Τεχνολογία|31.03.2020 17:37

Οδηγός αποτελεσματικής τηλεργασίας: Πώς θα κάνετε το σπίτι σας το ιδανικό γραφείο

Θοδωρής Λαΐνας

Πραγµατικότητα αποτελεί πλέον η εργασία εξ αποστάσεως και δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιµούν ότι και µετά το τέλος της κρίσης, η παγκόσµια οικονοµία θα προσαρµοστεί σε αυτήν τη µορφή απασχόλησης. Τι µπορούµε να κάνουµε για να γίνει πιο άνετη και λειτουργική η εργασία εν οίκω. Προτάσεις και ιδέες που µετατρέπουν το σπίτι σας σε ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον.

Εν αρχή ην το... γρήγορο Ιντερνετ

Θα πρέπει η οικιακή σύνδεση στο Ιντερνετ να είναι υψηλής ευρυζωνικότητας, ώστε να έχετε γρήγορη και αδιάλειπτη πρόσβαση στο ∆ιαδίκτυο, πραγµατοποιώντας χωρίς προβλήµατα υψηλών απαιτήσεων ενέργειες όπως τηλεδιασκέψεις, «κατέβασµα» µεγάλου όγκου δεδοµένων ή παρακολούθηση βίντεο, ενέργειες πολλές από τις οποίες θα πρέπει να γίνονται ταυτόχρονα. Θα πρέπει επίσης να δηµιουργήσετε περιβάλλον wi-fi εντός του σπιτιού µε µια αξιόπιστη και δοκιµασµένη εγκατάσταση.

Εφεδρική σύνδεση για να είστε online πάντα και παντού

Επειδή πολλά συµβαίνουν, και δεδοµένης της δυσκολίας που θα υπάρχει το προσεχές χρονικό διάστηµα για γρήγορη επιδιόρθωση τεχνικών βλαβών ή αγορά νέου εξοπλισµού, ένα backup σύστηµα σύνδεσης στο Ιντερνετ θα είναι απαραίτητο. Μπορεί να προµηθευτείτε κάποια συσκευή wi-fi που λειτουργεί µε µπαταρίες, η οποία µπορεί να σας λύσει τα χέρια µέχρι να γίνει η αποκατάσταση του προβλήµατος στη βασική σας σύνδεση.

Kάντε το PC σας «ψηφιακό οχυρό»

Εκτός από τις συνήθεις οδηγίες τού να µην ανοίγουµε ηλεκτρονική αλληλογραφία από αγνώστους, να µη δίνουµε τους κωδικούς µας σε οποιονδήποτε το ζητά χωρίς διασταύρωση, θα πρέπει τώρα που θα διαχειριζόµαστε στο σπίτι εταιρικά ή άλλα δεδοµένα, που απαιτούν επιπλέον προστασία, θα πρέπει να εγκαταστήσουµε κάποιο από τα νεότερα και πιο προηγµένα συστήµατα προστασίας.

Εξτρα προστασία απέναντι σε βλάβες και επιθέσεις

Αν φοβάστε πως ούτε το ισχυρό firewall που έχετε εγκαταστήσει στον υπολογιστή σας είναι απόλυτα ασφαλές, µπορείτε για έξτρα προστασία να αποκτήσετε έναν ή περισσότερους εξωτερικούς σκληρούς δίσκους, στους οποίους να αποθηκεύετε όσα δεδοµένα θεωρείτε πολύτιµα και δεν θέλετε να υποκλαπούν ή να καταστραφούν από µια επίθεση ή και βλάβη στον υπολογιστή. Αν µάλιστα κάποιος χειρίζεται εταιρικά δεδοµένα ή άλλου είδους δεδοµένα που δεν πρέπει σε καµία περίπτωση να πέσουν σε λάθος χέρια, µπορεί να τα αποθηκεύει σε σκληρούς δίσκους που προστατεύουν τα δεδοµένα µε κρυπτογράφηση.

Προγράµµατα τηλεδιάσκεψης

Google Hangouts: Υποστηρίζει έως 10 συµµετέχοντες για απεριόριστη διάρκεια.

CISCO Webex Meetings: Υποστηρίζει µέχρι 100 συµµετέχοντες για απεριόριστη διάρκεια.

Skype: Υποστηρίζει µέχρι 50 συµµετέχοντες για απεριόριστη διάρκεια.

FreeConference: Υποστηρίζει µέχρι πέντε συµµετέχοντες σε βίντεο και 1.000 συµµετέχοντες ήχου για απεριόριστη διάρκεια.

Jitsi: Υποστηρίζει απεριόριστο αριθµό συµµετεχόντων για απεριόριστη διάρκεια.

Zoom Meetings: Υποστηρίζει µέχρι 100 συµµετέχοντες για 40 λεπτά.

Φορτίστε τα όλα σε... ένα, νοικοκυρεµένα

Οσο εργάζεστε στο σπίτι η ανάγκη για φόρτιση διαφόρων συσκευών και gadgets που θα σας είναι απαραίτητα κατά την ώρα εργασίας, ειδικά αν χρησιµοποιείτε φορητό υπολογιστή και όχι desktop, θα είναι µεγάλη. To ίδιο ισχύει και για τη χρήση διαφόρων συσκευών που λειτουργούν µε USB. Μια καλή λύση είναι οι πολυφορτιστές που επιτρέπουν την ταυτόχρονη φόρτιση πολλών συσκευών.

