Τεχνολογία|18.10.2024 22:15

Μέτρα κατά του sextortion ανηλίκων λαμβάνει το Instagram - Τι αλλάζει

Newsroom

Μέτρα για να σταματήσει το sextortion ανηλίκων, δηλαδή ο εκβιασμός που περιλαμβάνει υλικό σεξουαλικής φύσης, λαμβάνει το Instagram.

Τέλος τα screenshot 

Πλέον, δεν θα μπορεί να γίνεται screenshot σε εικόνες και βίντεο που προορίζονται να προβληθούν μία φορά. Η μητρική εταιρεία Meta ανακοίνωσε την Πέμπτη χαρακτηριστικά που αποσκοπούν στην προστασία των εφήβων από το να εξαπατώνται και να στέλνουν προσωπικές εικόνες σε απατεώνες και να εκβιάζονται γι' αυτές.

Τα προηγουμένως δοκιμασμένα εργαλεία που θολώνουν τις γυμνές εικόνες στα μηνύματα, καθώς και η απόκρυψη των λιστών ακολούθων των χρηστών από πιθανούς λογαριασμούς sextortion, θα γίνουν επίσης μόνιμα.

Αυξήθηκαν κατακόρυφα τα περιστατικά sextortion – Θύματα κυρίως έφηβα αγόρια

Οι αλλαγές αυτές στο γνωστό μέσο κοινωνικής δικτύωσης έρχονται την ώρα που η βρετανική εποπτική αρχή για τις επικοινωνίες Ofcom προειδοποιεί ότι οι εταιρείες θα αντιμετωπίσουν πρόστιμα αν αποτύχουν να κρατήσουν τα παιδιά ασφαλή στις πλατφόρμες τους.

Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου σε όλο τον κόσμο έχουν αναφέρει αύξηση του αριθμού sextortion που λαμβάνουν χώρα σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, με στόχο συχνά έφηβα αγόρια, σύμφωνα με το BBC. 

Το Ίδρυμα Internet Watch του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε τον Μάρτιο ότι το 91% των αναφορών sextortion που έλαβε το 2023 αφορούσε αγόρια.

Τι σημαίνει sextortion;

Ο όρος sextortion, αναφέρεται σε απάτες που αφορούν την αποστολή σεξουαλικού υλικού με στόχο τον εκβιασμό και έχει γίνει μια κυρίαρχη μορφή κακοποίησης στο διαδίκτυο.

Η ντροπή, το άγχος και η απομόνωση που νιώθουν τα θύματα του sextortion, τα οποία συχνά παρενοχλούνται και τους λένε ότι οι εικόνες τους θα κοινοποιηθούν δημοσίως αν δεν πληρώσουν τους εκβιαστές, έχει οδηγήσει μέχρι και σε αυτοκτονίες.

Η Ros Dowey, μητέρα του 16χρονου Murray, ο οποίος έβαλε τέλος στη ζωή του το 2023 αφού έγινε στόχος μιας συμμορίας εκβιαστών στο Instagram, δήλωσε στο BBC ότι η Meta δεν κάνει «αρκετά για να διασφαλίσει και να προστατεύσει τα παιδιά μας όταν χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες της».

έφηβοιinstagramειδήσεις τώραεκβιασμόςmeta