Τεχνολογία|30.09.2024 19:06

Sex Roulette: Ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, αφροδίσια νοσήματα - Τρομακτικό το νέο challenge των εφήβων στην Ευρώπη

Newsroom

Μία 14χρονη από την Ιταλία έμεινε έγκυος συμμετέχοντας σε μία πρόκληση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ονόματι «Sex Roulette». Η κοινή γνώμη στη χώρα βρίσκεται σε σοκ καθώς, η διαδικτυακή πρόκληση προτρέπει ανήλικες και ανήλικους να έχουν σεξουαλικές επαφές με άγνωστα άτομα. Στόχος του challenge είναι να αποφευχθεί η εγκυμοσύνη. «Χαμένες» βγαίνουν οι έφηβες που τελικά μένουν έγκυοι.

Η πρόκληση «Sex Roulette» ξεκίνησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τα Βαλκάνια και, όπως σημειώνεται σε ιταλικά ΜΜΕ εξαπλώνεται αθόρυβα σε όλη την Ευρώπη. Εκτός της ανεπιθύμητης κύησης -που, μάλιστα, σε μία χώρα με πρωθυπουργό την Τζόρτζια Μελόνι δύσκολα μπορεί να τερματιστεί-, θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία πολλών ανήλικων – κατά βάση κοριτσιών. Το challenge εξαπλώθηκε, στη συνέχεια, και στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου και έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία σε επαγγελματίες προληπτικής ιατρικής και ψυχολογίας αλλά και σε εκπαιδευτικούς.

«Χαμένες» όσες μείνουν έγκυοι

Πρόσφατα δημοσιεύματα από την Ιταλία μεταδίδουν ότι, το «Sex Roulette», που ξεκίνησε από τα social media, παρακινεί ανήλικα παιδιά σε σεξουαλικές πράξεις χωρίς προστασία με άγνωστα άτομα, με στόχο την αύξηση της αδρεναλίνης. «Νικήτριες» είναι οι κοπέλες που δε μένουν έγκυοι. Την περίπτωση της 14χρονης Ιταλίδας που έμεινε έγκυος ανέλαβε η δικηγόρος Μαρίνα Κοντολέο η οποία εξήγησε στον τύπο ότι, το κορίτσι, δεν ήξερε καν ποιος ήταν ο πατέρας του μωρού αφού ήταν ένα άγνωστο άτομο που εντόπισε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να συμμετάσχει στην πρόκληση. Και όμως, μία πιθανή εγκυμοσύνη δεν είναι το πιο επικίνδυνο πράγμα που μπορεί να συμβεί στις συμμετέχουσες του «Sex Roulette» καθώς, η πρόκληση, δεν περιορίζεται εκεί. Τα παιδιά που συμμετέχουν μπορούν να εντείνουν την αίσθηση του ρίσκου, επιλέγοντας να «παίξουν» με άτομα θετικά στον HIV, χωρίς να γνωρίζουν ποια ακριβώς είναι αυτά.

Η διαδικτυακή πρόκληση, που εξαπλώθηκε σε Ισπανία, Βρετανία και, τελευταία, στην Ιταλία, ξεκίνησε μεταξύ εφήβων πλούσιων οικογενειών στο Βελιγράδι. Η κ. Κοντολέο υπογράμμισε ότι, οι συμμετέχοντες, κανονίζουν τόπο και χρόνο για τις συναντήσεις, μέσω παράλληλων συνομιλιών στα social media. Προϋπόθεση για τη συμμετοχή είναι, πάντα, η μη χρήση προφυλακτικού. Η 14χρονη από την Ιταλία, που διανύει τον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης της, ένιωσε πως «έχασε» και «αποκλείστηκε» - και αυτός είναι ο βασικός λόγος, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της, που απογοητεύτηκε – όχι η εγκυμοσύνη καθαυτή. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς, τα ανήλικα άτομα που εμπλέκονται σε τέτοιου είδους προκλήσεις εκτίθενται σε σοβαρούς κινδύνους, λόγω της έλλειψης ενημέρωσης και της συναισθηματικής αστάθειας. Όπως τονίζει η δικηγόρος της 14χρονης, το φαινόμενο επηρεάζει πλέον, πέραν των εφήβων που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, και μαθήτριες και μαθητές σε κεντρικά σχολεία της Ρώμης.

Και όμως, το «Sex Roulette» δεν είναι το μόνο επικίνδυνο «παιχνίδι» στο οποίο επιδίδονται έφηβα παιδιά μέσω internet. Στην Ιταλία είναι δημοφιλή και τα «Calippo Tour» και «Chinotto Tour» κατά τα οποία ανήλικες ταξιδεύουν σε προορισμούς στην Ιταλία προκειμένου να επιδοθούν σε πράξεις σεξουαλικής φύσης με αγνώστους, καταγράφοντας τα πάντα σε βίντεο. Στη συνέχεια, δημοσιεύουν το υλικό σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, ενώ συμμετέχουσες και συμμετέχοντες -εκτός όλων των άλλων- κινδυνεύουν και από πιθανές σωματικές ή ψυχικές βλάβες.

Την Πέμπτη (26/09) που μας πέρασε στη Ρώμη διοργανώθηκε, με τη συμμετοχή γιατρών, ενώσεων και ειδικών, συνάντηση με σκοπό την αντιμετώπιση της -εξαιρετικά επικίνδυνης- τάσης που θέτει ανήλικα κορίτσια (κυρίως) και αγόρια σε κίνδυνο. Διοργανωτές του συνεδρίου υπήρξαν, η οργάνωση «Legal Love», σε συνεργασία με την πρόεδρο της «Road to Green 2020», Μπάρμπαρα Μολινάριο, και τη δικηγόρο Μαρίνα Κοντολέο.

Οι παρευρισκόμενοι ειδικοί τόνισαν την επιτακτική ανάγκη άμεσης παρέμβασης και ενημέρωσης νέων και εφήβων. Υπογράμμισαν, ακόμα, ότι είναι απαραίτητο, τα ανήλικα άτομα να έχουν τη στήριξη και κατανόηση των οικογενειών τους, προκειμένου να μην πέφτουν θύματα της παραπλάνησης των κοινωνικών δικτύων και της αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς που, πολλές φορές, πηγάζει στην ανάγκη τους για ένταξη σε ομάδες αλλά και αναζήτηση εμπειριών γεμάτων ένταση.

social mediaέφηβοιΠροφυλακτικάεγκυμοσύνησεξπρόκλησηειδήσεις τώραανήλικοι