Τεχνολογία|09.09.2024 22:17

Apple: Τα νέα iPhone 16 έχουν τεχνητή νοημοσύνη και νέα κουμπιά - Βίντεο και φωτογραφίες

Newsroom

Η Αpple παρουσίασε το βράδυ της Δευτέρας 9 Σεπτεμβρίου τα νέα iPhone 16 με την υπόσχεση πως σηματοδοτούν «την αρχή μιας συναρπαστικής νέας εποχής», κυρίως χάρη στο Apple Intelligence, δηλαδή την συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινή χρήση, αλλά και εξαιτίας ορισμένων ακόμα αλλαγών.

Τα νέα τηλέφωνα έρχονται σε λευκό, μαύρο, γαλαζοπράσινο, γαλαζοπράσινο και ροζ χρώμα και είναι διαθέσιμα σε δύο μεγέθη: 6,1 ίντσες για το iPhone 16 και 6,7 ίντσες για το iPhone 16 Plus.

Νέα κουμπιά

Η σειρά 16 είναι επίσης εξοπλισμένη με νέα κουμπιά. Πρώτον, υπάρχει ένα προσαρμόσιμο Action Button, το οποίο αντικαθιστά το κουμπί σίγασης και επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν οτιδήποτε, από τη μετάφραση μιας φράσης εν κινήσει ή να το χρησιμοποιούν για μία συντόμευση, όπως η ενεργοποίηση του φακού ή το άνοιγμα του ημερολογίου. Η Apple προσθέτει ακόμα ένα φυσικό κουμπί για εύκολη πρόσβαση στο άνοιγμα της κάμερας, το οποίο ξεκινά με το σύρσιμο ενός δακτύλου.

Το iPhone 16 έρχεται με 17% μεγαλύτερη μνήμη συστήματος για την καλύτερη υποστήριξη του Apple Intelligence, αλλά και μια οθόνη από κεραμικό γυαλί -το οποίο υπόσχεται να κάνει την συσκευή 50% πιο ανθεκτική. Παράλληλα, η νέα συσκευή διαθέτει 40% ταχύτερη GPU από το προηγούμενο μοντέλο.

Το νέο iPhone 16 επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν αναζήτηση δείχνοντας την κάμερά τους

Το νέο iPhone 16 θα επιτρέπει στους χρήστες να παίρνουν πληροφορίες για τα πράγματα γύρω τους απλά δείχνοντας την κάμερά τους, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.

Η λειτουργία ελέγχου της κάμερας, στην οποία θα έχει πρόσβαση με το κουμπί στο πλάι του τηλεφώνου, θα δίνει στους χρήστες πρόσβαση στην «οπτική νοημοσύνη». Για παράδειγμα, αφού πατήσει το κουμπί ελέγχου της κάμερας, ένας χρήστης μπορεί να στρέψει την κάμερα σε ένα εστιατόριο και το iPhone 16 θα ανασύρει πληροφορίες όπως κριτικές, το μενού και πώς να κάνει κράτηση.

Αυτή η «οπτική νοημοσύνη» μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αναγνώριση πραγμάτων όπως ράτσες σκύλων ή αξιοθέατα και για την προσθήκη πραγμάτων στο ημερολόγιο.

Η Apple αναφέρθηκε επίσης στην ήδη ανακοινωθείσα συνεργασία της με τον δημιουργό του ChatGPT OpenAI για την τροφοδοσία ορισμένων από αυτές τις λειτουργίες.

Τεχνητή νοημοσύνη στα νέα iPhone

Η Apple αποκάλυψε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη που προσφέρει, την οποία η εταιρεία αποκαλεί «Apple Intelligence».

Τα χαρακτηριστικά, τα οποία περιλαμβάνουν εργαλεία γραφής που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθήσουν στη σύνταξη μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κειμένων. Η τεχνητή νοημοσύνη της Apple θα επιτρέπει επίσης πιο φυσικές συνομιλίες με τη Siri.

«Η νοημοσύνη της Apple σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής για τη Siri και την καθιστά πιο προσωπική για εσάς με πλουσιότερη γλωσσική κατανόηση», δήλωσε ο Craig Federighi, SVP software engineering της Apple.

Η Siri θα είναι πλέον σε θέση να αντλεί πληροφορίες από τα μηνύματα κειμένου των χρηστών. «Θα μπορείτε απλά να πείτε: "Στείλτε στην Έρικα τις φωτογραφίες από το μπάρμπεκιου του Σαββάτου" και η Siri θα ξεθάψει τις φωτογραφίες και θα τις στείλει αμέσως», δήλωσε ο Federighi.

Η εταιρεία είχε ήδη υπαινιχθεί στο παρελθόν κάποια από τα νέα χαρακτηριστικά AI της Apple, συμπεριλαμβανομένων των προσαρμοσμένων emojis που δημιουργούνται από AI και των πιο προσιτών δυνατοτήτων αναζήτησης φωτογραφιών.

Τιμές για τα νέα iPhone

Το νέο iPhone 16 στην Αμερική θα ξεκινά από τα 799 δολάρια, δήλωσε η εταιρεία.

Ανακοινώθηκε επίσης πως το iPhone 16 Plus θα ξεκινά από τα 899 δολάρια.

Η σειρά iPhone Pro

Η Apple παρουσίασε την τελευταία έκδοση του iPhone Pro, το οποίο έχει σχεδιαστεί με το Apple Intelligence στον πυρήνα του.

Η σειρά iPhone 16 Pro είναι μεγαλύτερη κατά 0,2 ίντσες από τα περσινά μοντέλα: το Pro είναι 6,3 ίντσες και το Pro Max είναι 6,9 ίντσες, επιτρέποντας στους χρήστες να βλέπουν και να κάνουν περισσότερα στην οθόνη. Η Apple δήλωσε ότι οι συσκευές διαθέτουν τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας από όλα τα iPhone της και διατίθενται σε τέσσερα χρώματα: λευκό τιτάνιο, σκούρο τιτάνιο, φυσικό τιτάνιο και τιτάνιο της ερήμου σε καφέ χρώμα.

Το ειδικά κατασκευασμένο τσιπ A18 της Apple είναι επίσης σχεδιασμένο για την υποστήριξη των νέων εργαλείων AI της Apple.

Η συσκευή θα σας επιτρέπει επίσης να τραβάτε σε ανάλυση 4K με 120 καρέ ανά δευτερόλεπτο, με τη δυνατότητα να κάνετε το βίντεο αργή κίνηση μετά την εγγραφή ενός κλιπ, αντί να προσπαθείτε να βρείτε τη σωστή ρύθμιση.

Η σειρά Pro αποκτά επίσης μια νέα ώθηση στην εγγραφή ήχου, μειώνοντας τον θόρυβο φόντου και επιτρέποντας στα βίντεο να ξεχωρίζουν τις συνομιλίες των ανθρώπων που βρίσκονται στο κέντρο του βίντεο από τον περιβαλλοντικό θόρυβο γύρω τους. Η τιμή του Apple iPhone 16 Pro θα ξεκινά από τα 999 δολάρια στην Αμερική.

Κάμερες

Το ευέλικτο νέο σύστημα κάμερας iPhone 16 υπόσχεται να τραβά συγκλονιστικές φωτογραφίες -από κοντά ή από μακριά. Η κάμερα Fusion 48MP επιτρέπει να τραβάτε εκπληκτικές εικόνες υπερύψηλης ανάλυσης ή να κάνετε ζουμ με το τηλεφακό 2x οπτικής ποιότητας.

Η κάμερα Ultra Wide τραβάει εξαιρετικά κοντινές μακροφωτογραφίες ή ευρύτερες, πιο εκτεταμένες φωτογραφίες. Συνολικά, είναι σαν να έχετε τέσσερις φακούς στην τσέπη σας. Και με τη χωρική λήψη, μπορείτε ακόμη και να τραβήξετε φωτογραφίες και βίντεο σε 3D, τα οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε με το Apple Vision Pro.

iPhoneAppleειδήσεις τώρα