Χάπια-ροµπότ παίρνουν εντολές από το κινητό
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Η τεχνολογία κάνει συνεχή άλµατα προόδου και ένας τοµέας που αναπτύσσεται µε ταχείς ρυθµούς είναι αυτός της δηµιουργίας µιας νέας γενιάς φαρµάκων ή καλύτερα µιας νέας γενιάς συστηµάτων που υπόσχονται πιο γρήγορη αλλά και αποτελεσµατική θεραπεία σε διάφορες παθήσεις από τις παραδοσιακές µεθόδους αντιµετώπισής τους. Ερευνητές σε όλο τον κόσµο προσπαθούν τα τελευταία χρόνια να κατασκευάσουν τα αποκαλούµενα ηλεκτρονικά χάπια.
Πρόκειται για κάψουλες που ενσωµατώνουν κάµερες και εισέρχονται στα σηµεία που υπάρχει το πρόβληµα, δίνοντας λεπτοµερή εικόνα στους γιατρούς για να διαπιστώσουν τι συµβαίνει. Εχουν αναπτυχθεί επίσης κάψουλες που περιέχουν το φάρµακο που χρειάζεται ο ασθενής και πηγαίνουν στο σηµείο του προβλήµατος για να χορηγήσει επιτόπου το φάρµακο ώστε να έχει αυτό τη µέγιστη δυνατή αποτελεσµατικότητα. Πριν από λίγες µέρες ερευνητές στις ΗΠΑ παρουσίασαν την πιο προηγµένη ηλεκτρονική κάψουλα που έχει κατασκευαστεί µέχρι στιγµής.
Η κάψουλα αυτή καταπίνεται και µετά ελέγχεται από κινητό τηλέφωνο ασύρµατα µέσω Bluetooth. Η κάψουλα µπορεί να κάνει διάγνωση για κάποιο πρόβληµα µέσα στον οργανισµό (λοιµώξεις, αλλεργίες και άλλες διαταραχές) και µετά να µεταδώσει τις σχετικές πληροφορίες ασύρµατα. Μπορεί επίσης εκτός από διάγνωση να µεταφέρει και φάρµακα µέσα στο σώµα και να δράσει ανάλογα µε τις εντολές που θα δώσει ο χειριστής (ο γιατρός ή ο ίδιος ασθενής) µέσω του κινητού τηλεφώνου. Αλλη εντυπωσιακή κάψουλα είναι αυτή που δηµιούργησαν ερευνητές του Κέντρου Φωτοϊατρικής Γουέλµαν του Γενικού Νοσοκοµείου του Μασαχουσέτης. Η κάψουλα αυτή µπορεί µέσα σε λίγα λεπτά να εντοπίσει κυτταρικές αλλοιώσεις στον οισοφάγο.
ΤΑ ΡΟΜΠΟΤΑΚΙΑ
Στην υπηρεσία της Ιατρικής έχει τεθεί εσχάτως και ο τοµέας της νανοτεχνολογίας, που υπόσχεται να κάνει πραγµατικότητα καταστάσεις βγαλµένες από ταινίες επιστηµονικής φαντασίας. Νανοροµποτάκια που θα εισέρχονται στον ανθρώπινο οργανισµό και θα επιδιορθώνουν ζηµιές γρήγορα και ανώδυνα ή θα µεταφέρουν και θα διοχετεύουν φάρµακα εκεί ακριβώς που πρέπει. Ο διευθυντής Μηχανικής της Google και µελλοντολόγος, Ρέι Κουρζβέιλ, υποστηρίζει ότι µέχρι το 2030 όλοι θα έχουµε έναν στρατό από µικροσκοπικά ροµπότ µέσα στα σώµατά µας, τα οποία θα κάνουν διάγνωση ασθενειών και θα παρέχουν φαρµακευτική αγωγή. Ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστηµίου της Αριζόνα και του Εθνικού Κέντρου Νανοεπιστήµης και Τεχνολογίας της Κινεζικής Ακαδηµίας Επιστηµών δηµιούργησαν τα πρώτα νανοροµπότ που προγραµµατίζονται για να εντοπίζουν τους όγκους στο σώµα, να αποκόπτουν την κυκλοφορία του αίµατος σε αυτούς και έτσι να τους συρρικνώνουν ή και να τους εξαφανίζουν τελείως.
Τα νανοροµπότ δοκιµάστηκαν µε επιτυχία σε πειραµατόζωα (ποντίκια και χοίρους) µε καρκίνο του µαστού, των πνευµόνων, των ωοθηκών και µε µελάνωµα του δέρµατος, και αναµένονται τώρα κλινικές δοκιµές σε ανθρώπους.
Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
«Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr