Τεχνολογία|26.07.2024 21:52

Η ανακάλυψη του αιώνα από τη NASA: Εντόπισε ίχνη αρχαίας μικροβιακής ζωής στον πλανήτη Άρη

Newsroom

Μπροστά σε μια μοναδική ανακάλυψη βρίσκονται οι ερευνητές της NASA.

Ένας διάστικτος, γεμάτος φλέβες βράχος που βρέθηκε από ένα ρόβερ της NASA στον Άρη περιέχει χαρακτηριστικά που υποδηλώνουν ότι μπορεί να φιλοξένησε μικροβιακή ζωή πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.

Ο βράχος που ανακαλύφθηκε από το ρόβερ Perseverance της NASA στις 21 Ιουλίου καθώς κινούνταν κατά μήκος της βόρειας άκρης του Neretva Vallis, μιας αρχαίας κοιλάδας ποταμού που χαράχτηκε από το νερό που έρεε στον κρατήρα Jezero του κόκκινου πλανήτη, έχει το σχήμα αιχμής βέλους και ονομάστηκε Cheyava Falls.

«Συναρπαστική ανίχνευση οργανικού υλικού»

Ο Κεν Φάρλεϊ, επιστήμονας της αποστολής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, δήλωσε ότι το «Cheyava Falls» είναι «το πιο αινιγματικό, πολύπλοκο και δυνητικά σημαντικό πέτρωμα που έχει διερευνηθεί από το Perseverance», αν και η ομάδα ξεκαθαρίζει ότι οι μη βιολογικές διεργασίες μπορεί να έχουν προκαλέσει τα χαρακτηριστικά του.

«Από τη μία πλευρά, έχουμε την πρώτη μας συναρπαστική ανίχνευση οργανικού υλικού, χαρακτηριστικές πολύχρωμες κηλίδες ενδεικτικές χημικών αντιδράσεων που η μικροβιακή ζωή θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως πηγή ενέργειας και σαφείς ενδείξεις ότι το νερό, απαραίτητο για τη ζωή, πέρασε κάποτε μέσα από τον βράχο», δήλωσε ο Φάρλεϊ.

«Από την άλλη πλευρά, δεν μπορέσαμε να προσδιορίσουμε ακριβώς πώς σχηματίστηκε το πέτρωμα και σε ποιον βαθμό τα κοντινά πετρώματα μπορεί να έχουν θερμάνει το "Cheyava Falls" και να έχουν συμβάλει σε αυτά τα χαρακτηριστικά», συμπλήρωσε.

Αστρονομικό το κόστος επιστροφής δειγμάτων από τον Άρη

Οι ερευνητές επιθυμούν απεγνωσμένα να πάρουν στα χέρια τους δείγματα για πιο ενδελεχή έρευνα, αλλά τα σχέδια της NASA για την επιστροφή των βράχων του Άρη στη Γη συναντούν δυσκολίες.

Η αποστολή επιστροφής δειγμάτων από τον Άρη του οργανισμού έχει υπερβεί τον προϋπολογισμό των 11 δισ. δολαρίων και έχει καθυστερήσει σημαντικά, χωρίς να υπάρχει προοπτική να φέρει τα πετρώματα πίσω πριν από το 2040. Η NASA αναζητά εταιρείες που θα επιστρέψουν δείγματα από τον Άρη νωρίτερα και με χαμηλότερο κόστος.

«Αυτό είναι το νόημα της επιστροφής δειγμάτων από τον Άρη. Δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο από τον Άρη, ούτε στις συλλογές μας με μετεωρίτες από τον Άρη, ούτε με το Mars Science Laboratory ούτε με άλλους προσεδαφιστές», δήλωσε ο καθηγητής Τζον Μπρίτζες, συμμετέχων επιστήμονας στην αποστολή Mars Science Laboratory της NASA στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ.

NASAειδήσειςΑρηςειδήσεις τώραανακάλυψη