Τεχνολογία|18.08.2024 18:25

Πανσέληνος Αυγούστου 2024: Πώς θα καταφέρετε να τη φωτογραφίσετε; Tips φωτογράφων

Newsroom

Μια υπερπανσέληνος θα αναδυθεί πάνω από τον ορίζοντα το βράδυ της Δευτέρας. Όπως κάθε φορά, θα είναι εντυπωσιακή. Πώς όμως θα καταφέρετε να την απαθανατίσετε;

Ο Ουαλός αστροφωτογράφος Dafydd Wynn Morgans φωτογραφίζει το σύμπαν εδώ και χρόνια και τώρα δίνει μερικές κορυφαίες συμβουλές για το πώς να αρχίσετε να φωτογραφίζετε τον νυχτερινό ουρανό.

Γνωρίστε τα πιο σκοτεινά σημεία της περιοχής σας

«Αναζητήστε ένα μέρος στον τόπο διαμονής σας που έχει ελάχιστη φωτορύπανση», λέει ο Dafydd στο Sky.

«Κάποιος είπε κάποτε: "Μόνο στο σκοτάδι μπορείς να δεις τα αστέρια" και είναι αλήθεια. Αν υπάρχουν παντού έντονα φώτα, δεν θα δείτε τα αστέρια, τους πλανήτες, τους γαλαξίες».

Προγραμματίστε εκ των προτέρων πού θα διανυκτερεύσετε -βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές και ότι σας επιτρέπεται να βρίσκεστε εκεί, και ενημερώστε κάποιον για το πού θα πάτε. Συνιστά επίσης να πάρετε μαζί σας καφέ για να μείνετε ξύπνιοι.

«Πρέπει να προγραμματίσετε», λέει ο Dafydd.

 

Δοκιμάστε πρώτα την παρατήρηση των άστρων

«Καταλάβετε τι μπορείτε να δείτε στον νυχτερινό ουρανό. Τι κοιτάτε;» λέει.

Αυτό θα σας βοηθήσει να καταλάβετε πού να κοιτάξετε στον ουρανό, την ταχύτητα με την οποία κινούνται τα πράγματα και το είδος των ουράνιων γεγονότων που σας ενδιαφέρουν περισσότερο.

Υπάρχουν πολλές εφαρμογές για την παρατήρηση των άστρων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να καταλάβετε τι κοιτάτε -ωστόσο βεβαιωθείτε ότι η φωτεινότητα της οθόνης σας είναι μειωμένη, ώστε να μπορείτε να βλέπετε και στο σκοτάδι!

Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε το τηλέφωνό σας για να τραβήξετε μερικές φωτογραφίες

Αν και μια καλή φωτογραφική μηχανή θα σας δώσει περισσότερες επιλογές, ο Dafydd λέει ότι μπορείτε να ξεκινήσετε με το τηλέφωνό σας και να έχετε εξαιρετικά αποτελέσματα χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψετε πολλά χρήματα.

«Πολλά από τα smartphones στις μέρες μας διαθέτουν τεχνολογία κάμερας που μπορεί να σας επιτρέψει να τραβήξετε υπέροχες φωτογραφίες των αστεριών, του Γαλαξία μας, του Βόρειου Σέλαος και του φεγγαριού», λέει.

Τοποθετήστε τη φωτογραφική μηχανή ή το τηλέφωνό σας σε τρίποδο για να βεβαιωθείτε ότι θα παραμείνει ακίνητο. Αν μετακινήσετε ή κουνήσετε τη φωτογραφική μηχανή κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα έχετε μια θολή λήψη.

Παίξτε με την αύξηση της έκθεσης και του ISO -και τα δύο είναι συνήθως διαθέσιμα στην επαγγελματική λειτουργία των smartphones. Με αυτόν τον τρόπο θα εισέλθει περισσότερο φως, το οποίο θα επιτρέψει να δείτε τι υπάρχει στον ουρανό.

«Αν πραγματικά ενδιαφέρεστε, μπορείτε να αποφασίσετε να επενδύσετε κάποια χρήματα σε μια καλή φωτογραφική μηχανή, έναν καλό φακό, ένα καλό τρίποδο, ένα τηλεχειριστήριο και έναν φακό κεφαλής», λέει ο Dafydd.

Απλά θυμηθείτε να ελέγξετε ότι έχετε πάρει τα πάντα πριν ξεκινήσετε για τη νύχτα, προειδοποιεί.

«Μια φορά, ταξίδεψα τρεις ώρες και είχα ξεχάσει να βάλω τις κάρτες μνήμης στη φωτογραφική μηχανή...».

φωτογραφίαπανσέληνοςειδήσεις τώραπανσέληνος Αυγούστουυπερπανσέληνος