Καλαμαράκια από… 3D εκτυπωτή: Πώς οι ερευνητές προσπαθούν να αντικαταστήσουν τον διάσημο μεζέ
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ερευνητές δημιούργησαν μία τρισδιάστατα εκτυπωμένη ροδέλα καλαμαριού φυτικής προέλευσης που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και μοιάζει και έχει γεύση με το πραγματικό. Τα ψεύτικα θαλασσινά έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν ζητήματα υπεραλίευσης προσφέροντας μια βιώσιμη, vegan εναλλακτική λύση, σύμφωνα με τις έρευνες.
Οι εναλλακτικές λύσεις κρέατος έχουν ήδη φτάσει στα ράφια των σούπερ μάρκετ, αλλά οι υποκατάστατα θαλασσινών είναι πιο δύσκολο να βρεθούν. Επειδή οι ωκεανοί μας δεν περιέχουν άπειρους πόρους και η υπεραλίευση έχει βλάψει -και συνεχίζει να βλάπτει- τη θαλάσσια οικολογία, η ανάπτυξη βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων για τα θαλασσινά είναι ένας πολλά υποσχόμενος δρόμος προς τα εμπρός. Φυσικά, πρέπει να είναι θρεπτικά και νόστιμα για να προσελκύσουν ένα πεινασμένο πλήθος.
Σύμφωνα με το newatlas.com, οι ερευνητές παρουσίασαν την έρευνά τους στο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας (ACS) που πραγματοποιείται από τις 13 έως τις 17 Αυγούστου στο Σαν Φρανσίσκο.
«Νομίζω ότι η προσφορά των θαλασσινών θα μειωθεί στο μέλλον», δήλωσε η Poornima Vijayan, η οποία παρουσίασε τη μελέτη στη συνέδριο. «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι από την άποψη των εναλλακτικών πρωτεϊνών, ειδικά εδώ στη Σιγκαπούρη, όπου εισάγεται πάνω από το 90% των ψαριών», τόνισε.
Υπάρχουν κάποιες απομιμήσεις θαλασσινών, όπως η καβουρόψυχα, αλλά παρασκευάζονται από κιμά και αναδιαμορφωμένα λευκά ψάρια. Η δημιουργία απομιμήσεων θαλασσινών φυτικής προέλευσης που είναι θρεπτικά και έχουν την απαιτούμενη υφή και γεύση είναι ένα δύσκολο εγχείρημα.
«Υπάρχουν απομιμήσεις θαλασσινών φυτικής προέλευσης, αλλά τα συστατικά τους συνήθως δεν περιλαμβάνουν πρωτεΐνες», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dejian Huang. «Θέλαμε να φτιάξουμε προϊόντα με βάση την πρωτεΐνη που να είναι διατροφικά ισοδύναμα ή καλύτερα από τα πραγματικά θαλασσινά και να αντιμετωπίζουν τη βιωσιμότητα των τροφίμων», εξήγησε.
Έτσι, οι ερευνητές συνδύασαν δύο βιώσιμες, υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες φυτικές πηγές: τα μικροφύκη και τα φασόλια mung. Τα μικροφύκη ήταν μια προφανής επιλογή λόγω της γεύσης τους, ενώ τα φασόλια mung είναι ένα ανεκμετάλλευτο απόβλητο προϊόν από την παρασκευή αμυλούχων ζυμαρικών, ένα δημοφιλές συστατικό στην ασιατική κουζίνα. Οι πρωτεΐνες των μικροφυκών και των φασολιών mung εξήχθησαν και συνδυάστηκαν με φυτικά έλαια που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ώστε το εκτυπωμένο καλαμάρι να είναι διατροφικά συγκρίσιμο με το πραγματικό.
«Ο στόχος είναι να έχει την ίδια υφή και ελαστικές ιδιότητες με τις ροδέλες καλαμαριού του εμπορίου», εξήγησε η Vijayan.
Οι ερευνητές θέλουν επίσης να διασφαλίσουν ότι ο συνδυασμός μικροφυκών και φασολιών mung δεν θα προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις.
«Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλές γνωστές περιπτώσεις αλλεργιών στις πρωτεΐνες μικροφυκών ή φασολιών mung», δήλωσε ο Huang. «Αλλά δεν ξέρουμε ακόμα, επειδή είναι ακόμα ένας νέος συνδυασμός», πρόσθεσε.
Προς το παρόν, πάντως, οι ερευνητές είναι ικανοποιημένοι με το προϊόν που δημιούργησαν.
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στην αναζήτηση κινήτρου του δράστη της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr