NanoExpo: Εκτυπωµένα... αυτιά και hitech ξαπλώστρες
«Εξυπνες» καρέκλες, πέργκολες και οµπρέλες θαλάσσης µε εύκαµπτα φωτοβολταϊκά µεταξύ των εφαρµογών της νανοτεχνολογίας που παρουσιάζονται στη Θεσσαλονίκη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Τρισδιάστατος βιοεκτυπωτής που εκτυπώνει ανθρώπινα αυτιά, hitech ξαπλώστρες, πέργκολες και οµπρέλες θαλάσσης, καθώς και άλλα προϊόντα από το µέλλον που ενσωµατώνουν εφαρµογές νανοτεχνολογίας και εύκαµπτων οργανικών ηλεκτρονικών, παρουσιάζονται στο πλαίσιο της έκθεσης NanoExpo, που συνοδεύει το 16o ∆ιεθνές Πολυσυνέδριο Nanotexnology 2019, το οποίο άρχισε τις εργασίες του χθες στη Θεσσαλονίκη, µε τη συµµετοχή άνω των 800 συνέδρων από 60 χώρες.
Τεχνολογίες του µέλλοντος, που αναπτύσσονται στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης, είναι ήδη εδώ και «ακουµπούν» τον πολίτη, εξυπηρετούν τις ανάγκες και την καθηµερινότητά του µέσα από τελικά προϊόντα, ενώ άλλες δοκιµάζονται σε πειραµατικό στάδιο πριν περάσουν στην κλινική πράξη. Το σχετικά πρόσφατο απόκτηµα του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας, ο πρώτος στην Ελλάδα 3D βιοεκτυπωτής, που έχει τη δυνατότητα να εκτυπώνει ανθρώπινα όργανα, ιστούς και µοσχεύµατα, «συστήθηκε» για πρώτη φορά σε επιστήµονες και κοινό στη διάρκεια της περσινής NanoExpo και φέτος θα κάνει επίδειξη των δυνατοτήτων του, εκτυπώνοντας ανθρώπινα αυτιά.
«Μιµούµαστε τους ανθρώπινους ιστούς και όργανα. Παίρνουµε τα είδη κυττάρων, πεπτιδίων και πρωτεϊνών που θέλουµε και φτιάχνουµε το µοντέλο του οργάνου ή ιστού. Στη συνέχεια κάνουµε τρισδιάστατη βιοεκτύπωση σε διάφορες στιβάδες τα είδη των κυττάρων και βιολογικών παραγόντων που χρειάζονται και δηµιουργούµε ένα ακριβές αντίγραφο του οργάνου που θέλουµε» εξηγεί στο «Εθνος» η διευθύντρια της Οµάδας Νανοϊατρικής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, δρ Βαρβάρα Καραγκιοζάκη.
Η ίδια διευκρινίζει πως το εκτυπωµένο όργανο µπορεί να αντικαταστήσει κάποιο ακρωτηριασµένο όργανο έπειτα από τραυµατισµό ή έγκαυµα, καθώς και να διορθώσει συγγενείς ανωµαλίες. Θα είναι πλήρως ιστοσυµβατό µε τον λήπτη, καθώς το υλικό της βιοεκτύπωσης περιλαµβάνει κύτταρα και βιολογικούς παράγοντες που έχουν ληφθεί από τον ίδιο. Προς το παρόν η τρισδιάστατη εκτύπωση ανθρώπινων οργάνων και ληπτών γίνεται σε πειραµατικό στάδιο. Η επίδειξη βιοεκτύπωσης ανθρώπινου αυτιού θα γίνει το µεσηµέρι της Πέµπτης στον χώρο της NanoExpo.
Ο χρήστης της hitech ξαπλώστρας απολαµβάνει τον καλοκαιρινό ήλιο µε θέα το απέραντο γαλάζιο. Στο µικρό ψυγείο δίπλα του έχει παγωµένο νερό, αναψυκτικά, µπίρες ή και σαµπάνια, ενώ στην ενσωµατωµένη θύρα USB µπορεί να φορτίζει το κινητό του τηλέφωνο ή το τάµπλετ. Την απαραίτητη ενέργεια για όλα αυτά παρέχουν τα φιλµ εύκαµπτων φωτοβολταϊκών µε τα οποία έχει επενδυθεί το σκίαστρο της ξαπλώστρας. Αυτά συσσωρεύουν την ηλιακή ενέργεια, την αποθηκεύουν σε µπαταρίες και τη χρησιµοποιούν για τις ανάγκες του χρήστη. Με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί η «έξυπνη» ξύλινη πέργκολα, µε δυνατότητα συσσώρευσης 65 W που αρκεί για την ταυτόχρονη φόρτιση έξι κινητών συσκευών, καθώς και η ενεργειακή οµπρέλα θαλάσσης.
Τρία καινοτόµα και άκρως καλοκαιρινά hitech προϊόντα της καινοτόµου εταιρείας Organic Electronic Technologies (ΟΕΤ), που παρουσιάζονται στη NanoExpo, αξιοποιούν την τεχνολογία των εύκαµπτων οργανικών ηλεκτρονικών που έχει αναπτυχθεί µέσα από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας και φέρνουν το µέλλον στο σήµερα, παρέχοντας έξυπνες και πρακτικές λύσεις στην καθηµερινότητα του πολίτη.
«Είναι τελικά προϊόντα που µπορούν να χρησιµοποιηθούν από beach bars ξενοδοχειακές µονάδες και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις» λέει στο «Εθνος» ο Ευάγγελος Μεκερίδης, υπεύθυνος παραγωγής της ΟΕΤ. «Για την παραγωγή των εύκαµπτων φωτοβολταϊκών απαιτείται το 1/4 της ενέργειας και το 1/10 του κόστους των αντίστοιχων συµβατικών φωτοβολταϊκών πυριτίου. Είναι ελαφρά, οικολογικά, οικονοµικά και πλήρως ανακυκλώσιµα» επισηµαίνει από την πλευρά του ο ∆άριος ∆ηµητρίου, διευθυντής ανάπτυξης της ΟΕΤ.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr