Apple: Γιατί έφυγε ο τελευταίος άνθρωπος του Τζοµπς
Ο 52χρονος Τζόνι Αϊβι, σχεδιαστής του iPhone, του iPad και του iMac, και ένας από τους στενότερους συνεργάτες και φίλους του συνιδρυτή της Apple, ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει τη δική του εταιρεία design🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Το τέλος της εποχής του Στιβ Τζοµπς σηµατοδοτεί για την Apple η αποχώρηση του ανθρώπου που σχεδίασε τα «διαµάντια» του τεχνολογικού κολοσσού. Ο 52χρονος Τζόνι Αϊβι, designer του iPhone, του iPad και του iMac, και ένας από τους στενότερους συνεργάτες και φίλους του συνιδρυτή της Apple µέχρι τον θάνατο του τελευταίου το 2011, ανακοίνωσε ότι φεύγει για να ανοίξει τη δική του ανεξάρτητη εταιρεία design. Παρότι θα συνεχίσει να ασχολείται µε τα προϊόντα Apple µέσω της δικής του εταιρείας (δηλαδή η Apple θα είναι πλέον πελάτης του), η είδηση της επικείµενης παραίτησής του έριξε κατά 1,5% τη µετοχή της Apple, «αφαιρώντας» περίπου 9 δισ. δολάρια από τη χρηµατιστηριακή της αξία.
Τα σχέδια του Αϊβι ήταν που έκαναν την Apple την εταιρεία του 1 τρισεκατοµµυρίου δολαρίων. Εκείνος θεωρείται ο οραµατιστής αυτού που από τη δεκαετία του ’90 έκανε την εταιρεία να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισµό: προϊόντα τεχνολογίας που δεν έµοιαζαν µε κουτιά µε καλώδια, αλλά που ήταν απλά, στιλάτα και δηµιούργησαν µόδα. Το iPhone, το iMac και το iPad έγιναν χάρη στον Αϊβι συνώνυµο της κοµψής απλότητας.
Ο µύθος της ιδιοφυΐας
Με την αποχώρησή του τελειώνει και ο µύθος της µοναδικής ιδιοφυΐας στον οποίον είχε στηριχτεί το «αφήγηµα» της εταιρείας του Κουπερτίνο της Καλιφόρνια, πρώτα µε τον Τζοµπς και µετά µε τον Αϊβι. Και φαίνεται ότι ο επικεφαλής σχεδιασµού είναι αναντικατάστατος. Ενδεικτική είναι η απόφαση της διοίκησης να τον αντικαταστήσει µε δύο υπαλλήλους, οι οποίοι αναφέρονται στον γενικό διευθυντή Τζεφ Γουίλιαµς, ο οποίος ηγήθηκε της ανάπτυξης του Apple Watch. «∆εν ανησυχώ ότι η Apple αντιµετωπίζει µπελάδες επειδή αποχωρεί ο Αϊβι, αλλά επειδή δεν αντικαθίσταται» έγραψε χθες ο γνωστός Αµερικανός προγραµµατιστής και αναλυτής θεµάτων τεχνολογίας Τζον Γκρούµπερ.
Ο Αϊβι µεγάλωσε έξω από το Λονδίνο, σπούδασε design στο Πολυτεχνείο του Νιούκαστλ και στη συνέχεια ίδρυσε τη δική του εταιρεία µε την ονοµασία Tangerine, µια δουλειά που τον οδήγησε τελικά στον αµερικανικό κολοσσό της Apple το 1992. Τότε, αν και νεαρός, τοποθετήθηκε σε ανώτερη θέση σχεδιαστή και η πρόσληψή του ήρθε στη διάρκεια της 12ετούς «εξορίας» του Τζοµπς από την Apple (είχε αποχωρήσει το 1985 και επέστρεψε το 1997).
Οταν ο Τζοµπς επέστρεψε, τον όρισε αντιπρόεδρο βιοµηχανικού σχεδίου και τις δεκαετίες µέχρι τον θάνατό του οι δυο τους συνεργάζονταν πολύ στενά. «Πνευµατικό συνεργάτη» τον αποκαλούσε ο συνιδρυτής της Apple, ενώ είχε αναφέρει για εκείνον στον Γουόλτερ Ισαάκσον, που έγραψε τη βιογραφία του το 2011 µετά τον θάνατό του, ότι «καταλαβαίνει και τη µεγάλη εικόνα και τις λεπτοµέρειες για κάθε προϊόν. ∆εν είναι ένας απλός designer. Εχει περισσότερη δύναµη από οποιονδήποτε άλλον έπειτα από µένα». Η γνώµη του ευφυέστατου designer περνούσε στα πάντα: από τους κοµψούς, ανοιχτόχρωµους υπολογιστές µε τις στρογγυλεµένες άκρες, µέχρι τα τελευταία iPhones και πρόσφατα σχεδίασε και το Apple Park, τις τεράστιες εγκαταστάσεις της εταιρείας που θυµίζουν διαστηµόπλοιο.
Ακόµα και η νέα εταιρεία που ξεκινά ο 52χρονος designer έχει κάτι από τον Στιβ Τζοµπς: το όνοµά της, «LoveFrom», είναι εµπνευσµένο από µια φράση που είχε πει κάποτε στον Αϊβι ο στενός συνεργάτης του, ότι το να κάνεις κάτι «µε αγάπη και φροντίδα» σηµαίνει ότι «εκφράζεις την ευγνωµοσύνη σου προς την ανθρωπότητα»
Εντείνεται η πίεση της Δύσης στον Ζελένσκι να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν πριν αναλάβει ο Τραμπ
Αμαλιάδα: Κλιμάκιο του Ανθρωποκτονιών βρίσκεται στον Πύργο - Στον θάνατο του Παναγιωτάκη επικεντρώνονται οι έρευνες
Απεργία 20 Νοεμβρίου: Πώς θα κινηθεί το Μετρό
Αγωνία για τον πρίγκιπα Ουίλιαμ και την Κέιτ Μίντλετον: Κινδύνεψε η ζωή τους μετά από επίθεση μασκοφόρων διαρρηκτών στο κάστρο του Ουίνδσορ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr