Ψηφιακός λαβύρινθος: Γιατί είναι (σχεδόν) αδύνατο να διαγράψετε από το ίντερνετ τα δεδομένα που μοιράζεστε
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να ζουν την ψηφιακή τους ζωή με την υπόθεση ότι μπορούν να διαγράψουν τις αναρτήσεις, τα μηνύματα και τα προσωπικά τους δεδομένα από τις υπηρεσίες όποτε το επιλέξουν. Αλλά μια ακρόαση πρώην στελέχους του Twitter στη Γερουσία προ ημερών έθεσε υπό αμφισβήτηση αυτή τη βασική υπόθεση.
Η κατάθεση «βόμβα» πρώην στελέχους του Twitter
Ο Peiter «Mudge» Zatko, ο πρώην επικεφαλής ασφαλείας του Twitter, δήλωσε σε επιτροπή της Γερουσίας την περασμένη Τρίτη ότι το κοινωνικό δίκτυο δεν διαγράφει αξιόπιστα τα δεδομένα των χρηστών που ακυρώνουν τους λογαριασμούς τους, όπως μεταδίδει το CNN.
Στην κατάθεσή του και στην αποκάλυψη του πληροφοριοδότη, ο Zatko ισχυρίστηκε ότι το Twitter δεν διαγράφει αξιόπιστα τα δεδομένα των χρηστών, σε ορισμένες περιπτώσεις επειδή έχει χάσει τα ίχνη των πληροφοριών. Το Twitter υπερασπίστηκε ευρέως τον εαυτό του έναντι των ισχυρισμών του Zatko, λέγοντας ότι η αποκάλυψή του δίνει μια «ψευδή αφήγηση» για την εταιρεία. Σε απάντηση σε ερωτήσεις του CNN, το Twitter έχει δηλώσει προηγουμένως ότι διαθέτει ροές εργασίας για να «ξεκινήσει μια διαδικασία διαγραφής», αλλά δεν έχει πει αν συνήθως ολοκληρώνει αυτή τη διαδικασία.
Ενώ οι ισχυρισμοί του Zatko είναι εντυπωσιακοί, χρησίμευσαν επίσης ως άλλη μια υπενθύμιση στη Sandra Matz για το «πόσο συχνά είμαστε ανεγκέφαλοι» όταν μοιραζόμαστε τα δεδομένα μας στο διαδίκτυο.
«Ακούγεται πολύ απλό, αλλά ό,τι και αν βγάλετε εκεί έξω, μην περιμένετε ποτέ να γίνει ξανά ιδιωτικό», δήλωσε η Matz, ερευνήτρια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και καθηγήτρια στο Columbia Business School. «Το να αποσύρεις κάτι από το διαδίκτυο, να πατήσεις το κουμπί επαναφοράς - είναι σχεδόν αδύνατο».
Το διακύβευμα για να νιώθουμε ότι έχουμε τον έλεγχο των δεδομένων μας και να είμαστε σίγουροι για την ικανότητά μας να τα διαγράψουμε, δεν ήταν ποτέ άλλοτε υψηλότερο. Στον απόηχο της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να ανατρέψει την υπόθεση Roe v. Wade τον Ιούνιο, υπάρχει πλέον η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν ιστορικά αναζήτησης, δεδομένα τοποθεσίας, μηνύματα κειμένου και άλλα για να τιμωρηθούν οι άνθρωποι που αναζητούν στο διαδίκτυο πληροφορίες για υπηρεσίες αμβλώσεων ή πρόσβαση σε αυτές.
Τον Ιούλιο, το Meta τέθηκε υπό σκληρό έλεγχο μετά την είδηση ότι τα μηνύματα που στάλθηκαν μέσω του Messenger και αποκτήθηκαν από τις αστυνομικές αρχές χρησιμοποιήθηκαν για να κατηγορηθεί μια έφηβη από τη Νεμπράσκα και η μητέρα της για παράνομη άμβλωση. (Δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι κάποιο από τα μηνύματα σε εκείνη την υπόθεση είχε διαγραφεί προηγουμένως).
Ο Ravi Sen, ερευνητής κυβερνοασφάλειας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο A&M του Τέξας, δήλωσε ότι οι αρχές επιβολής του νόμου και άλλες ομάδες »με πόρους και πρόσβαση στα κατάλληλα εργαλεία και τεχνογνωσία» θα μπορούσαν πιθανώς να ανακτήσουν διαγραμμένα δεδομένα, υπό ορισμένες συνθήκες.
Ο Sen δήλωσε ότι πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν όλα τα μέρη όπου καταλήγουν τα δεδομένα τους. Κάθε δημοσίευση, είτε πρόκειται για ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ένα σχόλιο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή ένα άμεσο μήνυμα, συνήθως αποθηκεύεται στη συσκευή του χρήστη, στη συσκευή του παραλήπτη και στους διακομιστές που ανήκουν σε μια εταιρεία της οποίας την πλατφόρμα χρησιμοποιήσατε. «Ιδανικά», είπε, «αν ο χρήστης που δημιούργησε το περιεχόμενο» το διαγράψει, «το περιεχόμενο θα πρέπει να εξαφανιστεί και από τις τρεις τοποθεσίες». Αλλά γενικά, είπε, «αυτό δεν συμβαίνει τόσο εύκολα».
Ο Sen δήλωσε ότι μπορείτε να απευθυνθείτε στις εταιρείες και να τους ζητήσετε να διαγράψουν τα δεδομένα σας από τους διακομιστές τους, αν και πολλοί πιθανώς δεν κάνουν ποτέ αυτό το βήμα. Οι πιθανότητες ανάκτησης ενός διαγραμμένου μηνύματος από τη συσκευή ενός χρήστη μειώνονται με την πάροδο του χρόνου, πρόσθεσε.
Ο καλύτερος τρόπος για να ελέγχετε τα δεδομένα σας στο διαδίκτυο είναι να χρησιμοποιείτε κυρίως εφαρμογές που προσφέρουν κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο, σύμφωνα με τους ειδικούς σε θέματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής. Είναι επίσης σημαντικό να διαχειρίζεστε τις ρυθμίσεις δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας στο σύννεφο, ώστε να διασφαλίζετε ότι τα προσωπικά δεδομένα από κρυπτογραφημένες υπηρεσίες δεν είναι ακόμη προσβάσιμα αλλού.
Αλλά ακόμη και με όλες τις προφυλάξεις που μπορεί να λάβει ένα άτομο από την πλευρά του, μόλις βάλετε κάτι στο διαδίκτυο, λέει ο Matz, «έχετε ουσιαστικά χάσει τον έλεγχο».
«Διότι ακόμη και αν το Twitter διαγράψει τώρα την ανάρτηση ή τη διαγράψετε από το Facebook, κάποιος άλλος μπορεί να έχει ήδη αντιγράψει την εικόνα που βγάλατε εκεί έξω», δήλωσε.
- Προσωπικός γιατρός: Τα 3 προβλήματα που πονοκεφαλιάζουν το υπουργείο Υγείας - Τα αγκάθια για τους πολίτες
- Από απρόσκλητος επισκέπτης… κατοικίδιο: Το πανέξυπνο αλεπουδάκι που «υιοθέτησε» οικογένεια
- Τα κινηματογραφικά νέα του Σαββατοκύριακου: Η επιστροφή της Whitney Houston, ο Super Mario και η τρίτη σεζόν του Emily in Paris
- Απίστευτο: Γεννήθηκε μικρό νησί έπειτα από έκρηξη υποθαλάσσιου ηφαιστείου
«Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr