Καταγράφουν κάθε μας κίνηση: Μπαλόνια και αυτοκίνητα σε ρόλο κατασκόπου
Θοδωρής ΛαΐναςΗ αλματώδης εξέλιξη της τεχνολογίας επιτρέπει σε κρατικές Αρχές αλλά και ιδιωτικές εταιρείες να παρακολουθούν κυριολεκτικά κάθε µας βήµα µε υπεράνω υποψίας αλλά και… αόρατους κατασκόπους.
Την απόφαση των αµερικανικών Αρχών να επιβάλουν πριν από λίγες µέρες πρόστιµο ύψους πέντε δισ. δολαρίων στο Facebook για το γνωστό σκάνδαλο διαρροής προσωπικών δεδοµένων των χρηστών της δηµοφιλούς πλατφόρµας κοινωνικής δικτύωσης ακολούθησε η είδηση ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έδωσε έγκριση για να ξεκινήσει σε έξι πολιτείες η λειτουργία ενός νέου προηγµένου συστήµατος µαζικής παρακολούθησης των πολιτών.
Το τάιµινγκ των δύο ειδήσεων είναι σίγουρα ενδεικτικό της περίεργης εποχής που βιώνει ο σύγχρονος άνθρωπος, που από τη µια πλευρά βλέπει τις κυβερνήσεις να νοµοθετούν αυστηρούς νόµους για την παραβίαση των προσωπικών δεδοµένων των πολιτών και την ίδια στιγµή οι κρατικές υπηρεσίες χρησιµοποιούν ολοένα και πιο εξελιγµένα συστήµατα για να τους παρακολουθούν.
Ο τοµέας Νότιας ∆ιοίκησης (Southcom), στον οποίο συµµετέχουν ο στρατός ξηράς, το πολεµικό ναυτικό, η πολεµική αεροπορία και άλλες κρατικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, έστειλε στον ουρανό της Νότιας Ντακότα, του Μισούρι, του Γουισκόνσιν, της Αϊόβα, του Ιλινόις και της Μινεσότα 25 µεγάλα µπαλόνια παρόµοια µε αυτά που πραγµατοποιούν µετεωρολογικές µετρήσεις. Τα µπαλόνια αυτά κινούνται µε ηλιακή ενέργεια σε ύψος 20 χλµ. και µπορούν να παραµένουν στον αέρα για πολλές ηµέρες, ίσως και µερικές εβδοµάδες.
Τα µπαλόνια διαθέτουν νέας γενιάς συστήµατα παρακολούθησης (κάµερες, ραντάρ κ.ά.) και µπορούν να κάνουν παρακολουθήσεις όχι επικεντρώνοντας την προσοχή τους σε έναν συγκεκριµένο στόχο, αλλά καταγράφοντας τι συµβαίνει σε µεγάλη έκταση. Μπορούν να καταγράφουν τις κινήσεις οχηµάτων είτε µέρα, είτε νύχτα, είτε µε καλό καιρό, είτε µε κακοκαιρία, χωρίς προβλήµατα. Σε περίπτωση που οι χειριστές του συστήµατος θέλουν να µελετήσουν κάποιο συµβάν που χρήζει εξέτασης, µπορούν να ζητήσουν από το σύστηµα καταγραφής να δουν τι συνέβη στην περιοχή του συµβάντος τόσο πριν, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και µετά το συµβάν, για να έχουν ολοκληρωµένη εικόνα.
Μπαλόνια στον ουρανό των ΗΠΑ καταγράφουν νυχθηµερόν τις κινήσεις χιλιάδων πολιτών, ενώ ό,τι τους ξεφεύγει θα καλύπτεται από τα νέα µοντέλα αυτοκινήτων που ενσωµατώνουν τεχνολογίες παρακολούθησης των οχηµάτων
Τα µπαλόνια έχουν επίσης τη δυνατότητα να επικοινωνούν µεταξύ τους και να ανταλλάσσουν δεδοµένα. Αυτό σηµαίνει ότι σε ένα υπό εξέταση περιστατικό, στο οποίο εµπλέκεται ένα αυτοκίνητο, είναι πολύ πιθανό τα µπαλόνια να έχουν καταγράψει την πορεία του από τη στιγµή που ξεκίνησε ο οδηγός από το σπίτι του µέχρι τη στιγµή του συµβάντος αλλά και το πού κινήθηκε έπειτα από αυτό. Οι υποστηρικτές της χρήσης των µπαλονιών αναφέρουν ότι αυτά θα βοηθήσουν αποτελεσµατικά στην παρακολούθηση και την εξουδετέρωση κακοποιών, σε περιστατικά εγκληµατικών ενεργειών, σε τροχαία ατυχήµατα κ.λπ.
