Θέατρο|03.09.2020 19:07

Κατερίνα Βρανά: Όταν άγγιξα τον θάνατο, ένιωσα γεμάτη από τη ζωή μου

Άγγελος Γεραιουδάκης

Χειμαρρώδης, εκρηκτική, μπορεί να κάνει ακόμα και την πιο κοινότοπη ατάκα να ακουστεί ξεκαρδιστική. Η Κατερίνα Βρανά είναι και με τη βούλα μια από τους καλύτερους κωμικούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Έπεσε σε κώμα, έχασε την όρασή της, παρέλυσαν τα άκρα της, διαταράχθηκε η ομιλία της, αλλά τίποτε απ’ όλα αυτά δεν στάθηκε ικανό να την αποτρέψει και να μην ανέβει και πάλι στη σκηνή.

Μετά τις sold out παραστάσεις της σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και ένα διάλειμμα λόγω του lockdown, η Κατερίνα Βρανά επιστρέφει με την παράσταση «Staying Alive - Σχεδόν Πέθανα», κάνοντας μια μίνι καλοκαιρινή περιοδεία σε ανοιχτά θέατρα της πρωτεύουσας και της περιφέρειας. Σε αυτή διακωμωδεί την περιπέτεια υγείας της με τον πιο αστείο τρόπο. «Στόχος μου είναι ο κόσμος να περάσει ευχάριστα και να γελάσει με ένα συμβάν που υπό κανονικές συνθήκες είναι αρκετά δυσάρεστο. Έχω κάνει μερικές αλλαγές στα κείμενα. Έχω προσθέσει ορισμένα πράγματα και έχω αφαιρέσει κάποια άλλα» σημειώνει.

Τον Απρίλιο του 2017, ενώ βρισκόταν σε περιοδεία στη Μαλαισία, διακομίστηκε στο νοσοκομείο με συμπτώματα δηλητηρίασης. Η διάγνωση που ακολούθησε ήταν διάτρηση εντέρου, που της προκάλεσε σηψαιμικό σοκ. Ο οργανισμός της σχεδόν κατέβασε διακόπτες. Το αναπνευστικό της σύστημα έπαψε να λειτουργεί σωστά, για ένα διάστημα τυφλώθηκε και ατρόφησαν όλοι οι μύες της. «Έβλεπα τα σημάδια, αλλά τα αγνοούσα γιατί αισθανόμουν άτρωτη» υπογραμμίζει. Στην αρχή ήταν εντελώς παράλυτη από τον λαιμό και κάτω και βρισκόταν σε μηχανική υποστήριξη. Βρέθηκε τρεις φορές κοντά στον θάνατο, όπως λέει η ίδια, αλλά γύρισε στον κόσμο των ζωντανών. «Μου πήρε αρκετό καιρό για να συνειδητοποιήσω τι έχει συμβεί. Το κατάλαβα όταν ξεκίνησα να κάνω φυσικοθεραπείες πέντε μήνες αργότερα. Ερχόταν ο άνθρωπος στο σπίτι ώστε να με βοηθάει να σηκώνομαι από το κρεβάτι και να αρχίζω να κουνάω το σώμα μου. Τότε ήταν που δυσκολεύτηκα αρκετά. Όταν ήμουν παράλυτη από τον λαιμό και κάτω, η ζωή μου ήταν πολύ όμορφη. Δεν έκανα απολύτως τίποτα, αλλά ούτε και περίμενε κανείς από εμένα να κάνω κάτι» πρόσθεσε.

Κατερίνα Βρανά (Copyright: Papadakis Press)

Έντονη ζωή

Η Κατερίνα Βρανά δεν έζησε καλά τα σαράντα της. Ήταν τότε που σχεδόν πέθανε. «Πλέον νιώθω πιο ώριμη σε σχέση με το παρελθόν. Άλλαξαν τα πάντα στην καθημερινότητά μου. Μετά από είκοσι χρόνια που ζούσα μόνη μου, γύρισα σπίτι μου. Μην μου πεις ότι δεν είναι το όνειρο κάθε σαραντάχρονου ανθρώπου να ξαναζήσει με την μάνα του» λέει χαριτολογώντας και συνεχίζει: «Η ζωή μου πλέον δεν είναι ούτε πιο ευχάριστη ούτε πιο δυσάρεστη. