Φωτογραφική απεικόνιση μιας μαύρης τρύπας για πρώτη φορά (pics+vid)
Οι μαύρες τρύπες είναι ένα σημείο μέσα στο χωροχρόνο όπου οι βαρυτικές δυνάμεις είναι τόσο ισχυρές που δεν επιτρέπουν ούτε στο φως να δραπετεύσει από το εσωτερικό τους🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Το τηλεσκόπιο Event Horizon της NASA επιχειρεί να βγάλει την πρώτη φωτογραφία από το εσωτερικό μιας μαύρης τρύπας. Οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα δίκτυο με δορυφορικά πιάτα σε όλο τον κόσμο προκειμένου να κατασκευάσουν μια τεράστια «εικονική κάμερα» που θα τραβήξει την πρώτη φωτογραφία μιας μαύρης τρύπας. Τα πρώτα αποτελέσματα του εγχειρήματος αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα.
Οι μαύρες τρύπες είναι ένα σημείο μέσα στο χωροχρόνο όπου οι βαρυτικές δυνάμεις είναι τόσο ισχυρές που δεν επιτρέπουν ούτε στο φως να δραπετεύσει από το εσωτερικό τους. Η ιδέα των αστρονόμων είναι να φωτογραφίσουν τη σκοτεινή σιλουέτα μιας μαύρης τρύπας σε φωτεινό φόντο. Η απεικόνιση μιας μαύρης τρύπας θα δώσει στην επιστήμη σημαντικές απαντήσεις για την κατανόηση της αστροφυσικής και του σύμπαντος.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του προγράμματος, το να εντοπίσει κάποιος επιστήμονας μια μαύρη τρύπα στο σύμπαν είναι σαν να προσπαθεί να δει ένα πορτοκάλι πάνω στην επιφάνεια της Σελήνης. Μπορεί δηλαδή οι μαύρες τρύπες να φαίνονται τεράστιες σε σύγκριση με τους πλανήτες και τους ανθρώπους όμως σε γαλαξιακή κλίμακα θεωρούνται πραγματικά μικροσκοπικές. Επομένως, η φωτογράφισή τους είναι ιδιαίτερα περίπλοκη.
Το πρόγραμμα μελετά δύο μαύρες τρύπες, τον Τοξότη Α* που βρίσκεται στον Γαλαξία μας και το μέγεθός του είναι περίπου η τροχιά του Ερμή, και μια ακόμη στον Γαλαξία M87, περίπου 60 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά.
Για να παρατηρήσουν οι επιστήμονες τις δύο μαύρες τρύπες, έπρεπε να μετατρέψουν τη Γη σε ένα τεράστιο «εικονικό» τηλεσκόπιο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μεγεθυντική δύναμη ενός μόνο τηλεσκοπίου περιορίζει το μέγεθος της φωτογραφίας που θέλει να τραβήξει. Χρησιμοποιώντας όμως μια σειρά από τηλεσκόπια σε όλο τον κόσμο, η ομάδα κατακερματίζει τα τμήματα που θέλει να παρατηρήσει και στη συνέχεια ενώνει τις εικόνες.
Ο πρώτος που είχε ασχοληθεί με την παρατήρηση του φαινομένου ήταν ο Άλμπερτ Αϊνστάιν πριν από 100 περίπου χρόνια και η ομάδα θα προσπαθήσει να επαληθεύσει αν οι θεωρίες του σπουδαίου επιστήμονα για την λειτουργία μιας μαύρης τρύπας είναι σωστές.
Μόλις η ομάδα έχει στα χέρια της μια φωτογραφία θα μπορέσει να αναπαραστήσει πως είναι μια μαύρη τρύπα στο εσωτερικό και να απαντήσει σε σημαντικά κοσμικά ερωτήματα.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr