Τεχνολογία|27.09.2024 03:30

Η Γη αποκτά και δεύτερο φεγγάρι για δύο μήνες

Newsroom

Την τροχιά της Γης θα φτάσει την Κυριακή (29/09) ο μικρός σκοτεινός αδελφός της Σελήνης. Ο λόγος για έναν αστεροειδή, που ανακαλύφθηκε τον Αύγουστο. Ο αστεροειδής και η Γη θα κινούνται στην ίδια τροχιά γύρω από τον ήλιο για περίπου δύο μήνες.

«Αυτό το οποίο θα μας συντροφεύσει, είναι ένα γεωπλήσιο αντικείμενο (Νear Εarth Οbject ή ΝΕΟ εν συντομία): πολύ μικρά ουράνια σώματα – σε σχέση με το μέγεθος ενός πλανήτη – όπως οι αστεροειδείς και οι κομήτες», εξήγησε, μιλώντας στην ΕΡΤ, η Ανεζίνα Σολωμονίδου, πλανητική γεωλόγος, Ερευνήτρια του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος.

Ο συγκεκριμένος αστεροειδής, ο οποίος λέγεται 2024 ΡΤ5, κατοικεί σε μια ζώνη αστεροειδών που είναι κοντά στη Γη. Όταν ο Ήλιος έχει κάποιες βαρυτικές διακυμάνσεις, όπως συμβαίνει αυτήν την περίοδο, αυτό το σώμα που έχει μόλις 11 μέτρα διάμετρο – κάτι πολύ μικρό και σκοτεινό – τραβιέται πιο κοντά στον πλανήτη που είναι κοντυνότερα και μπαίνει στην τροχιά του.

«Αυτό που συνέβη με τον 2024 ΡΤ5 είναι ότι όντως πλησίασε – ήταν και πολύ αργός, είχε μια μέση ταχύτητα περίπου 3.500 χλμ.ώρα – τον άρπαξε η τροχιά της Γης και θα τον κρατήσει για περίπου δύο μήνες. Έτσι λοιπόν για δύο μήνες μπορούμε περήφανα να λέμε ότι έχουμε δύο φεγγάρια», συμπλήρωσε. 

Γηειδήσεις τώρααστεροειδής