Τεχνολογία|14.09.2024 11:44

Χιτλερικές ομιλίες, ναζιστικά εμβατήρια, αντισημιτικά μηνύματα: Τα ευρήματα της ανησυχητικής έρευνας για το TikTok

Newsroom

Οι λόγοι του Αδόλφου Χίτλερ είναι γεμάτοι αντισημιτικό δηλητήριο αφού ο Φίρερ δεν έχανε ευκαιρία να λέει στο (πολυπληθές) κοινό του ότι οι Εβραίοι εργάζονται για να υπονομεύσουν την ειρήνη στην Ευρώπη.

Τα βίντεο με τα σχετικά αποσπάσματα είναι γνωστά. Αυτό που μοιάζει παράταιρο, ωστόσο, είναι η μουσική επένδυσή τους. Στο TikTok αναδημοσιεύονται χιλιάδες βιντεάκια από λόγους του ηγέτη του απόλυτου κακού, με γρήγορο μουσικό «χαλί» που προσελκύουν χιλιάδες likes. Στη σχετική έρευνα του Sky News για το TikTok διαπιστώθηκε ότι, οι ναζιστικές ομιλίες και η μουσική εμβατηρίων έχουν μετατραπεί σε δημοφιλείς «ήχους» (τα γνωστά, μουσικά «χαλιά» που παίζουν με τη δημοσίευση των βίντεο) και έχουν χρησιμοποιηθεί ως soundtrack σε τουλάχιστον 72.534 αναρτήσεις. Τα δε βίντεο που χρησιμοποιούν τα εν λόγω ηχητικά προσελκύουν μεγάλο αριθμό αφοσιωμένων ακολούθων, με ορισμένα να λαμβάνουν εκατομμύρια likes από χρήστες. Μεταξύ αυτών και ανάρτηση που κατηγορεί τους Εβραίους για την «ισλαμοποίηση της Ευρώπης», ενώ άλλη που περιέχει το κείμενο «αναμειγνύοντας το λευκό με το μαύρο, το λευκό εξαφανίζεται» δίπλα στη φωτογραφία ενός διαφυλετικού ζευγαριού.

Μεταξύ 2 και 3 Σεπτέμβρη, η απλή αναζήτηση που έκανε το βρετανικό μέσο στην πλατφόρμα εντόπισε 50.023 αναρτήσεις που χρησιμοποιούσαν ηχητικά από ομιλίες των ναζί, συμπεριλαμβανομένων του Αδόλφου Χίτλερ και του υπουργού προπαγάνδας του τρίτου Ράιχ, Γιόζεφ Γκέμπελς. Προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα και για την προσέλκυση ακόμα περισσότερων χρηστών, τα ηχητικά αυτά είναι διαθέσιμα στο δημοφιλές μουσικό folder  του TikTok που ονομάζεται Drift Phonk. Πρόκειται για ηχητικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς την άδεια ή τη γνώση των δημιουργών. Σε ανάρτηση που δείχνει εικόνες από ένα συλλαλητήριο της Νυρεμβέργης υπό τους ήχους ομιλίας του Χίτλερ, πάνω από 56.700 χρήστες έχουν κάνει like. Από κάτω, στα σχόλια, χρήστης αναφέρει ότι, «η σύγχρονη κοινωνία τον χρειάζεται απαραιτήτως». Το εν λόγω σχόλιο έχει συγκεντρώσει 1.695 likes ενώ, παρακάτω, άλλος σχολιάζει, «μας λείπεις». Το πιο δημοφιλές ηχητικό που εντόπισε το Sky News από λόγο του Χίτλερ έχει χρησιμοποιηθεί ως «χαλί» σε πάνω από 10.300 βίντεο.

Καλλιτέχνης που ονομάζεται Pastel Ghost επικοινώνησε με το Sky News, καθώς η μουσική της έχει χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα για τη δημιουργία προπαγανδιστικών, ναζιστικών βίντεο. Επικοινωνώντας με το Sky News, μια καλλιτέχνης που ονομάζεται Pastel Ghost, της οποίας η μουσική επαναχρησιμοποιήθηκε για να φτιάξει ναζιστικό περιεχόμενο χωρίς να το γνωρίζει, δήλωσε: «Δεν γνώριζα προηγουμένως ότι η μουσική μου χρησιμοποιήθηκε με αυτόν τον τρόπο και το βρίσκω σοκαριστικό και λυπηρό. Η ομάδα μου και εγώ σαρώνουμε ενεργά το TikTok και άλλες πλατφόρμες για να κατεβάσουμε όλες τις περιπτώσεις όπως αυτή όπου η δουλειά μου χρησιμοποιείται για την προώθηση μισητής ιδεολογίας».

Η αναλύτρια μίσους και εξτρεμισμού στο Ινστιτούτο Στρατηγικού Διαλόγου, Hannah Rose, υπογράμμισε στο βρετανικό μέσο ότι, «Είναι αρκετά σοκαριστικό, αλλά δεν αποτελεί ιδιαίτερη έκπληξη. Γνωρίζουμε και μάλιστα εδώ και αρκετά χρόνια ότι οι πλατφόρμες δεν έχουν λάβει επαρκή μέτρα ενάντια στο μίσος και το εξτρεμιστικό περιεχόμενο στις πλατφόρμες τους, πράγμα που σημαίνει ότι περιεχόμενο όπως οι λόγοι του Χίτλερ, ή γενικότερα αντισημιτικό content, δεν αναπαράγονται μόνο σε περιθωριακά μέσα, αλλά και σε mainstream πλατφόρμες».

Η θέση του TikTok

Το Sky News διαβίβασε τα επίμαχα βίντεο στο TikTok, του οποίου εκπρόσωπος δήλωσε ότι, «το TikTok είναι μία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες παγκοσμίων. Αυτό το περιεχόμενο αφαιρέθηκε αμέσως επειδή παραβιάζει τις αυστηρές πολιτικές μας κατά της ρητορικής μίσους. Εκπαιδεύουμε τακτικά το προσωπικό μας και ενημερώνουμε σχετικά με τις δικλείδες ασφαλείας, ώστε να εντοπίζουμε σε συνεχή βάση τις συμπεριφορές μίσους. Έχουμε καταφέρει να αφαιρούμε το 91% αυτού του είδους περιεχομένου, πριν καν αναφερθεί σε μας».

«Erika», η αγαπημένη των ναζί

Το μέσο εντόπισε επιπλέον και 22.511 αναρτήσεις που χρησιμοποιούσαν ήχους βασισμένους στο γερμανικό εμβατήριο «Erika». Το εν λόγω εμβατήριο δεν έχει αμιγώς πολιτικούς στίχους, αλλά δημιουργεί συνειρμούς σε σχέση με το ναζιστικό κόμμα, και τον γερμανικό στρατό κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο συνθέτης του «Erika» εντάχθηκε στο ναζιστικό κόμμα το 1933. Έγραψε πολλά στρατιωτικά εμβατήρια, και για τα SS, ενώ υπηρέτησε ως μαέστρος στις συγκεντρώσεις του ναζιστικού κόμματος στη Νυρεμβέργη.

Το περιεχόμενο των αναρτήσεων που χρησιμοποιούν τη μουσική του «Erika» καθιστά συχνά σαφές ότι έχει επιλεγεί λόγω αυτών των συσχετισμών. Πολλές από τις αναρτήσεις περιλαμβάνουν εικόνες του Χίτλερ και σβάστικες. Και οι εικόνες που επισυνάπτονται στους ήχους, όταν γίνονται κλικ και εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης, όμως, σε μεγάλο βαθμό υποδηλώνουν ότι οι χρήστες έχουν επίγνωση αυτής της σύνδεσης. Μια εκδοχή της Erika, που επισυνάπτεται σε 405 βίντεο, επισημαίνεται με την εικόνα ενός χαμογελαστού σκελετού που μοιάζει με τον Χίτλερ μπροστά από μια γερμανική σημαία. Σε άλλη ηχογράφηση του τραγουδιού, που έχει χρησιμοποιηθεί σε 8.845 βίντεο, επισυνάπτεται σε μια επεξεργασμένη ασπρόμαυρη φωτογραφία του Χίτλερ. Νωρίτερα φέτος, η Erika προσέλκυσε ευρεία προσοχή στη Βρετανία όταν, τον περασμένο Ιούνιο, οι συμμετέχοντες σε δείπνο της Ένωσης Συντηρητικών του Πανεπιστημίου του Warwick, βιντεοσκοπήθηκαν να χορεύουν και να τραγουδούν μαζί το τραγούδι. Τότε, η οργάνωση σε ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι «καταδικάζει ολόψυχα τη συμπεριφορά που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια αυτού του βίντεο και ζητά συγγνώμη για οποιαδήποτε προσβολή προκλήθηκε». Το άτομο που εμφανίστηκε στο βίντεο να τραγουδάει δυνατά αλλά και αρκετά άλλα εμπλεκόμενα μέλη των Συντηρητικών φοιτητών αποκλείστηκαν από μελλοντικές εκδηλώσεις.

Το Sky News προκειμένου να ερευνήσει πόσο δημοφιλείς είναι οι αναρτήσεις που χρησιμοποιούσαν τέτοιου είδους μουσικό «χαλί» κατέγραψε τα πέντε πιο συχνά χρησιμοποιούμενα ηχητικά από ναζιστικές ομιλίες. Στη συνέχεια, εξέτασε το engagement στις 10 πιο δημοφιλείς αναρτήσεις που χρησιμοποιούσαν τα εν λόγω ηχητικά. Οι 50 αναρτήσεις, συνολικά, είχαν πάνω από 13,7 εκατομμύρια likes. Μόνο τα πέντε κορυφαία ηχητικά της Erika, οι αναρτήσεις συνολικά είχαν πάνω από 7,8 εκατομμύρια likes. Η ανάρτηση με τα περισσότερα likes σε αυτά τα δείγματα είχε πάνω από 2,5 εκατομμύρια likes. Σε αυτήν περιλαμβάνεται και μία ηχογράφηση από ομιλία του Χίτλερ. Συνολικά, τα βίντεο με ναζιστικά ηχητικά και ηχογραφήσεις της Erika είχαν πάνω από 21 εκατομμύρια likes.

Τον Αύγουστο, το Sky News ανέφερε ότι η «λειτουργία ήχων» του TikTok χρησιμοποιούνταν από υποστηρικτές του ISIS. Για να στηρίξει τον ισχυρισμό του, το μέσο παρουσίασε χιλιάδες βίντεο με σχετικά ηχητικά. Αυτοί του είδους οι ήχοι αποτελούν πρόκληση για τους συντονιστές του TikTok καθώς, στην περίπτωση του ναζιστικού περιεχομένου, για παράδειγμα, οι περισσοτεροι από τους ήχους δεν έχουν σαφείς τίτλους. Όταν, όμως, ο χρήστης κάνει κλικ πάνω τους, κατευθύνεται σε μεγάλο αριθμό σχετικών αναρτήσεων με το ίδιο soundtrack. Έτσι, μπορεί πολύ εύκολα το εξτρεμιστικό περιεχόμενο να ταξινομηθεί.

Ο επικεφαλής έρευνας, τεχνολογίας και πολιτικής της Logically - εταιρείας που παρακολουθεί το επιβλαβές διαδικτυακό περιεχόμενο-, Dr. Joe Ondrak, δήλωσε ότι, εδώ και πολύ καιρό, οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης γνωρίζουν ότι είναι πολύ πιο δύσκολο για την πλατφόρμα να ελέγξει το ηχητικό content. Ο ίδιος επισημαίνει ότι, «οι χρήστες δικαίως ανησυχούν για την έκθεση νέων ακροατηρίων σε αυτό το ηχητικό περιεχόμενο. Νομίζω ότι η πραγματική “χρησιμότητά” του είναι ότι “μουδιάζει” τους χρήστες που ήδη καταλαβαίνουν τη γλώσσα (σ.σ. στα φιλοναζιστικά μηνύματα). Είναι ένας τρόπος “υπόγειας” συσπείρωσης των χρηστών που καταλαβαίνουν τη γλώσσα του τραγουδιού». Ο ίδιος σημείωσε, σχετικά με το γιατί το είδος phonk έχει υιοθετηθεί από χρήστες που δημιουργούν remix ομιλιών του Χίτλερ ότι, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι κοινότητες των χρηστών συνηθίζουν να προσαρμόζουν τα μουσικά στυλ που χρησιμοποιούν, όσο διάφορα μουσικά κομμάτια και σχετικά memes αποκτούν δημοφιλία.

αντισημιτισμόςΝαζίTikTokΑδόλφος Χίτλερειδήσεις τώρα