Επανάσταση: Ο άνθρωπος θα γίνει «µπαταρία» κινητών τηλεφώνων
Ερευνητές αναζητούν τρόπους για να φορτίζονται οι συσκευές µας από τις κινήσεις µας, αλλά και από τις λειτουργίες του οργανισµού µας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Εδώ και λίγες μέρες στο κέντρο του Ηρακλείου κάτοικοι και επισκέπτες της πρωτεύουσας της Κρήτης µπορούν να ξεκουράζονται και να φορτίζουν τα κινητά τους τηλέφωνα στα νέα παγκάκια που τοποθέτησε ο δήµος της πόλης. Τα καινούργια παγκάκια λειτουργούν µε ηλιακή ενέργεια, διαθέτουν πλήρη ενεργειακή αυτονοµία και προσφέρουν στους χρήστες την επιλογή να φορτίσουν τις κινητές συσκευές τους και να περιηγηθούν στο ∆ιαδίκτυο µέσω σύνδεσης Wi-Fi ενώ ξεκουράζονται.
Πριν από λίγες εβδοµάδες ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, του περίφηµου ΜΙΤ, ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν µια νέα τεχνολογία µε την οποία καταργούνται οι µπαταρίες από τα κινητά τηλέφωνα και τη θέση τους παίρνει το… Wi-Fi. Οι ερευνητές δηµιούργησαν ένα πολύ λεπτό ηλεκτρονικό φύλλο το οποίο θα ενσωµατώνεται στα κινητά τηλέφωνα. To φύλλο αυτό θα συλλέγει τα ηλεκτροµαγνητικά κύµατα των δικτύων ασύρµατης σύνδεσης µε το Internet και θα τα µετατρέπει σε ενέργεια µε την οποία θα λειτουργεί το κινητό τηλέφωνο.
Μεγάλη προσπάθεια καταβάλλεται επίσης στην προσπάθεια κατασκευής νέας γενιάς µπαταριών µε πολύ µεγαλύτερη αυτονοµία από εκείνη των σηµερινών µπαταριών. Πριν από λίγα 24ωρα ο βιοµηχανικός γίγαντας µπαταριών Energizer σε συνεργασία µε την Avenir Telecom παρουσίασαν ένα κινητό τηλέφωνο η µπαταρία του οποίου µε µία φόρτιση διαρκεί (όπως τουλάχιστον οι δύο εταιρείες υποστηρίζουν) για διάστηµα 50 ηµερών! Οµως κάποιες ερευνητικές οµάδες προσπαθούν να φέρουν πραγµατική επανάσταση στην αυτονοµία των κινητών τηλεφώνων προσπαθώντας να αναπτύξουν τεχνολογίες που θα µετατρέπουν τον ίδιο τον άνθρωπο σε… µπαταρία που θα φορτίζει τις συσκευές.
Με τη φωνή
Ερευνητές στη Νότιο Κορέα µε επικεφαλής επιστήµονες του Πανεπιστηµίου Sungkyunkwan αναπτύσσουν µια τεχνολογία που µετατρέπει τον ήχο σε ηλεκτρική ενέργεια. Σύµφωνα µάλιστα µε τους ερευνητές, όσο πιο δυνατά µιλάει κάποιος όταν χρησιµοποιεί το κινητό του τηλέφωνο, τόσο πιο γρήγορα φορτίζεται η συσκευή. Αυτό βέβαια σηµαίνει ότι η φόρτιση των κινητών µε τη φωνή θα είναι ιδιαίτερα ενοχλητική για όσους βρίσκονται κοντά σε όσους φορτίζουν τη συσκευή τους φωνητικά.
Με την αναπνοή
O Βραζιλιάνος εφευρέτης Γιόκο Πάουλο Λαµόλια κατασκεύασε µια µάσκα που ονόµασε AIRE, η οποία µετατρέπει την ανάσα σε ενέργεια για τη φόρτιση κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών µικροσυσκευών. Η µάσκα διαθέτει στο εσωτερικό της πολλές µικροσκοπικές ανεµογεννήτριες. Η ενέργεια που δηµιουργείται από την κίνησή τους µε τη βοήθεια της ανάσας, µεταφέρεται στο κινητό τηλέφωνο µέσω ενός καλωδίου. Ετσι µπορεί την ώρα που κάποιος γυµνάζεται ή διαβάζει ένα βιβλίο να φορά τη µάσκα και να φορτίζει παράλληλα το τηλέφωνό του.
Με την καρδιά
Θεωρητικά ακόµη και η πιο µικρή κίνηση (π.χ. το κούνηµα ενός δάκτυλου) µπορεί να παραγάγει ενέργεια. Επιστήµονες του Georgia Tech των ΗΠΑ ανέπτυξαν µια τεχνολογία η οποία εκµεταλλεύεται αυτή την ιδιότητα. Κατασκεύασαν µια µικροσκοπική γεννήτρια που αποτελείται από νανοσύρµατα οξειδίου του ψευδαργύρου, τα οποία είναι 500 φορές πιο λεπτά από µια ανθρώπινη τρίχα µαλλιών και παράγουν ηλεκτρισµό ακόµη και από τις πιο µικρές κινήσεις του σώµατος. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι θα συνεχίσουν τις έρευνές τους ώστε να βρουν τρόπο να εκµεταλλευθούν τους παλµούς της καρδιάς για την παραγωγή της απαραίτητης ενέργειας φόρτισης των κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών.
Με το περπάτημα
Η Νokia έχει καταθέσει µια πατέντα για µια τεχνολογία η οποία επιτρέπει στο κινητό τηλέφωνο να φορτίζεται καθώς ο κάτοχός του κινείται. Η τεχνολογία βασίζεται στη χρήση των λεγόµενων «πιεζοηλεκτρικών» υλικών. Τα πιεζοηλεκτρικά υλικά µπορούν να δηµιουργήσουν σηµαντική ποσότητα ηλεκτρικού δυναµικού αν σε αυτά ασκηθεί κάποιου είδους µηχανική πίεση. Στην προκειµένη περίπτωση έχουµε να κάνουµε µε πιεζοηλεκτρικούς κρυστάλλους, οι οποίοι µπορούν να φορτίζουν το κινητό όταν ο κάτοχός του µετακινείται. Το ίδιο αποτέλεσµα υπάρχει αν ο κάτοχος του τηλεφώνου δεν περπατάει αλλά απλά το κουνάει. Παράλληλα µια οµάδα αποφοίτων του Πανεπιστηµίου Carnegie Mellon στις ΗΠΑ κατασκεύασε έναν µηχανισµό που µπορεί να ενσωµατώνεται σε παπούτσια και τα µετατρέπει σε φορτιστές κινητών τηλεφώνων. Ο µηχανισµός ονοµάζεται SolePower Ensoles και σύµφωνα µε τους κατασκευαστές του, αν τοποθετηθεί σε ένα ζευγάρι παπούτσια, ο κάτοχός τους περπατώντας συνολικά µία ώρα µε αυτά θα µπορεί να φορτίζει πλήρως τη συσκευή του.
H εκλογή Τραμπ «πιέζει» το ευρώ: Ένας εμπορικός πόλεμος Ευρώπης-ΗΠΑ θα φέρει αναταράξεις - Τι προβλέπουν αναλυτές
Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Μια γυναικοκτονία κάθε 10 λεπτά - Τα σοκαριστικά στοιχεία
Επίδομα θέρμανσης: Βροχή αιτήσεων σε 12 μέρες - Πότε κλείνει η πλατφόρμα
Η συγκινητική έκπληξη στον Μανούσο Μανουσάκη λίγους μήνες πριν πεθάνει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr