FaceApp: Η εφαρµογή που έριξε το ίντερνετ
Η µόδα από την Αγία Πετρούπολη που προσθέτει χρόνια και... ρυτίδες ξετρελαίνοντας εκατοµµύρια χρήστες στα social media, µπήκε στο µικροσκόπιο των Αµερικανών σχετικά µε αιτιάσεις για παραβίαση προσωπικών δεδοµένων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Τις τελευταίες ηµέρες έχει «πληµµυρίσει» το ∆ιαδίκτυο µε φωτογραφίες διάσηµων, αλλά και απλών πολιτών, στις οποίες εµφανίζονται γερασµένοι. Πίσω από αυτή την απότοµη «γήρανση» του παγκόσµιου πληθυσµού είναι ένα φίλτρο επεξεργασίας φωτογραφιών της εφαρµογής FaceApp, την οποία έχει δηµιουργήσει η ρωσική εταιρεία Wireless Lab. Πέρα από τους διάσηµους Ελληνες οι οποίοι θέλησαν να γεράσουν ή που τους έκαναν τα µέσα ενηµέρωσης να γεράσουν, την εφαρµογή χρησιµοποίησαν και πολλοί διεθνείς σταρ. Γερασµένοι κατά 50 χρόνια εµφανίστηκαν ο διάσηµος ράπερ Ντρέικ, οι ράπερ Ιγκι Αζαλέα και Λούντακρις, οι καλαθοσφαιριστές του NBA ΛεΜπρον Τζέιµς, Ντουέιν Γουέιντ και Στεφ Κάρι, ο ηθοποιός Τέρι Κρουζ, ο σεφ-παρουσιαστής Γκόρντον Ράµσεϊ, το µουσικό συγκρότηµα Jonas Brothers, o DJ και µουσικός παραγωγός Νταβίντ Γκετά, ο παλαίµαχος καλαθοσφαιριστής Σακίλ Η µόδα από την Αγία Πετρούπολη που προσθέτει χρόνια και... ρυτίδες ξετρελαίνοντας εκατοµµύρια χρήστες στα social media, µπήκε στο µικροσκόπιο των Αµερικανών σχετικά µε αιτιάσεις για παραβίαση προσωπικών δεδοµένων.
Η επιτυχία της συγκεκριµένης εφαρµογής έγκειται στο ότι το αποτέλεσµα της φωτογραφικής επεξεργασίας είναι εξαιρετικά αληθοφανές. Χάρη σε αυτό οι χρήστες της ξεπέρασαν σε πλήθος τα 100 εκατοµµύρια, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει σε σχετική της ανακοίνωση η ίδια η Wireless Lab, η οποία έχει την έδρα της στην Αγία Πετρούπολη. Η εφαρµογή FaceApp είναι διαθέσιµη για «κατέβασµα» από συσκευές µε λογισµικό iOS και Android. Οµως, η «ξαφνική» επιτυχία της εταιρείας, επικεφαλής της οποίας είναι ένα πρώην στέλεχος της ανταγωνίστριας µηχανής αναζήτησης της Google, της ρωσικής Yandex, ο Γιάροσλαβ Γκοντσάροφ, έµελλε να προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία αναφορικά και µε τα προσωπικά δεδοµένα των χρηστών.
Μάλιστα, παρά τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν σχετικά µε τις πολιτικές που εφαρµόζονται, και οι οποίες είναι σύµφωνες µε τα διεθνή πρότυπα, στις ΗΠΑ το θέµα πήρε διαστάσεις – προφανώς επειδή το FaceApp είναι µια εφαρµογή… ρωσικής προέλευσης. Γερουσιαστές των ∆ηµοκρατικών, προεξάρχοντος του επικεφαλής της µειοψηφίας στη Γερουσία Τσακ Σούµερ, ζήτησαν να ξεκινήσει έρευνα για το θέµα από το FBI και την Οµοσπονδιακή Επιτροπή Εµπορίου. Οι φόβοι που εκφράστηκαν κυρίως από Αµερικανούς χρήστες πήραν διαστάσεις, παρά το γεγονός ότι ειδικοί απάντησαν πειστικά σε καθεµία από τις αιτιάσεις. Οπως ειπώθηκε, ο σέρβερ στον οποίο αποθηκεύονται τα δεδοµένα βρίσκεται στις ΗΠΑ, τα δεδοµένα δεν µεταφέρονται στη Ρωσία, η εταιρεία δεν αποκτά πρόσβαση σε προσωπικά στοιχεία τα οποία ο χρήστης δεν µοιράζεται οικειοθελώς και οι φωτογραφίες σβήνονται έπειτα από 48 ώρες.
Το τελευταίο ειδικά απαντά στα δηµοσιεύµατα που θέλουν την εταιρεία να έχει πρόσβαση σε περισσότερες από 150 εκατοµµύρια φωτογραφίες. Η παράνοια που ακολούθησε την επιτυχία της εφαρµογής είναι ελαφρώς ετεροχρονισµένη, δεδοµένου ότι το FaceApp κυκλοφορεί από το 2017. Σύµφωνα µε τους ειδικούς, η αναγνώριση άργησε γιατί το εξαιρετικά αληθοφανές αποτέλεσµα που βλέπει ο χρήστης είναι εφικτό χάρη στην αναβάθµιση των αλγορίθµων, δηλαδή της προόδου που έχει σηµειωθεί µέσα σε αυτά τα δύο χρόνια στον τοµέα της τεχνητής νοηµοσύνης. Μεταξύ των φίλτρων επεξεργασίας που παρέχει στους χρήστες η εφαρµογή, πέραν του εξαιρετικά επιτυχηµένου φίλτρου «γήρανσης», υπάρχει και ένα που κάνει τον εικονιζόµενο να φαίνεται νεότερος, αλλά και ένα άλλο που προσθέτει χαµόγελο στη φωτογραφία. ∆ιεθνή µέσα ενηµέρωσης, προτού ξεσπάσει η µανία µε το φίλτρο «γήρανσης», σε σχετικά τους άρθρα εµφανίζονταν εντυπωσιασµένα και από ένα φίλτρο το οποίο επιτρέπει στον χρήστη να δει πώς θα ήταν σαν άντρας (εάν είναι γυναίκα) ή σαν γυναίκα (εάν είναι άνδρας).
Κατηγορείται για ρατσισμό
Κατά το παρελθόν, η εν λόγω εφαρµογή είχε προκαλέσει σάλο όχι όµως για το θέµα των προσωπικών δεδοµένων, αλλά γιατί έδινε στον χρήστη τη δυνατότητα να ενεργοποιεί το φίλτρο «ελκυστικότερος». Το φίλτρο αυτό παρατηρήθηκε ότι σε χρήστες που ήταν αφρικανικής καταγωγής έκανε το χρώµα του δέρµατος πιο ανοιχτό, κοντά στο λευκό, µε αποτέλεσµα να ακολουθήσουν αντιδράσεις που κατηγορούσαν τους δηµιουργούς της εφαρµογής για ρατσισµό.
Η δυνατότητα αυτή µετά την κατακραυγή αφαιρέθηκε από την εφαρµογή, και µάλιστα ο διευθύνων σύµβουλος της Wireless Lab, Γιάροσλαβ Γκοντσάροφ, είχε εκδώσει και σχετική ανακοίνωση µε την οποία ζητούσε δηµόσια συγνώµη. Στο ίδιο πλαίσιο είχε αφαιρεθεί από την εφαρµογή η δυνατότητα αλλαγής του χρώµατος του δέρµατος του χρήστη, καθώς επίσης είχε κριθεί ότι η κατηγοριοποιήσεις «Μαύρος», «Λευκός», «Ασιάτης» και «Ινδός» είχαν ρατσιστική χροιά
Αγωνία στην Ευρώπη με τις εξελίξεις στην Ουκρανία: - Μπορέλ: «Πούτιν και Τραμπ θα καθίσουν στο τραπέζι για τη λήξη του πολέμου»
Ευελπίδων: Ένταση στα δικαστήρια μετά την προφυλάκιση του Νίκου Ρωμανού - Κρότου λάμψης και κυνηγητό
Τραγική η κατάσταση στη Γάζα: Όλα τα νοσοκομεία θα μειώσουν ή θα σταματήσουν τη λειτουργία τους σε «48 ώρες»
Ο Σεμπάστιαν Σταν υποστηρίζει ότι οι σταρ του Χόλιγουντ «φοβούνται» τον Ντόναλντ Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr