Τεχνολογία|15.10.2024 04:00

MAiRA Pro S: Το ρομπότ - μαέστρος καθοδήγησε την Συμφωνική Ορχήστρα της Δρέσδης!

Newsroom

Η MAiRA Pro S, το νέο ρομπότ - μαέστρος, έκανε το εντυπωσιακό του ντεμπούτο της Δρέσδη, καθοδηγώντας την ορχήστρα.

Το πρότζεκτ πυροδοτεί εύλογες ανησυχίες για την αξιοποίηση της «άψυχης» τεχνολογίας στην καλλιτεχνική δραστηριότητα, ωστόσο ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Συμφωνικής της Δρέσδης Μάρκους Ριντ εμφανίζεται καθησυχαστικός.

«Δεν θέλουμε να αντικαταστήσουμε τον διευθυντή ορχήστρας. Θεωρώ ότι ένας άνθρωπος πάντα μπορεί να το κάνει καλύτερα με τις πρόβες ή τις εκφράσεις του προσώπου του. Αν, για παράδειγμα, επρόκειτο να παίξεις Μπετόβεν, δεν θα χρειαζόσουν ένα τέτοιο ρομπότ, δεν έχει νόημα», ξεκαθαρίζει ο Ριντ, τονίζοντας πως «με ένα κομμάτι που πατάει στο ότι η ορχήστρα παίζει με διαφορετικούς ρυθμούς, τότε έχει μια λογική. Αυτό δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο».

Τα ρομπότ και οι άνθρωποι μπορούν να συνεργάζονται

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ορχήστρας συνεργάστηκε με ειδικούς από το CeTI του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Δρέσδης που επιδιώκει την καινοτομία με βάση την αρχή ότι τα ρομπότ και οι άνθρωποι μπορούν να συνεργάζονται αντί να ανταγωνίζονται.

Ο ίδιος δίδαξε στο MAiRA να διευθύνει όπως θα έκανε σε έναν άνθρωπο, εμφανίζοντας κινήσεις του χεριού έως και 40 φορές, ώστε να μπορεί να τις ενσωματώσει και να τις υιοθετήσει με ολοένα αυξανόμενη πολυπλοκότητα κατά τη διάρκεια δύο ετών ανάπτυξης.

Κάθε «βραχίονας» έχει επτά αρθρώσεις, επιτρέποντάς του να κινείται και να τεντώνεται προς όλες τις κατευθύνσεις. Αλλά αν γίνει λίγο πιο δυναμική, χτυπώντας ένα beat, ενεργοποιείται ένας μηχανισμός ασφαλείας που την εμποδίζει να κάνει ζημιά στον εαυτό της ή στους μουσικούς.

μαέστροςειδήσεις τώραΔρέσδηορχήστρα