Οι Αρχές θα γνωρίζουν όποτε θέλουν για όποιον θέλουν τις κινήσεις του, χωρίς αυτός να έχει αντιληφθεί το παραµικρό
Οµως την ίδια στιγµή οι Αρχές θα γνωρίζουν όποτε θέλουν, για όποιον θέλουν τις κινήσεις του και τα προσωπικά του δεδοµένα, χωρίς φυσικά αυτός να το γνωρίζει ή να αντιληφθεί το παραµικρό. Θα γνωρίζουν ποια καταστήµατα επισκέπτεται, αν πηγαίνει σε κάποιον γιατρό, αν πηγαίνει σε θρησκευτικούς χώρους (εκκλησίες, τζαµιά κ.ά.), αν κάνει αθλητικές δραστηριότητες και γενικά οτιδήποτε κάνει έξω από το σπίτι του. Ανάλογες παρακολουθήσεις µπορούν να κάνουν και τα drones, όµως ένα drone µπορεί να παρακολουθεί έναν περιορισµένο αριθµό ατόµων ή οχηµάτων, ενώ τα µπαλόνια αυτά µπορούν να κάνουν το ίδιο µε έναν τεράστιο αριθµό ατόµων και οχηµάτων. Ετσι η µαζικότητα της παρακολούθησης προκαλεί εύλογες ανησυχίες και παραποµπές σε καταστάσεις «Μεγάλου Αδελφού».
«Κοριοί» και στις συσκευές
Και ό,τι ξεφεύγει από τους δορυφόρους, τα µπαλόνια, τα drones και τα άλλα εναέρια ή σταθερά µέσα παρακολούθησης (κάµερες) θα το καλύπτουν τα αυτοκίνητά µας. Είναι γνωστό ότι τα νέα µοντέλα που έχουν δυνατότητες σύνδεσης µε το Internet ενσωµατώνουν τεχνολογίες παρακολούθησης των οχηµάτων. Οι κάτοχοι ενός νέου αυτοκινήτου αποδέχονται µε το συµβόλαιο αγοράς αυτή την εφαρµογή που θεωρητικά µοιάζει εξαιρετικά χρήσιµη, αφού σε περίπτωση ατυχήµατος ή κλοπής το όχηµα θα µπορεί να εντοπιστεί. Οµως η «Washington Post» αποκάλυψε πρόσφατα ότι τα συστήµατα παρακολούθησης δεν περιορίζονται στην καταγραφή του στίγµατος του οχήµατος, αλλά καταγράφουν και µια σειρά από προσωπικά δεδοµένα του κατόχου, τα οποία αποστέλλουν στις εταιρείες για περαιτέρω επεξεργασία.
∆εδοµένα που ξεκινούν από το αν ο οδηγός φορά τη ζώνη του, αν του αρέσει να τρέχει, τι βάρος έχει, τι µουσική ακούει µέσα στο αυτοκίνητο, πού κάνει στάσεις (για φαγητό, ψώνια κ.λπ.), ενώ τα αυτοκίνητα µπορούν να καταγράφουν και τις καιρικές συνθήκες στα σηµεία που βρίσκονται κάθε φορά. Οι ειδικοί στον τοµέα της ασφάλειας κρούουν επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για το αποκαλούµενο «Internet των Πραγµάτων», τα νέα µοντέλα οικιακών συσκευών και οικιακών συστηµάτων (τηλεοράσεων, ψυγείων, πλυντηρίων, φωτιστικών, θερµοσίφωνων κ.ά.) που έχουν δυνατότητα σύνδεσης µε το ∆ιαδίκτυο, ενώ ταυτόχρονα είναι συνδεδεµένα και µεταξύ τους για να παρέχουν µια σειρά από νέες υπηρεσίες στους κατοίκους.
«Οι συνδεδεµένες µε το Internet συσκευές και συστήµατα θα µετασχηµατίσουν την τέχνη της κατασκοπείας. Οποιος θέλει να κατασκοπεύσει κάποιον δεν θα χρειάζεται να εισβάλει σε κάποιο σπίτι ή γραφείο και να τοποθετήσει κοριούς ή άλλα συστήµατα παρακολούθησης. ∆εν θα χρειάζεται να βρει τρόπο να είναι ο ίδιος παρών σε κάποια εκδήλωση ή γεγονός για να µάθει τι θα συµβεί εκεί. Είναι πιθανό να µπορεί κάποιος όχι απλώς να έχει στη διάθεσή του τα δεδοµένα αυτών των συσκευών και να παρακολουθεί έτσι πού βρίσκεται ή τι κάνει στη ζωή του κάποιος άνθρωπος ανά πάσα στιγµή, αλλά να αποκτά κατά το δοκούν και τον έλεγχο όσων συσκευών και συστηµάτων του είναι συνδεµένα στο Internet. Ετσι όχι απλώς θα µπορεί κάποιος να παρακολουθεί, αλλά και να επεµβαίνει στη ζωή ενός ανθρώπου» είναι η άποψη του Αµερικανού στρατηγού και πρώην διευθυντή της CIA, Ντέιβιντ Πετρέους.
- Η βία των γυναικών μια επιδημία που δεν τελειώνει: Πάνω από 16.000 έπεσαν θύματα το 2024 - Θύτες οι σύζυγοι
- Ισραήλ: Τι περιλαμβάνει η συμφωνία για κατάπαυση πυρός με τον Λίβανο – Πότε θα εγκριθεί
- Φωτιά σε μπαρ στο Παγκράτι: Σοκαριστικές μαρτυρίες και αναφορές για ποδοπατήματα
- Η Κιμ Καρντάσιαν προκαλεί ξανά με ημίγυμνη εμφάνιση και ένα σταυρό - Δείτε φωτογραφίες