Καθίστε αναπαυτικά σαν... διευθυντές

Αφού θα περνάµε πολύ περισσότερη ώρα από το συνηθισµένο καθισµένοι στην καρέκλα του γραφείου, θα πρέπει η καρέκλα αυτή να ενσωµατώνει όλα τα εργονοµικά χαρακτηριστικά που θα κάνει όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνο για το σώµα µας την παραµονή µας σε αυτήν

Multitasking µε... διευρυµένους ορίζοντες

Για να γίνεται πιο αποτελεσµατικά και µε κέρδος χρόνου η τηλεργασία, καλό θα είναι ο χρήστης να διαθέτει µια οθόνη µε µέγεθος και δυνατότητες τέτοιες που να του επιτρέπει να εκτελεί περισσότερες από µία-δύο εργασίες ταυτόχρονα, την εξέλιξη των οποίων θα ελέγχει και θα παρακολουθεί σε «παράθυρα» µπροστά του.

Συγχρονίστε και χειριστείτε όλες τις συσκευές µαζί

Ενα ιδιαίτερα χρήσιµο για την περίσταση gadget είναι τα πληκτρολόγια στα οποία µπορούν να τοποθετούνται διάφορες συσκευές, όπως τα κινητά τηλέφωνα και τα tablets και αν χρειάζεται ο χρήστης µπορεί να λειτουργεί όλες τις συσκευές µε το µεγάλο πληκτρολόγιο.

Σηκωθείτε όρθιοι και... ξεµουδιάστε

Για να μπορεί κάποιος να εργάζεται χωρίς να είναι συνεχώς καθισµένος σε µια καρέκλα, υπάρχει η λύση των γραφείων που προσαρµόζουν το ύψος τους ώστε αν ο χρήστης το επιθυµεί να εργάζεται και όρθιος.

Ακούστε, µιλήστε και δείτε καθαρά

Οι τηλεδιασκέψεις θα µπουν στη ζωή των περισσότερων εργαζοµένων και υπάρχουν ειδικά σχεδιασµένα για αυτήν τη δραστηριότητα ηχεία/µικρόφωνα που διαθέτουν και µια σειρά από άλλες χρήσιµες εφαρµογές και υπηρεσίες επικοινωνίας. Υπάρχουν πολλά µοντέλα ανάµεσα στα οποία και ορισµένα µε ασύρµατη λειτουργία για να περιορίζεται ο αριθµός των καλωδίων πάνω στο γραφείο. Το ίδιο ισχύει και για τα ακουστικά που θα είναι απαραίτητα στους περισσότερους σε συνθήκες τηλεργασίας, ενώ υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές για κάθε γούστο, προτίµηση και βαλάντιο. Η κάµερα επίσης είναι απαραίτητη για όποιον θα εργάζεται από το σπίτι και πρέπει να έρχεται σε face to face επικοινωνία µε συναδέλφους, συνεργάτες κ.ά. Σε γενικές γραµµές, ακόµη και οι χαµηλού κόστους κάµερες που κυκλοφορούν στην αγορά κάνουν µια χαρά τη δουλειά τους.

Εξοντώνει τους ιούς µε υπεριώδη ακτινοβολία

Μια ακόμη χρήσιµη και άκρως… επίκαιρη συσκευή είναι ο καθαριστής κινητού τηλεφώνου. Ο χρήστης τοποθετεί το τηλέφωνο µέσα στη συσκευή και εκείνη το «βοµβαρδίζει» µε υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία εξοντώνει κάθε µικρόβιο, κάθε βακτήριο και µικροοργανισµό που µπορεί να πέσει πάνω είτε από τον κάτοχό του είτε από κάποιο άλλο γειτονικό αντικείµενο. Κάποιες από αυτές τις συσκευές λειτουργούν και ως φορτιστές των κινητών τηλεφώνων.

Touch screen για… τους πιο ψαγµένους

Για όσους αναζητούν πιο εξειδικευµένες λειτουργίες, υπάρχουν γκατζετάκια που µετατρέπουν την οθόνη ενός φορητού υπολογιστή σε οθόνη αφής. Με αυτό τον τρόπο ο χρήστης µπορεί να κάνει πιο εύκολα τηλεδιασκέψεις και παρουσιάσεις σε συνεργάτες ή πελάτες.

Βασικό «όπλο» για εργασία εξ αποστάσεως

Ενα πολυμηχάνημα που θα συνδυάζει τις δυνατότητες εκτύπωσης και σάρωσης είναι απαραίτητο σε συνθήκες τηλεργασίας. Ανάλογα µε το είδος της εργασίας που κάνει κάποιος µπορεί να επιλέξει το µοντέλο που του ταιριάζει. Υπάρχουν πολυµηχανήµατα που εκτός από εκτύπωση κάνουν και φωτοτυπίες µε σµίκρυνση/µεγέθυνση κειµένου, σάρωση µέσω wi-fi ή ακόµη και µέσω κινητών τηλεφώνων και tablets.

τηλεργασίατηλεδιάσκεψηίντερνετΚορονοϊός