόσμιο χάος λόγω έλλειψης φροντίδας.
Οι Global Times έριξαν επίσης μια σπόντα στους γίγαντες του διαδικτύου που «μονοπωλούν» τον κλάδο: «Το να βασίζεσαι αποκλειστικά στις κορυφαίες εταιρείες για να ηγηθούν των προσπαθειών για την ασφάλεια των δικτύων, όπως υποστηρίζουν ορισμένες χώρες, μπορεί να εμποδίσει όχι μόνο τον χωρίς αποκλεισμούς διαμοιρασμό των αποτελεσμάτων της διακυβέρνησης, αλλά και να εισάγει νέους κινδύνους για την ασφάλεια».
Η αναφορά στο «μοίρασμα» είναι πιθανώς ένας υπαινιγμός στη συζήτηση σχετικά με την πνευματική ιδιοκτησία στο βαθμό που η Κίνα κατηγορείται συχνά για αντιγραφή ή κλοπή δυτικής τεχνολογίας. Το Πεκίνο επιμένει ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο και τάσσεται υπέρ μιας ανοικτής παγκόσμιας αγοράς τεχνολογίας - διατηρώντας παράλληλα αυστηρό έλεγχο της εγχώριας σκηνής του.
Ωστόσο, δεν έμειναν όλα εντελώς ανεπηρέαστα στην Κίνα. Ένας μικρός αριθμός εργαζομένων εξέφρασε τις ευχαριστίες του σε έναν αμερικανικό γίγαντα λογισμικού για την πρόωρη λήξη της εργάσιμης εβδομάδας τους. «Σας ευχαριστούμε Microsoft για τις πρόωρες διακοπές», ήταν το trend στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Weibo την Παρασκευή, με τους χρήστες να αναρτούν φωτογραφίες από τα «blue screens of death», δηλαδή τις περίφημες «μπλε οθόνες».
- Από τέλος Μαρτίου ακριβά φάρμακα στο σπίτι για 120.000 ασθενείς - Τι θα γίνει με τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ
- Ερντογάν: «Δεν θα αφήσουμε τους Σύρους μόνους τους» - Ο Τούρκος πρόεδρος «ανοικοδομεί» τη Συρία
- Στα Σεπόλια παίρνουν το σπίτι οικογένειας με παιδί ΑμεΑ λίγο πριν τα Χριστούγεννα - Τους έδωσαν 2 μέρες
- Κλέλια Ρένεση: «Έλεγαν ότι ο Μανού Τσαο ήταν ο πατέρας του παιδιού μου, ήταν τόσο αστείο»