Τεχνολογία|08.09.2024 19:10

Συνεργασία Ελλάδας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος: Δορυφόροι και δεδομένα στο διαστημικό πρόγραμμα της χώρας

Newsroom

Η ICEYE, εταιρεία που ειδικεύεται σε δορυφορικές λειτουργίες ραντάρ συνθετικού διαφράγματος (SAR) για την παρατήρηση της γης, ενώ ασχολείται και με φαινόμενα φυσικών καταστροφών, ανακοίνωσε την υπογραφή σύμβασης με τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό και το Ελληνικό Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης -μαζί με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος- για το «Ελληνικό Εθνικό Δορυφορικό Διαστημικό Πρόγραμμα - Άξονας 1.2» (πρόγραμμα ραντάρ).

Το «Άξονας 1.2» καλύπτει το Ελληνικό Διαστημικό Τμήμα SAR και περιλαμβάνει τόσο την τηλεπισκόπηση με ραντάρ όσο και την ανάπτυξη ενός Ελληνικού Συστήματος Παρατήρησης, συμπεριλαμβανομένης και της εκτόξευσης δύο δορυφόρων ICEYE SAR. Εκτός από τους δικούς της δορυφόρους, η Ελλάδα θα έχει επίσης πρόσβαση στον υφιστάμενο αστερισμό δορυφόρων SAR της ICEYE, τον μεγαλύτερο στον κόσμο, και θα μπορεί να αρχίσει ήδη να εποπτεύει τις περιοχές ενδιαφέροντός της καθόσον θα αναπτύσσει τις δικές της διαστημικές δυνατότητες. Από το 2018 η ICEYE έχει εκτοξεύσει 38 δορυφόρους που εντάσσονται στον δικό της αστερισμό και είναι διαθέσιμοι προς χρήση από τους πελάτες της διεθνώς.

Η παράδοση των ICEYE SAR δορυφορικών δεδομένων στην ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα, παρέχοντας άμεση εποπτεία των σχετικών περιοχών ενδιαφέροντος. Στη συνέχεια, προγραμματίζεται η ταχεία παράδοση και των δορυφόρων αποκλειστικής χρήσης, η οποία θα καταστεί εφικτή χάρη στην αυξημένη παραγωγική δυνατότητα της ICEYE, αλλά και το ήδη συμφωνηθέν μακροχρόνιο χρονοδιάγραμμα εκτόξευσης. Η ICEYE θέτει ισχυρές βάσεις της δραστηριότητάς της στην Ελλάδα, επενδύοντας σε ανθρώπινο δυναμικό κι εγκαταστάσεις, με στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης του ελληνικού διαστημικού τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, δορυφόροι της εταιρείας θα συναρμολογούνται σε νέες εγκαταστάσεις που θα δημιουργηθούν ειδικά γι' αυτόν τον σκοπό στη χώρα.

«Η ICEYE είναι υπερήφανη που συμβάλλει στην οικοδόμηση του διαστημικού προγράμματος της ελληνικής κυβέρνησης. Οι δορυφόροι SAR και τα δεδομένα της ICEYE θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να εποπτεύει τις περιοχές ενδιαφέροντός της για περισσότερη ασφάλεια και προστασία και να βελτιώσει τις δυνατότητες παρατήρησης της χώρας, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η ανίχνευση πλημμυρών, η παρακολούθηση συμβάντων δασικών πυρκαγιών με απρόσκοπτη ορατότητα μέσα από καπνό, σύννεφα ή στο σκοτάδι, και η Επίγνωση της Θαλάσσιας Κατάστασης (Maritime Awareness) στη ναυτιλία.

Το έργο αποδεικνύει τη μοναδική ικανότητα της ICEYE να παρέχει ένα συμπαγές φάσμα δυνατοτήτων της τεχνολογίας SAR που καλύπτει τόσο την παράδοση δορυφόρων όσο και υπηρεσίες δεδομένων.

Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την ελληνική διαστημική βιομηχανία και να επιταχύνουμε την ανάπτυξή της», δήλωσε ο Rafal Modrzewski, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της ICEYE.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με την ICEYE σε αυτό το κρίσιμο έργο, το οποίο θα ενισχύσει τις δυνατότητες της Ελλάδας σε ζητήματα διαχείρισης καταστροφών και εθνικής ασφάλειας. Οι δορυφόροι SAR που αναπτύχθηκαν από την ICEYE θα μας παρέχουν εξαιρετικές πληροφορίες, επιτρέποντας ταχύτερη απόκριση και πιο αποτελεσματική διαχείριση φυσικών καταστροφών, όπως οι πλημμύρες. Αυτή η συνεργασία καταδεικνύει τη δέσμευσή μας να αξιοποιήσουμε διαστημικές τεχνολογίες αιχμής για την ασφάλεια και την ευημερία των πολιτών μας».

Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης δήλωσε: «Η συμφωνία αυτή σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προόδου στο διαστημικό πρόγραμμα της Ελλάδας. Αξιοποιώντας τη δύναμη των δορυφορικών δεδομένων SAR, θα βελτιώσουμε σημαντικά την ικανότητά μας να παρακολουθούμε και να προστατεύουμε καίριους τομείς ενδιαφέροντος, τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα, ανεξάρτητα από το φως και τις καιρικές συνθήκες. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η συνεργασία, όχι μόνο θα ενισχύσει τις δυνατότητές μας για την αντιμετώπιση καταστροφών, αλλά θα προάγει επίσης και την καινοτομία στον ελληνικό διαστημικό τομέα».

Ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, καθ. Κωνσταντίνος Καράντζαλος ανέφερε:
«Σχεδιάσαμε και εφαρμόζουμε τώρα ένα φιλόδοξο δορυφορικό πρόγραμμα που θα ενισχύσει σημαντικά τις δυνατότητές μας σε upstream και downstream. Σήμερα, με τη σύμβαση αυτή μεταξύ της ESA και της κοινοπραξίας με επικεφαλής την ICEYE, δίνουμε έμφαση στις εφαρμογές αμφίδρομης τηλεπισκόπησης και εποπτείας 24/7, συμπεριλαμβανομένης της ανίχνευσης αντικειμένων και της επιτήρησης με χρήση ραντάρ πολύ υψηλής ανάλυσης».

«Η ανάθεση της ανάπτυξης του ελληνικού δορυφορικού αστερισμού SAR στην ICEYE αποτελεί απόδειξη της συνεχούς δέσμευσης του ESA για την υποστήριξη εθνικών πρωτοβουλιών από τα κράτη μέλη του και καταδεικνύει τη μοναδική ικανότητα του Οργανισμού να μεγιστοποιεί τα πολυεπίπεδα οφέλη όλων αυτών των πρωτοβουλιών, παρέχοντας ένα ενιαίο πλαίσιο για την ανταλλαγή παρατηρήσεων μεταξύ των κρατών μελών. Το ότι η δυνατότητα παρατήρησης X-Band SAR της ICEYE συμπεριλαμβάνεται στο Ελληνικό Εθνικό Δορυφορικό Διαστημικό Πρόγραμμα, αποτελεί ένα ακόμη ισχυρό παράδειγμα διαστημικών τεχνολογιών που παρέχουν άμεσα και κρίσιμα πλεονεκτήματα εδώ στη γη», ανέφερε η Director of Earth Observation Programmes του European Space Agency, Simonetta Cheli.

διάστημαδορυφόροςυπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησηςειδήσεις τώραΔΕΘ 2024