Κέιτ Μίντλετον: Πώς καταλαβαίνουμε ότι μία φωτογραφία έχει επεξεργαστεί - 5 tips
Το BBC εστιάζει σε μερικές τεχνικές για να μπορούμε να αντιληφθούμε πότε μία φωτογραφία έχει υποστεί επεξεργασία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Με αφορμή τον σάλο που προκλήθηκε από την επεξεργασμένη φωτογραφία που ανέβασε με τα παιδιά της η Κέιτ Μίντλετον και στη συνέχεια την απέσυρε, το BBC εστιάζει σε μερικές τεχνικές για να μπορούμε να αντιληφθούμε πότε μία φωτογραφία έχει υποστεί επεξεργασία.
Το BBC σημειώνει ότι οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία των εικόνων είναι τόσο εξελιγμένες που έχουμε εισέλθει στην εποχή του υπερρεαλιστικού ψεύτικου. Τέτοιες εικόνες μπορούν να οδηγήσουν στη διάδοση της παραπληροφόρησης και θα μπορούσαν ακόμη και να επηρεάσουν την κοινή γνώμη σε σημαντικά γεγονότα όπως οι εκλογές.
Πώς μπορούμε λοιπόν να καταλάβουμε εάν μία φωτογραφία είναι επεξεργασμένη;
Αντανακλάσεις και σκιές
Ένας αφύσικος φωτισμός είναι συχνά ένδειξη ότι μια φωτογραφία έχει «πειραχτεί». Ελέγξτε τα μάτια των ανθρώπων. Για παράδειγμα, η πηγή φωτός συχνά αντανακλάται στα μάτια τους.
Αν το μέγεθος και το χρώμα δεν ταιριάζουν με τη θέση ή αν φαίνονται διαφορετικά τα μάτια, τότε έχετε κάθε λόγο να είστε καχύποπτοι.
Ο τρόπος με τον οποίο τα θέματα και τα αντικείμενα εμφανίζονται στις αντανακλαστικές επιφάνειες μιας εικόνας μπορεί επίσης να είναι ενδείξεις.
Οι σκιές των αντικειμένων στην εικόνα ενδέχεται να μην είναι ευθυγραμμισμένες, εάν αυτή έχει «συναρμολογηθεί» από πολλές εικόνες, αν και έχετε υπόψη σας ότι ορισμένες εικόνες μπορεί να έχουν ληφθεί από πολλαπλές πηγές φωτισμού. Αξίζει να εξετάσετε τον τρόπο με τον οποίο το φως αντανακλάται στο πρόσωπο του υποκειμένου.
Εάν ο ήλιος βρίσκεται πίσω του, για παράδειγμα, τα αυτιά του μπορεί να φαίνονται κόκκινα.
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί επίσης να παράγει ασύμβατο φωτισμό και σκιές, αλλά καθώς οι αλγόριθμοι βελτιώνονται, τα πρόσωπα που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη συχνά γίνονται αντιληπτά ως πιο αληθινά από τα ανθρώπινα.
Χέρια και αυτιά
Μια άλλη αποκαλυπτική προσέγγιση είναι να αναζητήσετε χαρακτηριστικά που είναι δύσκολο να αναπαραχθούν.
Η τεχνητή νοημοσύνη είναι κακή, προς το παρόν τουλάχιστον, στο να αποδώσει φυσικά τα χέρια και τα αυτιά, παραποιώντας τα σχήματα, τις αναλογίες και ακόμη και τον αριθμό των δακτύλων τους.
Μεταδεδομένα (metadata)
Στον κώδικα των ψηφιακών εικόνων κρύβονται ψήγματα πληροφοριών που μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό μιας απομίμησης.
Κάθε φορά που μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή τραβάει μια εικόνα, τα μεταδεδομένα εγγράφονται στο αρχείο της εικόνας.
Ο «θόρυβος» της εικόνας
Κάθε αισθητήρας ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής διαθέτει μικροσκοπικά κατασκευαστικά σφάλματα που οδηγούν σε μοναδικά σφάλματα που αφήνουν ένα είδος «δακτυλικού αποτυπώματος» στις εικόνες.
Αυτό συνδέεται στη συνέχεια με μια συγκεκριμένη φωτογραφική μηχανή και μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό των περιοχών της φωτογραφίας που έχουν υποστεί επεξεργασία.
Εργαλεία επαλήθευσης
Η Google κι άλλες εταιρείες έχουν λανσάρει εργαλεία επαλήθευσης εικόνων που μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να εντοπίσουν τις εικόνες που έχουν δημιουργηθεί με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.
Το Facebook και το Instagram έχουν αρχίσει να επισημαίνουν τις εικόνες που δημιουργούνται μέσω τεχνητής νοημοσύνης και προέρχονται από τα συστήματα της Meta.
Μάλιστα σχεδιάζουν να κάνουν το ίδιο για τις εικόνες που δημιουργούνται από τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης άλλων εταιρειών.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr