Το Odyssey της NASA έκανε 100.000 φορές τον γύρο του Άρη – Μοναδική φωτογραφία από το μεγαλύτερο ηφαίστειο του ηλιακού συστήματος
Το Odyssey μπήκε σε τροχιά γύρω από τον Άρη τον Οκτώβριο του 2001🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Το διαστημικό σκάφος Odyssey της NASA, η μακροβιότερη αποστολή στον Άρη, έκανε σήμερα τον γύρο του Κόκκινου Πλανήτη για 100.000ή φορά, όπως ανακοίνωσε η ομάδα της αποστολής σε ανακοίνωσή της.
Για να γιορτάσει το ορόσημο, η διαστημική υπηρεσία έδωσε στη δημοσιότητα ένα περίπλοκο πανόραμα του Όλυμπου Μονς, του ψηλότερου ηφαιστείου στο ηλιακό σύστημα- το Odyssey κατέγραψε τη θέα τον Μάρτιο. Η βάση του ηφαιστείου εκτείνεται σε απόσταση 600 χιλιομέτρων (373 μίλια) κοντά στον Αρειανό ισημερινό, ενώ υψώνεται 27 χιλιόμετρα (17 μίλια) στον λεπτό αέρα του πλανήτη. Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι αστρονόμοι ανακάλυψαν εφήμερο πρωινό παγετό που καλύπτει την κορυφή του ηφαιστείου για λίγες ώρες κάθε μέρα, προσφέροντας νέες πληροφορίες για το πώς ο πάγος από τους πόλους κυκλοφορεί σε ολόκληρο τον άγονο πλανήτη.
Τι είδε το Odyssey
Στην τελευταία εικόνα του ηφαιστείου από το Odyssey, η γαλανόλευκη λωρίδα που φαίνεται να καλύπτει τον Όλυμπο Μονς δείχνει την ποσότητα σκόνης που αιωρείται στον αρειανό αέρα όταν τραβήχτηκε η εικόνα, σύμφωνα με τη NASA. Το λεπτό μωβ στρώμα ακριβώς από πάνω πιθανότατα υποδηλώνει ένα μείγμα ατμοσφαιρικής σκόνης με γαλαζωπά σύννεφα νερού-πάγου. Το γαλαζοπράσινο στρώμα στο πάνω άκρο του κόσμου σηματοδοτεί το σημείο όπου τα σύννεφα από υδρόψυχο πάγο φτάνουν περίπου 48 χιλιόμετρα (30 μίλια) στον αρειανό ουρανό, λένε οι επιστήμονες.
Για να καταγράψουν το τελευταίο πανόραμα, οι επιστήμονες έδωσαν εντολή στο Odyssey να περιστραφεί αργά έτσι ώστε η κάμερά του να είναι στραμμένη προς τον αρειανό ορίζοντα, καταγράφοντας απόψεις παρόμοιες με αυτές που κάνουν οι κάτοικοι του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού στη Γη.
Οι επιστήμονες λένε ότι τα θεμέλια για την τελευταία εικόνα ξεκίνησαν ήδη από το 2008, όταν μια άλλη αποστολή της NASA με το όνομα Phoenix προσεδαφίστηκε στον Άρη. Όταν το Odyssey, το οποίο χρησίμευε ως σύνδεσμος επικοινωνίας μεταξύ της προσεδάφισης και της Γης, έστρεψε την κεραία του προς την προσεδάφιση, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η κάμερά του μπορούσε να δει τον ορίζοντα του Άρη.
Σημαντική αποστολή
Η αποστολή Odyssey εκτοξεύτηκε τον Απρίλιο του 2001 και τελεί υπό τη διαχείριση της JPL. Ήταν η πρώτη επιτυχημένη αποστολή της NASA στον Άρη μετά από δύο αποτυχίες δύο χρόνια νωρίτερα. Το 1998, το Mars Climate Orbiter φέρεται να κάηκε στην ατμόσφαιρα του Άρη, αφού οι μηχανικοί της αποστολής μπέρδεψαν τις μεταφράσεις μεταξύ δύο συστημάτων μέτρησης. Ένα χρόνο αργότερα, το Mars Polar Lander συνετρίβη στην επιφάνεια του Άρη εξαιτίας της απότομης απενεργοποίησης του κινητήρα του πριν από την προσγείωση. Ως εκ τούτου, η Οδύσσεια θεωρήθηκε ευρέως ως μια αποστολή λύτρωσης.
Το Odyssey μπήκε σε τροχιά γύρω από τον Άρη τον Οκτώβριο του 2001 και έκτοτε αποκάλυψε κρυμμένες μέχρι πρότινος δεξαμενές νερού-πάγου ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη, οι οποίες μπορεί να είναι προσιτές στους μελλοντικούς αστροναύτες του Άρη. Το διαστημικό σκάφος χαρτογράφησε επίσης τεράστιες εκτάσεις της επιφάνειας του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων των κρατήρων του, οι οποίοι βοήθησαν τους αστρονόμους να αποκωδικοποιήσουν την ιστορία του Άρη.
«Εκσυγχρονιστής της ελληνικής πολιτικής σκηνής, πραγματιστής και χαμηλών τόνων»: Τι αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ για το θάνατό του Κώστα Σημίτη
Στον Ευαγγελισμό ο Μητσοτάκης: Ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας
Φρίκη στην Ξάνθη: Σοκάρουν οι λεπτομέρειες της κακοποίησης της Ευγενίας - «Της έσπασε σπόνδυλους από τον αυχένα»
Ξεσπά ο Μητρούσης για το τροχαίο: «Τι να την κάνω τη συγγνώμη; Είμαι βιδωμένος στο κρεβάτι και κινούμαι με το πι»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr