Τεχνολογία|18.04.2019 09:58

CanSat in Greece 2019: Έλληνες μαθητές πάνε στο Διάστημα

Σπύρος Σεραφείμ

[ Πύραυλος < πυρ (φωτιά) + αυλός (φλογέρα) ]

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για αυτό το κωνικό όχημα - του οποίου η εκτόξευση συνοδεύεται από φλόγα - και να έρθετε σε επαφή με τη διαστημική τεχνολογία, τότε το The Launch Event 2019 της SPIN - Space Innovation έχει όλες τις απαντήσεις. Μαθητικές και φοιτητικές ομάδες, οκτώ στο σύνολο, συμμετέχουν στον διαγωνισμό CanSat in Greece και είναι έτοιμες να παρουσιάσουν και να εκτοξεύσουν τους καινοτόμους δορυφόρους που σχεδίασαν. Ταυτόχρονα, οι συμμετέχοντες θα αναλύσουν τα δεδομένα της επιστημονικής τους αποστολής.

Έτσι, μένει να δούμε ποια από τις συμμετέχουσες ομάδες θα πάρει το εισιτήριο για το Cansats in Europe της ESA - European Space Agency και ποια ομάδα θα κερδίσει το πρώτο βραβείο, στην τελική εκδήλωση του CanSat in Greece 2019.

Αλλά ας κάνουμε πιο αναλυτικές (διαστημικές) συστάσεις…

Τι προσφέρει ο διαγωνισμός στους συμμετέχοντες;

Ο διαγωνισμός CanSat in Greece είναι ένας Πανελλήνιος Διαγωνισμός Διαστημικής. Στόχος του είναι η εξοικείωση των συμμετεχόντων με τεχνολογίες παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνται σε έναν δορυφόρο. Ο μαθητικός διαγωνισμός αποτελεί προκριματική φάση του ευρωπαϊκού διαγωνισμού CanSats in Europe, ο οποίος διοργανώνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και απευθύνεται σε μαθητές Λυκείου. Για δεύτερη συνεχή χρονιά ο διαγωνισμός διαθέτει κατηγορία και για προπτυχιακούς φοιτητές. Οι ομάδες αποτελούνται από τέσσερα με έξι μέλη και καλούνται να οραματιστούν μια διαστημική αποστολή, να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν έναν εκπαιδευτικό δορυφόρο σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού για να την εκτελέσει. Ο δορυφόρος αυτός εκτοξεύεται σε υψόμετρο ενός χιλιομέτρου και κατά την προσγείωσή του, με τη βοήθεια αλεξίπτωτου, εκτελεί την αποστολή που έχει επιλέξει η κάθε ομάδα.

Η (διαστημική) ιδέα και η ιστορία του

Ο Ευρωπαϊκός διαγωνισμός CanSats in Europe διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2010 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA). Από τότε έχουν λάβει χώρα οκτώ ευρωπαϊκοί διαγωνισμοί με ισάριθμες ελληνικές συμμετοχές. Οι ελληνικές αποστολές έχουν καταλάβει δύο φορές τη δεύτερη θέση, το 2012 και 2014.

Η ιδέα για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού CanSat in Greece προέκυψε τον Οκτώβρη του 2015, όταν στο πλαίσιο μιας συζήτησης, για καινοτόμες δράσεις, που διοργάνωσε ο φοιτητικός οργανισμός IEEE NTUA SB, οι φοιτητές Ηλίας Ψυρούκης, Ηλίας Θεοδωρίδης και Στρατής Τσιρτσής πρότειναν τη διοργάνωση του διαγωνισμού με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Οι τρεις αυτοί φοιτητές συμμετείχαν στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό CanSat το 2012 ως μαθητές του 3ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης με την ομάδα Icarommenipus 3D, κερδίζοντας τη δεύτερη θέση. Συνεχίζοντας την πορεία τους στον τομέα της τεχνολογίας, πέρασαν στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Θέλοντας να δώσουν στους Έλληνες μαθητές την ευκαιρία να ζήσουν τη μοναδική εμπειρία του διαγωνισμού, αποφάσισαν -ως μέλη του ΙΕΕΕ NTUA Student Branch- να διοργανώσουν -για πρώτη φορά στην Ελλάδα- τον πανελλήνιο διαγωνισμό CanSat in Greece.

Ο πρώτος πανελλήνιος φοιτητικός διαγωνισμός CanSat in Greece, που φέτος διοργανώνεται από την SPIN – Space Innovation, προέκυψε από την ανάγκη να βιώσουν και φοιτητές μια τέτοια εμπειρία, του σχεδιασμού δηλαδή και της προσομοίωσης μια διαστημικής αποστολής. Η καθιέρωση του φοιτητικού διαγωνισμού CanSat in Greece σε ετήσια βάση και σε πανελλήνιο επίπεδο αποτελεί το κοινό όραμα όλων των εθελοντών της SPIN – Space Innovation που εργάζονται για την υλοποίησή του. Η διοργάνωσή αυτή έχει ως στόχο της την ανάπτυξη μίας κοινότητας που θα στραφεί προς το Διάστημα και θα αναγνωρίσει τις ευκαιρίες που της δίνονται μέσα από την ενασχόλησή της με αυτό.

Διακτινισμός στην Αθήνα

Φέτος, το CanSat in Greece 2019 θα διεξαχθεί στην Αθήνα από τις 18 μέχρι και τις 21 Απριλίου. Η πρώτη μέρα περιλαμβάνει την αρχική παρουσίαση των ομάδων, στην οποία η κάθε ομάδα αναλαμβάνει να παρουσιάσει σε περιορισμένο χρονικό διάστημα τη δουλειά που έκανε τους προηγούμενους μήνες. Τη δεύτερη μέρα λαμβάνει χώρα η εκτόξευση των δορυφόρων και επιτελούν την αποστολή τους.

Η ομάδα του 26ου Γενικού Λυκείου Αθηνών - Μαράσλειο συμμετείχε στον πρώτο διαγωνισμό (2016-2017) με την αποστολή CANIS (CanSat InfraredRadiation). Η αποστολή απέσπασε το πρώτο βραβείο και στη συνέχεια συμμετείχε στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό CanSat in Europe στη Βρέμη. Την επόμενη χρονιά, δηλαδή το σχολικό έτος 2017-2018, η ομάδα επανήλθε με την αποστολή CAN-CAN. Τη φετινή σχολική χρονιά (2018-2019), η ομάδα επιστρέφει με καινούρια αποστολή, που ονομάστηκε Anti-SPIN.

Στην ομάδα συμμετέχουν οι μαθήτριες και μαθητές: Αναγνωστοπούλου Δήμητρα, Βλέσσα Ασπασία, Γιαμπανάς Οδυσσέας, Γουέι Τζος, Δουλουγέρη Βίκυ, Θεοδωροπούλου Δωροθέα, Καλουτά Μαρίζα, Μαρτινέγκος Νίκος, Μιχαλάκης Γιώργος, Νέλλα Σοφία, Πουρνάρα Σαββίνα, Ρόδη Αριάδνη, Σαμ Αλέξανδρος Νάμπα, Τζιμογιάννη Σόνια, Τοράκη Μαριαλένα, Τσαγδής Δημήτρης, Τσιτσάρα Μαρία, Φατούρου Ιωάννα, Χανιώτης Ανδρέας. Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί της ομάδας Anti-Spin είναι ο φυσικός Παναγιώτης Λάζος και ο μαθηματικός Μανώλης Τσιόπτσιας.

Το ethnos.gr συνομίλησε με τη Βίκυ Δουλουγέρη, η οποία ανάπτυξε το πλάνο της ομάδας της, πέραν της εκτόξευσης. Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίστηκε τις προηγούμενες χρονιές ήταν η έντονη και εκτός σχεδιασμού περιστροφή του CanSat κατά τη διάρκεια της πτώσης του. Για αυτό φέτος τέθηκε ως δευτερεύουσα αποστολή η κατασκευή ενός συστήματος που θα σταθεροποιεί το CanSat περί τον κατακόρυφο άξονα. Με αυτό τον τρόπο το CanSat της ομάδας Anti-SPIN θα επιτύχει τη λήψη σταθερής βίντεο φωτογραφίας με την κάμερά του.

Για να το πετύχουν ενσωμάτωσαν ένα μοτέρ, το οποίο θα περιστρέφει έναν δίσκο, με κατάλληλη γωνιακή ταχύτητα ώστε να εξουδετερώνεται η περιστροφή του CanSat. Τα δεδομένα για την επιλογή της γωνιακής ταχύτητας θα παρέχονται από ένα γυροσκόπιο/επιταχυνσιόμετρο. Παράλληλα, με βάση τις μετρήσεις της θερμοκρασίας και της υγρασίας θα υπολογιστεί η καθ’ ύψος κατανομή της ταχύτητας του ήχου στην ατμόσφαιρα, το οποίο θα επιτρέψει την πρόβλεψη της διεύθυνσης διάδοσης του ήχου. Κάτι τέτοιο είναι πολύ σημαντικό σε περιοχές έντονης ηχορύπανσης, όπως τα αεροδρόμια.

H κατασκευή του 26ου Γενικού Λυκείου Αθηνών-Μαράσλειο

Έπειτα από όλα αυτά βλέπεις στα μάτια της μικρής Βίκυς την ελπίδα για όλα τα νέα που θα έρθουν στις ζωές μας και θα γεννηθούν μέσω της επιστήμης, δημιουργώντας ένα καλύτερο μέλλον για όλους, κάνοντας τις ζωές των ανθρώπων καλύτερες, ενώ νιώθεις κι εσύ την ελπίδα: πως οι επόμενες γενιές θα ασχοληθούν με την επιστήμη περισσότερο από τη δική σου.

Η ώρα της εκτόξευσης, λοιπόν, πλησιάζει. Στο Σεράφειο Δήμου Αθηναίων και το Πεδίο Βολής της Σχολής Πυροβολικού. Η είσοδος για την εκδήλωση είναι ελεύθερη. Όπως και τα όνειρα των παιδιών που μπορούν να ταξιδεύουν μέχρι το Διάστημα…

Διαβάστε περισσότερα για τον μαθητικό διαγωνισμό εδώ

Διαβάστε περισσότερα για τον φοιτητικό διαγωνισμό εδώ

Δείτε εδώ το πλήρες πρόγραμμα του διαγωνισμού

διάστημαμαθητέςδιαγωνισμός