Νέα ανακάλυψη: Επιστήμονες μετέτρεψαν αποτσίγαρα σε βιοντίζελ
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Επιστήμονες από τη Λιθουανία ανακάλυψαν μια μέθοδο μετατροπής των αποτσίγαρων σε βιοντίζελ. Αυτό θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά το κόστος παραγωγής αλλά και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις καθώς τα αποτσίγαρα αποτελούν την κυριότερη πηγή θαλάσσιας ρύπανσης.
Η τριακετίνη δίνει την λύση
Σύμφωνα με το Interesting Engineering, το βιοντίζελ θεωρείται μια πολλά υποσχόμενη λύση στην αναζήτηση καθαρότερων εναλλακτικών λύσεων οι οποίες θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα ορυκτά καύσιμα. Ωστόσο, το υψηλό κόστος παραγωγής του και η πιθανή ρύπανση από τις πηγές βιομάζας έχουν καθυστερήσει την ευρεία χρήση του. Για να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις, οι ερευνητές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Κάουνας (KTU) και του Λιθουανικού Ινστιτούτου Ενέργειας (LEI) ενσωμάτωσαν στη διαδικασία παραγωγής ένα υποπροϊόν της ανακύκλωσης των αποτσίγαρων, την τριακετίνη.
Οι επιστήμονες διεξήγαγαν πειράματα χρησιμοποιώντας πυρόλυση – μια διαδικασία θερμικής αποσύνθεσης- για να εξάγουν πολύτιμα συστατικά από τα αποτσίγαρα. Η διαδικασία, η οποία διεξήχθη σε διαφορετικές θερμοκρασίες, απέδωσε λάδι, κάρβουνο και αέριο, με την περιεκτικότητα σε λάδι να είναι ιδιαίτερα πλούσια σε τριακετίνη.
Αυτή η καινοτόμος μέθοδος αντιμετωπίζει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των αποτσίγαρων και αξιοποιεί τα συστατικά τους για πρακτικές εφαρμογές. Ο πορώδης άνθρακας, ο οποίος είναι εμπλουτισμένος με ασβέστιο, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε λιπάσματα, στην επεξεργασία λυμάτων και σε εφαρμογές αποθήκευσης ενέργειας. Εν τω μεταξύ, το αέριο που εξάγεται μπορεί να αποτελέσει πηγή ενέργειας, συμβάλλοντας στη βιώσιμη παραγωγή ενέργειας.
Το πετρέλαιο που εξάγεται από τα αποτσίγαρα είναι άφθονο σε τριακετίνη. Το έλαιο αυτό θα μπορούσε να ενσωματωθεί ως πρόσθετο στην παραγωγή βιοντίζελ, μειώνοντας δυνητικά το κόστος παραγωγής και βελτιώνοντας την αποδοτικότητα. Η καινοτόμος μέθοδος της ομάδας παρέχει μια λύση για την επαναχρησιμοποίηση αυτών των αποβλήτων και καταδεικνύει τη δυνατότητα κλιμακούμενης εφαρμογής σε συστήματα διαχείρισης αποβλήτων.
Λίμνες στον Κηφισό κάτω από την Εθνική Οδό: Πώς δημιουργήθηκαν, τι κινδύνους ελλοχεύουν και τι πρέπει να γίνει άμεσα
Προβλήματα από την κακοκαιρία στη Ρόδο: Ήχησε το 112 - Πλημμύρισαν σπίτια, χείμαρροι οι δρόμοι
Τριπλό pressing της κυβέρνησης στο ΠΑΣΟΚ: Βήμα προς βήμα η γαλάζια στρατηγική στην… πολιορκία του κέντρου
Φυσικό αέριο: Χειμωνιάτικη «παγωμάρα» στην Ευρώπη από το λουκέτο στον ρωσικό αγωγό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr