Πώς μπορούν να «παγιδέψουν» το κινητό σας και να υποκλέψουν όλες τις συνομιλίες - Οδηγίες προστασίας
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Χρήσιμες συμβουλές προστασίας από τα λογισμικά παρακολούθησης έδωσε ο Δημήτρης Ευαγγελίου, σύμβουλος ηλεκτρονικής ασφάλειας μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα Μαζί» του Open, εξηγώντας τι πρέπει να κάνει κανείς για να προστατευτεί από αυτά καθώς και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει εάν έχει πέσει ήδη θύμα.
Αρχικά, ο κ. Ευαγγελίου μίλησε για το Predator, το οποίο απασχολεί εκτενώς την πολιτική σκηνή αλλά και την δικαιοσύνη το τελευταίο διάστημα.
Όπως εξηγεί, για να βάλει κάποιος σε έναν δημοσιογράφο για παράδειγμα το Predator θα πρέπει να δαπανήσει πολλές χιλιάδες ευρώ. Το κόστος υπολογίζεται σε πάνω από 20.000 ευρώ per license, δηλαδή περί άδειας.
Το κόστος όπως επισημαίνει είναι ενδεικτικό και από πίσω του υπάρχει ένα σχεδιασμός, μια αρχιτεκτονική που υποστηρίζει τέτοιου είδους κατασκοπία ακόμη και για τρομοκρατικές ενέργειες.
Τι κάνουμε εάν μας έχουν παραβιάσει το κινητό
Στο IOS 16 της Apple υπάρχουν ενέργειες που για παράδειγμα κάνοντας μια επανεκκίνηση μπορεί να αφαιρέσει ένα κακόβουλο λογισμικό από μόνο του. Δεν θα έρθει καμία ειδοποίηση οπότε είναι πιθανό να μην μάθετε και ποτέ εάν είχατε κακόβουλο λογισμικό στην Apple συσκευή.
Εάν έχουμε πέσει θύμα, δεν πρέπει να απεγκαταστήσουμε την παράνομη εφαρμογή γιατί μπορεί να αποσυνδέσουμε δεδομένα που μπορεί να μας βοηθήσουν να βρούμε ποιος κρύβεται από πίσω και να πάμε στη δικαιοσύνη.
Το σωστό είναι να κλείσουμε το τηλέφωνο και να απευθυνθούμε σε έναν ειδικό.
Εάν κάποιος στείλει μια ειδοποίηση για Predator θα χρειαστεί να κάνετε μια αποδοχή και εγκατάσταση χωρίς να το καταλάβετε όπως για παράδειγμα ένα μήνυμα με έναν σύνδεσμο. Ένα πατήσετε μόνο το σύνδεσμο και δεν κάνετε αποδοχή κάποιας εγκατάστασης δεν υπάρχει κίνδυνος, εξηγεί ο ειδικός.
Όπως τονίζει στη συνέχεια, ένα λογισμικό που μπορεί να χρησιμοποιεί κάποιος για γονικό έλεγχο στο παιδί του μπορεί να χρησιμοποιηθεί και παράτυπα, με κακόβουλο τρόπο.
Στη συνέχεια, επεξηγεί πως υπάρχουν δύο στάδια παρακολούθησης. Το ένα είναι συστημικό, η λεγόμενη επισύνδεση και υπάρχει και οποιαδήποτε άλλη παρακολούθηση που μπορεί να προσβάλει τη συσκευή μας.
Πώς καταλαβαίνουμε πως κάποιος μπορεί να μας παρακολουθεί
Πώς καταλαβαίνουμε όμως πως κάποιος μπορεί να μας παρακολουθεί; Έχουμε δύο κατηγορίες συσκευών. Τα κινητά τηλέφωνα Android και Apple. Είναι τελείως διαφορετικά τα είδη. Το IOS στο περιβάλλον από μόνο του είναι κλειδωμένο δεν επιτρέπει να κάνει ο χρήστης σχεδόν καμία εγκατάσταση λογισμικού από τρίτο.
Το Android είναι ακριβώς το αντίθετο, επιτρέπει οποιαδήποτε ενέργεια κατόπιν αποδοχής. Οπότε αυτό καθιστά το Android πιο ευάλωτο.
Ο κ. Ευαγγελίου έδειξε στην εκπομπή ένα τάμπλετ Android στο οποίο έχοντας κάνει σάρωση από μια εφαρμογή που διαβάζει τις απειλές στις συσκευές έδειξε πως υπάρχει ένα κακόβουλο λογισμικό και συγκεκριμένα ένα λογισμικό παρακολούθησης γονικού ελέγχου που έχει τοποθετηθεί για λόγους επίδειξης.
Ασφαλώς, επισημαίνει οτιδήποτε κακόβουλο μπορεί να εντοπιστεί αν το κάνουμε τεχνικά σωστά. Εάν για παράδειγμα πατήσουμε απεγκατάσταση η εφαρμογή αναγνώρισης που έχουμε και η οποία είναι διαθέσιμη στο κοινό θα μας βοηθήσει.
Όσον αφορά τα IOS αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι ενημέρωση λογισμικού. Εάν μας δείχνει ενημέρωση τότε σίγουρα το κινητό δεν βρίσκεται υπό παραβίαση. Το IOS δεν θα μας επιτρέψει να κάνουμε καμία εγκατάσταση αν έχει συμβεί κάποια παραβίαση.
Αν εκτελεστεί η αναβάθμιση δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος.
Όλο και περισσότεροι πολίτες ελέγχουν τις συσκευές τους
Όπως αναφέρει ο ειδικός, έχουν αυξηθεί κατά πολύ τα αιτήματα πολιτών που αποφασίζουν να κάνουν έλεγχο στις συσκευές τους.
Πριν από 8 μήνες υπήρχαν 20 περιστατικά τώρα μπορεί να είναι και 240 στο 8μηνο.
Τι μπορεί να κάνει το Predator
Σύμφωνα με τον κ. Ευαγγελίου, το κακόβουλο λογισμικό αυτό μπορεί να καταγράφει το περιεχόμενο κλήσεων. Επίσης, μπορεί, την ώρα που κοιμάστε, κάποιος να στείλει ένα απειλητικό SMS σε κάποιον και μετά να σβηστεί και να μην ξέρετε ότι έγινε αυτό. Το κινητό γίνεται σαν το anydesk που ο παραβάτης έχει πρόσβαση στα πάντα και φυσικά μπορεί να υπάρχει καταγραφή εικόνας ή ηχογράφηση.
Όπως ξεκαθαρίζει τέλος ο ειδικός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εάν η μπαταρία μας τελειώνει γρήγορα δεν είναι ένδειξη παρακολούθησης.
Είναι σημαντικό οι συσκευές μας να είναι αναβαθμισμένες, τόνισε.
- Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας 2022: Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί και οι εναλλακτικές διαδρομές - Αναλυτικός οδηγός
- Υπουργείο Υγείας: Εντός των ημερών το νομοσχέδιο Γκάγκα στη Βουλή – Τι αλλάζει με τα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του ΕΣΥ
- Οι 10 εκπληκτικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις που έφεραν στο φως νέα δεδομένα και μας έκαναν να ξαναδιαβάσουμε την Ιστορία
- Ενεργειακή κρίση: Ερχεται μάχη στην αγορά για τις ΑΠΕ - Τι ζητούν οι επενδυτές
- Ποια είναι τα απαραίτητα πράγματα που δεν βγαίνουν ποτέ από το αυτοκίνητο
ΗΠΑ: Τι σηματοδοτεί η απόφαση Μπάιντεν για τη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία κατά της Ρωσίας – Οι επικρίσεις Τραμπ και οι απειλές Πούτιν
Το Πολυτεχνείο ζει: Μεγαλειώδης η πορεία σε Αθήνα με αντιπολεμικά συνθήματα - Ένταση στη Θεσσαλονίκη
Νέα Δημοκρατία: Η επόμενη ημέρα μετά τη διαγραφή Σαμαρά – «Φουντώνουν» τα σενάρια για νέο κόμμα από τον πρώην πρωθυπουργό
Φινλανδία - Ελλάδα 0-2: Καθάρισε σε 4' στο Ελσίνκι η Εθνική που πάει σε πλέι οφ ανόδου τον Μάρτιο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr