Τεχνολογία|21.08.2024 10:24

Gmail: Πώς θα προστατέψετε την ιδιωτικότητά σας – Τι πρέπει να προσέχετε

Newsroom

Περίπου δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως χρησιμοποιούν το Gmail, την δωρεάν υπηρεσία ηλεκτρονικής αλληλογραφίας από την Google, όπως αναφέρει ο ειδικός στα θέματα τεχνολογίας Davey Winder στο Forbes. Η Google από μεριάς της διαθέτει αρκετά μέτρα για την προστασία της ιδιωτικότητας των χρηστών και την ασφάλεια των λογαριασμών από κακόβουλες δραστηριότητες.

Ωστόσο, ένα μικρό λάθος μπορεί να καταστρέψει όλα αυτά και να εκθέσει τα προσωπικά μηνύματά σε αγνώστους θέτοντας σε κίνδυνο την ιδιωτικότητά, αλλά απειλώντας και την ασφάλεια του λογαριασμού πέρα από τα όρια του απλού email.

Τα μέτρα ασφαλείας για την προστασία του email 

Δεν είναι μόνο οι κυβερνοεγκληματίες, οι hackers ή ακόμα και τα μέλη της οικογένειάς μας που απειλούν το email. Ο μεγαλύτερος εχθρός μπορεί να είμαστε εμείς οι ίδιοι. Το Gmail διαθέτει μερικά από τα καλύτερα μέτρα ασφάλειας για να εξασφαλίσει ότι το inbox μας παραμένει ιδιωτικό και οι επίδοξοι εισβολείς απομακρύνονται.

Η Google διαθέτει το Πρόγραμμα Ενισχυμένης Προστασίας, το οποίο είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον για υψηλού κινδύνου χρήστες, όπως πολιτικούς, ακτιβιστές και δημοσιογράφους. Τον Ιούλιο, η Google έκανε αυτό το πρόγραμμα ακόμα πιο ελκυστικό, επιτρέποντας τη χρήση passkeys αντί για ακριβά hardware keys.

Μην πειράζετε τη διεύθυνσή σας

Το Gmail διαθέτει κάποια χαρακτηριστικά που, αν χρησιμοποιηθούν εσφαλμένα, μπορούν να εκθέσουν την ιδιωτικότητά σας. Ένα από αυτά είναι η χρήση των τελείων στη διεύθυνση email. Πολλοί χρήστες προσπαθούν να είναι έξυπνοι προσθέτοντας τελείες στη διεύθυνσή τους, π.χ. από johnsmith@gmail.com σε john.smith@gmail.com. Όμως, η Google ξεκαθαρίζει ότι οι τελείες δεν έχουν σημασία στις διευθύνσεις Gmail. Οπότε, ο κάτοχος της διεύθυνσης johnsmith@gmail.com λαμβάνει επίσης τα emails που προορίζονται για τις διευθύνσεις με τελείες.

Μέτρα για την προστασία της ιδιωτικότητας με τις διευθύνσεις με τελείες

Για να μειώσετε το ρίσκο από αυτή την πρακτική, αποφύγετε να παίζετε με τις διευθύνσεις email. Οι χρήστες της Apple μπορούν να χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία Hide My Email που δημιουργεί τυχαίες διευθύνσεις, οι οποίες προωθούνται στο προσωπικό σας inbox. Επίσης, το Proton Mail προσφέρει μια αντίστοιχη δυνατότητα για κρυφές διευθύνσεις.

Επιπλέον συμβουλές για την ιδιωτικότητα των χρηστών Google

Η Google προσφέρει μια δωρεάν επιθεώρηση ιδιωτικότητας για τον λογαριασμό σας, η οποία παρέχει προτάσεις για τη βελτίωση του ελέγχου της ιδιωτικότητάς σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να ενεργοποιήσετε τη δυνατότητα αυτόματης διαγραφής του ιστορικού τοποθεσίας ή του ιστορικού σας στο YouTube.

Το Gmail Confidential Mode ως μια μορφή κρυπτογράφησης

Εάν δε θέλετε να μεταβείτε σε μια πλήρως ιδιωτική υπηρεσία email όπως το Proton Mail, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Gmail Confidential Mode για να προστατεύσετε ευαίσθητες πληροφορίες. Αυτή η λειτουργία σας επιτρέπει να ορίσετε ημερομηνία λήξης για τα μηνύματα και να ελέγχετε την προώθηση, την εκτύπωση και τη λήψη τους.

Έλεγχος ασφάλειας της Google

Η Google προσφέρει επίσης έναν έλεγχο ασφάλειας για τους λογαριασμούς σας, με προτάσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας του Gmail και άλλων υπηρεσιών της. Προτείνεται να ελέγξετε προσεκτικά ποιες εφαρμογές και υπηρεσίες τρίτων έχουν πρόσβαση στον λογαριασμό σας και να αφαιρέσετε αυτές που δεν χρησιμοποιείτε πλέον.

emailgmailgoogle