Meta: Ο Μπαμπινιώτης σχολίασε τη νέα ονομασία του Facebook - Τι σημαίνει
Η ελληνική λέξη πίσω από το Facebook - Η ανάλυση του Γιώργου Μπαμπινιώτη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Αλλαγή σελίδας στο Facebook ανακοίνωσε ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ την Πέμπτη 28 Οκτωβρίου, αποκαλύπτοντας ότι το νέο όνομα της εταιρείας θα είναι «Meta», το οποίο παραπέμπει στην ελληνική λέξη «μετά». Τη νέα ονομασία του τεχνολογικού κολοσσού δεν αφησε ασχολίαστη ο Γιώργος Μπαμπινιώτης και έσπευσε να εξηγήσει τι σημαίνει στα ελληνικά:
«Ανέφερε -ο Ζάκερμπεργκ- ότι o όρος Meta είναι μια ελληνική λέξη που σημαίνει το «πέρα» και επιλέχθηκε επειδή συμβολίζει ότι πάντα υπάρχει χώρος και δυνατότητα να χτίζουμε κάτι καινούργιο
Από το Λεξικό μου: μετα- […] 5. (α) υπέρβαση ή κριτική σε επιστήμη, μέθοδο κ.ά.: μετα-μοντερνισμός, μετα-ηθική (β) σχέση ή ενασχόληση με κάτι: μετα-γλώσσα, μετα-λεξικογραφία», σημείωσε ο κ. Μπαμπινιώτης.
Η ελληνική λέξη πίσω από το Facebook
Πρόκειται για την ελληνική λέξη «μετά» που επέλεξε για να δείξει ότι «υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν». Ο ιδρυτής του Facebook τόνισε πως η εταιρεία του μετονομάζεται σε Meta, σε μια προσπάθεια να περιλάβει το όραμά της για την εικονική πραγματικότητα στο μέλλον – αυτό που ο Ζάκερμπεργκ αποκαλεί «μετασύμπαν».
Ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook έχει περιγράψει το «μετασύμπαν» ως ένα «εικονικό περιβάλλον», στο οποίο μπορεί κανείς να μπει αντί να κοιτάει απλώς στην οθόνη.
Meta: Με το βλέμμα… μετά το Facebook
«Για να αποτυπώσουμε ποιοι είμαστε και ποιοι φιλοδοξούμε να χτίσουμε, είμαι στην ευτυχή θέση να ανακοινώσω πως από σήμερα, η εταιρείας μας είναι πλέον η Meta», δήλωσε Μαρκ Ζάκερμπεργκ.
Ο Ζάκερμπεργκ επέλεξε την ελληνική λέξη «Μετά» για να δείξει ότι «υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν». «Μάθαμε πολλά, αντιμετωπίζοντας πολλά προβλήματα», σχολίασε, κρίνοντας ότι είναι πλέον καιρός «να οικοδομήσουμε το επόμενο κεφάλαιο».
Η ανακοίνωση αυτή έγινε αφού την προηγούμενη μιάμιση ώρα ο Ζάκερμπεργκ παρουσίαζε το metaverse, το «μετασύμπαν» που σύμφωνα με τον ίδιο συνιστά το μέλλον του Ίντερνετ, μετά τους υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα, στο οποίο οι άνθρωποι θα έχουν πρόσβαση για να αλληλεπιδρούν, να εργάζονται ή να ψυχαγωγούνται μέσω της τεχνολογίας (π.χ. γυαλιά ή κράνη εικονικής και ενισχυμένης πραγματικότητας).
Αντιπερισπασμός από τα σκάνδαλα ή τεχνολογική επανάσταση;
Πολλοί είναι αυτοί που σχολίασαν πως η αλλαγή ονομασίας του Facebook, ήταν ελιγμός την ώρα που ο κολοσσός πλήττεται από σκάνδαλα και καταγγελίες όσον αφορά την παραπληροφόρηση, το απόρρητο των δεδομένων των χρηστών αλλά και το σεβασμό στο δικαίωμα του ανταγωνισμού.
Η εταιρεία «πιστεύει ότι ένα νέο brand μπορεί να την βοηθήσει να αλλάξει ατζέντα» συζήτησης, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα μια μη κυβερνητική οργάνωση, το «Πραγματικό Συμβούλιο Εποπτείας του Facebook», όταν ακόμη κυκλοφορούσαν φήμες για την αλλαγή του ονόματος.
Πάντως ο Ζάκερμπεργκ μιλάει για το metaverse εδώ και μερικούς μήνες και έχει ήδη ανακοινώσει επενδύσεις ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων αλλά και την πρόσληψη 10.000 εργαζομένων στην Ευρώπη για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου.
Τι είναι το Metaverse
Το Metaverse είναι ένας συλλογικός εικονικός κοινόχρηστος χώρος, στον οποίο οι άνθρωποι μπορούν να παίζουν, να εργάζονται και να επικοινωνούν, χρησιμοποιώντας headsets εικονικής πραγματικότητας. Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ το έχει χαρακτηρίσει ως ένα «ενσωματωμένο internet όπου αντί απλά να βλέπεις το περιεχόμενο, ζεις μέσα σε αυτό».
Ο ιδρυτής του Facebook με ανάρτησή του εξηγεί τη νέα σελίδα στην εποχή της εικονικής πραγματικότητας.
«Όταν ξεκίνησα το Facebook, πληκτρολογούσαμε ως επί το πλείστον κείμενο σε ιστοσελίδες. Όταν αποκτήσαμε τηλέφωνα με κάμερες, το διαδίκτυο έγινε πιο οπτικό και κινητό. Καθώς οι συνδέσεις γίνονταν ταχύτερες, το βίντεο έγινε ένας πλουσιότερος τρόπος να μοιραζόμαστε εμπειρίες» αναφέρει.
Και προσθέτει: «η επόμενη πλατφόρμα θα είναι ακόμη πιο καθηλωτική – ένα ενσώματο διαδίκτυο όπου θα είστε μέσα στην εμπειρία, όχι απλώς θα την κοιτάτε. Το αποκαλούμε αυτό metaverse και θα αγγίξει κάθε προϊόν που κατασκευάζουμε» συνέχισε. «Από εδώ και στο εξής, θα είμαστε πρώτα στο metaverse, όχι στο Facebook. Αυτό σημαίνει ότι με την πάροδο του χρόνου δεν θα χρειάζεστε λογαριασμό στο Facebook για να χρησιμοποιήσετε τις άλλες υπηρεσίες μας» τονίζει.
Καιρός – Κυκλώνας Νέαρχος: Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν – Πρόγνωση Μαρουσάκη
Τα μηνύματα Μητσοτάκη για το 2025 και τα δύο σενάρια για τον ανασχηματισμό: Τι θα συζητηθεί στο υπουργικό
Ξεκινά η μετακίνηση προσωπικού στα νοσοκομεία τους πρώτους μήνες του 2025 – Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας
Διπλωματική αντεπίθεση του Τζολάνι: Πετά την προβιά του τζιχαντιστή και βάζει δυτικό κοστούμι
Ζεστά ιγκλού, πολύχρωμα σπιτάκια και ένα μεγάλο υπαίθριο τζάκι περιμένουν τον Αϊ-Βασίλη στην Ακρόπολη των Σερρών
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr