Τεχνολογία | 02.08.2024 09:57

Τέλος το Instagram στην Τουρκία - Απαγορεύτηκε η πρόσβαση λόγω Χανίγια

Μαρία Ζαχαράκη

Σε μια κίνηση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις και ερωτήματα τόσο εντός όσο και εκτός Τουρκίας, η Αρχή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών της χώρας (BTK) αποφάσισε να αποκλείσει την πρόσβαση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Instagram.

Η απόφαση αυτή ακολούθησε διαμαρτυρία του διευθυντή επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, μετά τη λογοκρισία αναρτήσεών του για τον ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.

Γιατί μπλόκαρε η Τουρκία το Instagram 

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Αλτούν δημοσίευσε στις 31 Ιουλίου ένα συλλυπητήριο μήνυμα στην πλατφόρμα Χ, εκφράζοντας την οργή του για τη δολοφονία του Χανίγια στο Ιράν. Ωστόσο, το Instagram μπλόκαρε την ίδια ανάρτηση, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Αλτούν, ο οποίος κατήγγειλε την ενέργεια αυτή ως «πολύ σαφή και ξεκάθαρη απόπειρα λογοκρισίας».

Η απάντηση της τουρκικής κυβέρνησης ήταν άμεση και δραστική. Στις 2 Αυγούστου, η BTK ανακοίνωσε τον αποκλεισμό της πρόσβασης στο Instagram, αφήνοντας εκατομμύρια χρήστες στη χώρα χωρίς πρόσβαση στην πλατφόρμα. Παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης, οι τουρκικές αρχές δεν έχουν δώσει επίσημη εξήγηση για τον λόγο του αποκλεισμού ή για το πόσο θα διαρκέσει.

Η κίνηση αυτή εγείρει ξανά ερωτήματα σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας ως εργαλείο πολιτικού ελέγχου στην Τουρκία.

ειδήσεις τώραΙσμαήλ ΧανίγιαΧαμάςinstagramΤουρκία