Αθήνα-Παρίσι σε λιγότερες από δύο ώρες; Η κάψουλα που φέρνει την επανάσταση στα ταξίδια
NewsroomΕπανάσταση στα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων επιχειρεί να φέρει το σύστημα μεταφοράς Hyperloop, όπου οχήματα που μοιάζουν με τρένο και ταξιδεύουν με υψηλές ταχύτητες κινούμενα με μαγνητική αιώρηση, μέσα σε σωλήνες που σφραγίζονται με κενό. Αυτοί οι θαλαμίσκοι μπορούν να «αντέξουν» τη μέγιστη ταχύτητα των 1.200 χλμ./ώρα.
Η ιδέα πρωτοεμφανίστηκε το 2013 από τον Έλον Μασκ, και τώρα επανέρχεται στο προσκήνιο, αφού σε μία πειραματική δοκιμή καταγράφηκε το μακρύτερο ταξίδι σε κάψουλα κενού.
Συγκεκριμένα, μία εγκατάσταση δοκιμών Hyperloop της εταιρείας Swisspod στην Ελβετία ολοκλήρωσε το μακρύτερο ταξίδι σε κάψουλα κενού. Αυτό επαναφέρει στην επικαιρότητα την ξεχασμένη υπόσχεση για μεταφορές υψηλής ταχύτητας.
Απίστευτες ταχύτητες καταγράφηκαν στις δοκιμές
Η Ομοσπονδιακή Πολυτεχνική Σχολή της Λωζάνης (EPFL) στην Ελβετία δοκιμάζει εδώ και χρόνια την τεχνολογία Hyperloop, με το έργο να ονομάζεται LIMITLESS.Το συγκεκριμένο έργο είναι ένα μοντέλο Hyperloop κλίμακας 1:12, με διάμετρο σωλήνα 40 εκατοστών και συνολική περίμετρο τροχιάς 125,6 μέτρα. Συνολικά 82 δοκιμές έχουν γίνει στο πρόγραμμα LIMITLESS.
Η απόσταση-ρεκόρ που καταγράφηκε τώρα είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια δοκιμή που έχει καταγραφεί ποτέ: 11,8 χιλιόμετρα με την υψηλότερη ταχύτητα να «αγγίζει» τα 40,7 χλμ./ώρα.
Αυτή η επίδοση είναι η μεγαλύτερη απόσταση που έχει διανύσει μέχρι στιγμής μια κάψουλα κενού, και σε κλίμακα 1:1 θα ισοδυναμούσε με 141,6 χιλιόμετρα και μέγιστη ταχύτητα 488,2 χλμ./ώρα.
- Δεύτερη εποχή Τραμπ στις ΗΠΑ: Και επίσημα πρόεδρος με τουλάχιστον 277 εκλέκτορες
- Τι σημαίνει για την Ελλάδα η νίκη Τραμπ στις ΗΠΑ; Πώς βλέπει το νέο τοπίο η κυβέρνηση
- Βίντεο - ντοκουμέντα από τη δράση της συμμορίας που ρήμαζε σπίτια στη βορειοανατολική Αττική
- Ποιο είναι το «γενναίο κορίτσι» του Ιράν; Πόσες πιθανότητες έχει να είναι ζωντανή;