Ελίζαμπεθ Χολμς: Από αστέρι της Silicon Valley ένοχη για το σκάνδαλο Theranos
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋

Η Ελίζαμπεθ Χολμς, άλλοτε λαμπερό αστέρι της Silicon Valley που υποσχόταν επανάσταση στις εξετάσεις αίματος με τη start-up που ίδρυσε, τη Theranos, κρίθηκε ένοχη για απάτη σε βάρος επενδυτών χθες Δευτέρα από το σώμα ενόρκων στο δικαστήριο της Καλιφόρνιας όπου δικαζόταν.
Έπειτα από διαδικασία που διήρκεσε πάνω από τρεις μήνες και κάπου 50 ώρες διαβουλεύσεων, οι ένορκοι αποφάνθηκαν –ομόφωνα– πως είναι ένοχη για απάτη σε βάρος επενδυτών, ωστόσο την απάλλαξαν από ορισμένες κατηγορίες, ενώ δεν συμφώνησαν για άλλες που της προσάπτονταν.
Η καταδίκη της 37χρονης –που ίδρυσε τη Theranos το 2003, στα 19 της χρόνια, και υποσχόταν διαγνωστικό μηχάνημα ταχύτερο και φθηνότερο από αυτά των παραδοσιακών εταιρειών του κλάδου– σημαίνει πως αντιμετωπίζει την προοπτική να της επιβληθεί ποινή κάθειρξης πολλών δεκαετιών. Η ποινή της θα ανακοινωθεί αργότερα από το ομοσπονδιακό δικαστήριο.
Χάρη στις υποσχέσεις της, την πειθώ και το δυναμικό προφίλ της, η νεαρή επιχειρηματίας κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να κερδίσει την εμπιστοσύνη επενδυτών τεράστιου κύρους, κάτι σπάνιο στον ανδροκρατικό κόσμο των καλιφορνέζων μηχανικών που παρεπιδημούν στην «Κοιλάδα του Πυριτίου». Την υποστήριξαν, μεταξύ άλλων, ο άλλοτε υπουργός Εξωτερικών Χένρι Κίσιντζερ, ο πρώην υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις, καθώς και ο μεγιστάνας των ΜΜΕ Ρούπερτ Μέρντοκ, που επένδυσε πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια στη Theranos.
Στην κορύφωση της, η αξία της εταιρείας είχε φθάσει σχεδόν τα 10 δισεκ. δολάρια και η κυρία Χολμς, η μεγαλομέτοχός της, είχε περιουσία 3,6 δισεκ. δολαρίων, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes.
Αλλά το 2015, η εφημερίδα Wall Street Journal έκανε την εκρηκτική αποκάλυψη πως το περίφημο διαγνωστικό μηχάνημα που υποσχόταν η Theranos ουδέποτε λειτούργησε.
«Βόμβα» NYT: Βαθύτερη απ' όσο γνωρίζαμε η εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο της Ουκρανίας - Σχεδίαζαν μαζί με το Κίεβο στρατιωτικές επιχειρήσεις
Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από την ΕΜΥ για τις επόμενες ώρες - Οι περιοχές στο επίκεντρο
«Χρυσάφι» τα σπίτια με έξτρα υπνοδωμάτιο: «Μάστιγα» τα ενοίκια για τις οικογένειες - Πού φτάνουν οι τιμές
«Ζαλίζει» ο τιμοκατάλογος στη συναυλία του Αντώνη Ρέμου στο Ντουμπάι - Τα ποσά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr