Οι Έλληνες YouTubers που έκαναν την επιστήμη... viral
Την Πέμπτη 19 και την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019 το 1o SciTalks Convention έρχεται στο Ίδρυμα Ευγενίδου!🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Στην αρχή δεν υπήρχε τίποτα. Στη συνέχεια, όμως, όχι με τη μορφή της μεγάλης έκρηξης, ενδεχομένως με ένα παρόμοιο μοτίβο με αυτό της επέκτασης του Σύμπαντος μετά τη γέννησή του, δεδομένα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, οι Έλληνες ΥouΤubers της επιστήμης όχι μόνο εμφανίστηκαν, όχι μόνο πολλαπλασιάστηκαν, κυρίως κατάφεραν να κάνουν το σύνθετο και δύσκολο αντικείμενο που αγαπούν λαϊκό... θέαμα με εκατοντάδες χιλιάδες views.
Με αυτήν την αφορμή διοργανώνεται και το 1ο SciTalks Convention στο Ευγενίδειο, μια μοναδική ευκαιρία συνάντησης των μεγαλύτερων ελληνικών καναλιών YouTube που είναι αφιερωμένα στην Επικοινωνία της Επιστήμης με τους διαδικτυακούς ακολούθους τους κάθε ηλικίας!
Πώς δημιουργήθηκε, όμως, η ιδέα της εκδήλωσης; Όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο Παύλος Καστανάς (Astronio), «ήταν κάτι που το συζητούσαμε πολύ καιρό με άλλα δύο κανάλια: Το "Καθημερινή φυσική" και το "Mad Scientist". Εμείς οι τρεις συνεργαζόμαστε αρκετά συχνά.Eχουμε και μια εκπομπή που συζητάμε επιστημονικά νέα. Αυτό που βλέπαμε ήταν το εξής: ότι, ενώ πριν από μερικά χρόνια δεν έβλεπες τίποτα για την επιστήμη στο YouTube, τώρα υπάρχουν πάνω από 10 επιστημονικά κανάλια που κάνουν πολύ σοβαρή δουλειά και έχουν μπει μέσα στα σπίτια του κόσμου πολύ δυναμικά. Δηλαδή ο κόσμος τα βλέπει μαζικά. Σκεφτήκαμε, λοιπόν, ότι θα ήταν πολύ ωραίο να κάνουμε μια γιορτή αφιερωμένη στην επιστήμη, σε αυτό που αγαπάμε δηλαδή, αλλά με πρωταγωνιστές όλους αυτούς τους ανθρώπους στους οποίους εθελοντικά προσφέρουμε όλη αυτή την επικοινωνία της επιστήμης μέσα από το YouTube».
Τα πράγματα στη συνέχεια πήραν τον δρόμο τους, δηλαδή έφτασαν στην πύλη του Πλανηταρίου. «Ήρθα εγώ σε επαφή με το Ίδρυμα Ευγενίδου, καθώς με γνώριζαν ήδη. Το κανάλι μου είναι για την Αστροφυσική, οπότε η επικοινωνία με το Πλανητάριο ήταν εύκολη, καθώς είναι ένας χώρος οικείος για μένα. Τους έκανα, λοιπόν, αυτή την πρόταση που τους άρεσε και την υποστήριξαν».
Είναι δεδομένο ότι στους φιλόξενους χώρους του θα μπορέσει να αναδειχθεί το επιστημονικό τους αντικείμενο. Αυτό που δεν έμοιαζε καθόλου δεδομένο είναι ότι τέτοια βίντεο θα είχαν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές. Ποιο είναι, κατά τον κ. Καστανά, το μυστικό της επιτυχίας; «Πρέπει να σου πω ότι σε όλους εμάς έχει κάνει μεγάλη εντύπωση. Δεν περίμενα αυτήν τη μεγάλη απήχηση σε μεγάλο βαθμό, γεγονός ότι τα συμβατικά μέσα δεν καλύπτουν αυτά τα θέματα στον βαθμό που θα ήθελε ο κόσμος ή -εν πάση περιπτώσει- δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες του όπως θα έπρεπε. Άρα, αυτά τα επιστημονικά κανάλια στο YouTube κάλυψαν κάποιο κενό που άφηναν τα υπόλοιπα μέσα. Ύστερα σκέψου το εξής: Κάθε άνθρωπος, όπου και αν βρίσκεται και ό,τι ώρα και αν είναι, μπορεί on demand να μπει στο YouTube και να μάθει πράγματα. Αυτό είναι κάτι επαναστατικό. Στο YouTube μπορείς να δεις ό,τι θέλεις, όποια ώρα θέλεις, όπου θέλεις. Μπορείς να βγάλεις το κινητό σου ή το tablet σου και να μάθεις διάφορα πράγματα. Από την Αστροφυσική μέχρι την Πυρηνική Φυσική, την Ιστορία των Επιστημών, την Πληροφορική κ.ά.».
Ποια είναι, όμως, η «συνταγή» που χρησιμοποιούν οι YouTubers της επιστήμης για να μπορέσουν να επικοινωνήσουν στο ευρύ κοινό τα σύνθετα νοήματα τα οποία πραγματεύονται; Όπως εξηγεί ο κ. Καστανάς, «ο καθένας θα απαντούσε κάτι διαφορετικό. Για μένα το κλειδί είναι να μπεις στη θέση του ακροατή, γιατί καμιά φορά επειδή εμείς ασχολούμαστε με μία συγκεκριμένη επιστήμη θεωρούμε δεδομένα πράγματα που δεν είναι για τον πολύ κόσμο. Το Α και το Ω είναι να μπει στη θέση του ανθρώπου που δεν γνωρίζει καθόλου το αντικείμενο. Από κει και πέρα και ειδικά στο YouTube μας βοηθάει πολύ το εικαστικό κομμάτι. Μπορούμε δηλαδή να συνοδεύσουμε αυτές τις δύσκολες έννοιες με ωραία και ευχάριστα γραφικά επεξηγηματικές εικόνες που μπορούν να βοηθήσουν στην κατανόηση».
Αυτό που έκανε το YouTube και στην ουσία το επέβαλε και σε άλλα μέσα χωρίς καν να το παραδέχεται κανείς, είναι το on Demand αυτό είναι πάρα πολύ κρίσιμο. Φαντάζομαι ότι σε 15 χρόνια θα μας φαίνεται παράλογο ότι κάποτε θα έπρεπε να δούμε ένα πρόγραμμα κάποια συγκεκριμένη ώρα. Τα μέσα δηλαδή θα είναι εκεί τη στιγμή που τα θες και θα έχουν το περιεχόμενο που θες να δεις. Οπότε νομίζω ότι σε αυτό το σημείο κερδίζει τη μάχη το YouTube και για αυτό τον λόγο έχει τραβήξει και τη νεολαία. Και να σου πω και ένα άλλο σημείο το οποίο είναι επαναστατικό; Εγώ με έναν υπολογιστή αυτήν τη στιγμή μπορώ να δημιουργήσω περιεχόμενο, έχουμε δηλαδή τον απόλυτο εκδημοκρατισμό των μέσων. Και αυτός τα παιδιά φαίνεται πολύ πιο αληθινό.
Ποιες είναι, όμως, οι τρεις συμβουλές που θα έδινε ο κ. Καστανάς σε κάποιον θα επιθυμούσε να γίνει επιτυχημένος ΥouΤuber; «Κατ' αρχάς θα του έλεγα ότι είναι κάτι πολύ πιο δύσκολο από ό,τι φαίνεται. Το να φτιάξεις ένα βιντεάκι φαίνεται απλό, αλλά στην πορεία ανακαλύπτεις εμπόδια τα οποία δεν περίμενες ότι θα αντιμετωπίσεις. Άρα, θα του έλεγα να είναι έτοιμος να δουλέψει πολύ. Το δεύτερο είναι να αγαπά υπερβολικά αυτό που θέλει να παρουσιάσει. Αυτό είναι σημαντικό και το λέω γιατί μου έχει τύχει να μου στείλουν μήνυμα που μου λένε "θέλω να κάνω ένα κανάλι στο YouTube, για τι θέμα να το κάνω;". Αυτό, λοιπόν, που απαντώ είναι ότι, αν δεν ξέρεις για ποιο θέμα να το κάνεις, τότε δεν πρέπει να κάνεις κανάλι στο YouTube. Προφανώς, αν έχεις κάτι που αγαπάς και θέλεις να το μοιραστείς με τον κόσμο, πρέπει να το κάνεις. Επίσης, έλεγα σε κάποιον φίλο μου να ξεκινήσει κανάλι στο YouTube. αλλά να μην το κάνει αν έχει πρώτο στόχο τα χρήματα. Αυτά έρχονται αργότερα. Το βασικό είναι να αγαπάς πάρα πολύ το αντικείμενο και να είσαι έτοιμος να ρίξεις πολλή δουλειά».
Το event και οι YouTubers
Στο event συμμετέχουν οι δέκα σπουδαιότεροι Έλληνες YouTubers από τον κόσμο της Επικοινωνίας της Επιστήμης και ενώνουν τις δυνάμεις τους με το Ίδρυμα Ευγενιδου προκειμένου να παρουσιάσουν στο κοινό κάτι μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.
Πιο συγκεκριμένα:
Από την Αθήνα συμμετέχει
ο Παύλος Καστανάς (Astronio)
ο Σταύρος Λουβερδής (Απλά η Φυσική)
ο Φώτης Ζανταλής (Tech to me about it).
Από τα Γιάννενα έρχεται ο Στέφανος Βάμβακος (Καθημερινή Φυσική)
και από την Θεσσαλονίκη ο Στάμος Αρχοντής (The Mad Scientist)
και ο Άκης Αποστολίδης (Skeptic Theory).
Aπό την Σύρο ταξιδεύει ο Γιάννης Ρούσσος (Science Behind Music)
και από την Πάτρα ο Δημήτρης Θεοδοσόπουλος (Smart Chemistry).
Από την γειτονική Ιταλία έρχεται ο Νίκος Αναγνωστάκης (Biotech Guy),
ενώ από την Αγγλία θα είναι κοντά μας ο γνωστός σε όλους Mikeius (Mikeius Official).
Και επειδή χάρη στις νέες τεχνολογίες οι αποστάσεις εκμηδενίζονται, θα απευθύνουν ηλεκτρονικό χαιρετισμό εξ αποστάσεως η Άννα Ζαγοριανού (Human Nature) από την Ρουμανία
και η Ελένη Βαρδουλάκη (Rogue Astrophysics) από την Γερμανία.
Πού και πότε
Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει και να συνομιλήσει με όλους τους συμμετέχοντες YouTubers την Πέμπτη 19 και την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου και ώρες 19:00-22:00 στο Ίδρυμα Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο είσοδος από οδό Πεντέλης 11).
Η είσοδος είναι ελεύθερη, αλλά απαραίτητα είναι τα δελτία προτεραιότητας, η διανομή των οποίων θα ξεκινά στις 18:30 της ίδιας ημέρας από την Γραμματεία του Ιδρύματος Ευγενίδου και έως εξαντλήσεως των διαθεσίμων θέσεων. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για κάθε μέρα απαιτείται διαφορετικό δελτίο εισόδου. Οι ενδιαφερόμενοι/ες θα μπορούν να προμηθεύονται έως και 2 δελτία από τα 300 δελτία που θα διατεθούν.
Oι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ έχει ήδη προβλεφθεί διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα ή/και Χειλεανάγνωση.
ΗΠΑ: Τι σηματοδοτεί η απόφαση Μπάιντεν για τη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία κατά της Ρωσίας – Οι επικρίσεις Τραμπ και οι απειλές Πούτιν
Το Πολυτεχνείο ζει: Μεγαλειώδης η πορεία σε Αθήνα με αντιπολεμικά συνθήματα - Ένταση στη Θεσσαλονίκη
Νέα Δημοκρατία: Η επόμενη ημέρα μετά τη διαγραφή Σαμαρά – «Φουντώνουν» τα σενάρια για νέο κόμμα από τον πρώην πρωθυπουργό
Φινλανδία - Ελλάδα 0-2: Καθάρισε σε 4' στο Ελσίνκι η Εθνική που πάει σε πλέι οφ ανόδου τον Μάρτιο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr