Θέατρο|15.07.2020 15:57

ΚΘΒΕ: Με πέντε δωρεάν παραγωγές σε όλη τη χώρα

Newsroom

Με πέντε παραγωγές, που έχουν αναφορές στην ελληνική ποίηση, στην τραγωδία, αλλά και στην μορφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου συμμετέχει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στο νέο θεσμό του υπουργείου Πολιτισμού που έχει τίτλο «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός». Όλες οι εκδηλώσεις είναι δωρεάν, με μόνο το αντίτιμο εισόδου σε κάθε χώρο, είναι ωστόσο υποχρεωτική η προκράτηση θέσης στην διεύθυνση: https://digitalculture.gov.gr. Η αρχή γίνεται με την μουσική παράσταση «Κωνσταντίνος Καβάφης-Όνειρο», που όπως προδίδει και ο τίτλος βασίζεται στην ποίηση του Αλεξανδρινού ποιητή. Η μουσική του Θοδωρή Οικονόμου, ο οποίος έχει και τη σύλληψη της ιδέας, έρχεται να ακουμπήσει με τρόπο λιτό μα και καίριο στο ποιητικό σύμπαν του Καβάφη δημιουργώντας ένα ζωντανό παιχνίδι αισθήσεων. Ερμηνεύουν οι μουσικοί και οι ηθοποιοί: Στέλλα Αντύπα, Γιώργος Καύκας, Θοδωρής Οικονόμου, Κωνσταντίνος Ράπτης, Πέτρος Σταμέλος, Γεωργία Συλλαίου. Οι παραστάσεις θα δοθούν στο Φρούριο Καβάλας (19/7), στη Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης (21/7) και στον Αρχαιολογικό Χώρο Πέλλας (23/7).

Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας και ανασκαφέας των Αιγών, Αγγελική Κοτταρίδη είναι επιστημονική σύμβουλος στην παράσταση με θέμα τη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, «Η φυλλάδα του Μεγαλέξανδρου» που αποτελεί συμπαραγωγή του ΚΘΒΕ με το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας. Η επίσημη ιστοριογραφία συνομιλεί με μύθους, θρύλους, μοιρολόγια και εμβατήρια στο πατρογονικό των Αιγών (24/7), στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων (8/8) και στο Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης (24/8). Η σύνθεση του κειμένου είναι της Γλυκερίας Μπασδέκη και του Θοδωρή Γκόνη, ο οποίος έκανε και τη σκηνοθεσία της παράστασης, ενώ παίζουν οι ηθοποιοί: Δημήτρης Κοντός, Ελένη Μαβίδου, Δημήτρης Μανδρινός, Έλενα Μεγγρέλη, Στεφανία Χονδράκη και συμμετέχουν οι μουσικοί: Δημήτρης Κυραναστάσης, Στέφανος Παρασκευάς.

Φένια Χρήστου

«Στα όνειρα των ποιητών» τιτλοφορείται η μουσική παράσταση που είναι βασισμένη στην ποίηση του Κωστή Παλαμά και άλλων Ελλήνων και ξένων ποιητών. Ένας κύκλος μελοποιήσεων και πρωτότυπων συνθέσεων εναλλάσσεται με δραματοποιημένες αναγνώσεις ποιημάτων σε μια παράσταση με χαρακτήρα δροσερό, ερωτικό, νεανικό και στιγμές-στιγμές σατιρικό ως προς τον έρωτα και τα όσα προκαλεί σε εμάς τους ανθρώπους. Την δραματοποίηση και την επιλογή των συνδετικών κειμένων επιμελείται ο συγγραφέας-μεταφραστής Κώστας Κουτσουρέλης, ενώ το μυσταγωγικό σκηνικό ολοκληρώνουν οι φωτισμοί του Αλέξανδρου Πολιτάκη. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Σπυρίδων Ξένος και Χρήστος Τζιώτας και οι μουσικοί Φένια Χρήστου (πιάνο, τραγούδι), Στέλλα Τέμπρελη (βιολοντσέλο), Σάκης Λάιος (κρουστά, πνευστά, πλήκτρα). Οι παραστάσεις στον Αρχαιολογικό Χώρο του Δίου (8/8), στο Φρούριο Καβάλας (19/8) και στο Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας (29/8).

Ελένη Ζιάνα

Μια διασκευή της «Μήδειας» της τραγωδίας του πάθους, της σύγκρουσης της λογικής με το παράλογο, μιας από τις πιο σύνθετες τραγωδίες του Ευριπίδη διασκευάζει για 4 ηθοποιούς η σκηνοθέτης Ελένη Ζιάνα. Παίζουν οι ηθοποιοί: Ζηνοβία Ανανιάδου-Κόκκοτα, Ελένη Ζιάνα, Πένη Μπουκουβάλα, Ιωάννης Μυστακίδης και οι παραστάσεις θα δοθούν στον Αρχαιολογικό Χώρο Σαμοθράκης (13/8), στον Αρχαιολογικό Χώρο Πύδνας Πιερίας (22/8) και στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης (12/9).

Το γνωστό διήγημα «Έρως-ήρως», που έγραψε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης το 1897, μιλά για έναν ανεκπλήρωτο έρωτα με κεντρικό χαρακτήρα τον Γιώργη, έναν νεαρό ναύτη, που αναγκάζεται να μεταφέρει με τη βάρκα του την Αρχοντώ, τον κρυφό έρωτα του, και τον πλούσιο γέρο με τον οποίο μόλις την πάντρεψε με το ζόρι η μάνα της. Το διήγημα αυτό διασκεύασε ο Νίκος Κουσουλής και με βοηθό σκηνοθέτη τον Νίκο Τσολερίδη το παρουσιάζουν στο Αρχαίο Θέατρο Μίεζας στην Ημαθία (21/8), στην Πορταριά Πηλίου (29/8) και στο προαύλιο του Ιερού Ναού Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκης (2/9). Παίζουν οι ηθοποιοί: Ιωάννα Γεωργαντά, Ηλίας Κουγιουμτζής, Σταυρούλα Κουλούρη, Κωνσταντίνος Λιάρος.

ΚΘΒΕΜέγας ΑλέξανδροςΘοδωρής ΓκόνηςΠαπαδιαμάντης