Οδικό χάρτη για το 5G ετοιμάζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό για την εκτέλεση του έργου «Στόχοι και στρατηγικές για την εισαγωγή και λειτουργία δικτύων 5ης γενιάς στην Ελλάδα», προκήρυξε το υπουργείο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Μπορεί το θέμα της εισαγωγής του 5G στην Ελλάδα να εξακολουθεί να προκαλεί ...αναταράξεις σε ορισμένες τοπικές κοινωνίες, όπως κατέδειξε το πρόσφατο περιστατικό στην Καλαμάτα, ωστόσο το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι αποφασισμένο να προχωρήσει στις τεχνολογίες νέας γενιάς το συντομότερο δυνατό.
Στην κατεύθυνση αυτή σήμερα προκήρυξε διεθνή ηλεκρονικό διαγωνισμό για την εκτέλεση του έργου «Στόχοι και στρατηγικές για την εισαγωγή και λειτουργία δικτύων 5ης γενιάς στην Ελλάδα», προϋπολογισμού 167.400 ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από το αποθεματικό της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).
Πρόκειται ουσιαστικά για την προετοιμασία του οδικού χάρτη για την εφαρμογή της τεχνολογίας πέμπτης γενιάς με όλα τα σενάρια που αφορούν τη γεωγραφική κάλυψη της χώρας, τις εφαρμογές που μπορούν να αναπτυχθούν και τα σχετικά κόστη, το αδειοδοτικό πλαίσιο αλλά και τα οφέλη για την ελληνική οικονομία.
Σκοπός της μελέτης είναι η πρόταση στρατηγικής και οδικού χάρτη ανάπτυξης, εφαρμογής και χρήσης δικτύων 5G στην Ελλάδα, καθώς και συγκεκριμένων σεναρίων για τη βιώσιμη εισαγωγή και λειτουργία τους. Για το σκοπό αυτό θα πραγματοποιηθούν σχετικές επιμέρους μελέτες, οι οποίες αφορούν θέματα όπως η υφιστάμενη κατάσταση, οι δυνητικές αγορές εφαρμογών του 5G, επιχειρηματικά μοντέλα, βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες κ.α.
Η μελέτη θα πρέπει να παραδοθεί τέσσερις μήνες μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης με τον ανάδοχο που θα αναδειχθεί, ενώ ως ημερομηνία αποσφράγισης των τελικών προσφορών έχει οριστεί η 30ή Ιανουαρίου.
Αναλυτικά, όπως προκύπτει και από το κείμενο της διακήρυξης του διαγωνισμού αντικείμενο του έργου θα είναι:
Περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης με στοιχεία για την κατάσταση των εγκατεστημένων δικτύων των τηλεπικοινωνιακών παρόχων στην χώρα, το μέγεθος της αγοράς, τις εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας σε διάφορους οικονομικούς τομείς και τυχόν προβλήματα στην υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών κ.α. Τεχνική ανάλυση των δικτύων 5G και των απαιτήσεων τους (τεχνολογίες 5G, φάσμα, ασφάλεια, πλεονεκτήματα) κ.λπ.
Η αγορά του 5G στην Ελλάδα: χαρτογράφηση τομέων της οικονομίας που θα ωφεληθούν μέσω συγκεκριμένων εφαρμογών, εφαρμογές του 5G ανά τομέα της οικονομίας και εκτίμηση του οικονομικού οφέλους για τον κάθε τομέα ανά εφαρμογή ανά έτος, εκτίμηση της τιμής που δύναται να πληρώσει κάθε οικονομικός τομέας ανά εφαρμογή του 5G στον τομέα αυτό. Θα μελετηθούν ενδεικτικά επιχειρηματικά πλάνα στους ανωτέρω τομείς που θα εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες και τις εφαρμογές των δικτύων 5G, καθώς και πιθανές επενδύσεις που μπορεί να πραγματοποιηθούν. Στο πλαίσιο αυτό θα μελετηθεί επίσης η εμπλοκή της δημόσιας διοίκησης, ως πιθανού χρήστη υπηρεσιών 5G.
Τεχνικές απαιτήσεις για την υποστήριξη των εφαρμογών του 5G στους ανωτέρω τομείς της ελληνικής οικονομίας, καθορισμός επιλογών αρχιτεκτονικών 5G που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την κάθε εφαρμογή, εκτίμηση κόστους ανά τηλεπικοινωνιακό πάροχο για την ανάπτυξη της κάθε 5G αρχιτεκτονικής, επιλογές τρόπων ανάπτυξης δικτύου, κλπ.
Σενάρια εμπορικής ανάπτυξης των δικτύων 5G στην Ελλάδα: Τα σενάρια θα πρέπει να περιλαμβάνουν τα έσοδα ανά εφαρμογή καθώς και τα κόστη των παρόχων για την ανάπτυξη της αντίστοιχης 5G αρχιτεκτονικής. Θα περιέχουν, μεταξύ άλλων, ως παραμέτρους την γεωγραφική κάλυψη της χώρας με 5G δίκτυο, ενώ θα εκτιμηθούν οι ανάγκες που προκύπτουν και τυχόν επιπλέον δράσεις που απαιτούνται.
Σενάρια οδικού χάρτη εισαγωγής 5G δικτύων στην Ελλάδα: Μελέτη του ρυθμιστικού και αδειοδοτικού πλαισίου και των βέλτιστων πρακτικών άλλων χωρών. Θα γίνει σύνθεση των σεναρίων εμπορικής ανάπτυξης των δικτύων με προτάσεις πολιτικής και τρόπους υλοποίησής τους, που αφορούν δυνατότητες κρατικής παρέμβασης ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για την ελληνική οικονομία. Κάθε σενάριο οδικού χάρτη θα αναφέρει: 1) τα οφέλη για την οικονομία ανά κλάδο και ανά έτος 2) τις ενέργειες του ιδιωτικού τομέα και το κόστος τους που απαιτούνται ανά έτος (ενδεικτικά υποδομές, σημεία εγκατάστασης, πιλοτικά, φάσμα, συντονισμός κ.α.) με εκτίμηση του σχετικού κόστους 3) τις ενέργειες του δημόσιου τομέα (ενδεικτικά φάσμα, κανονιστικές παρεμβάσεις, στήριξη έργων ή πιλοτικών κ.α.) και το κόστος τους που απαιτούνται ανά έτος. Τα σενάρια θα έχουν βάθος 10ετίας.
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr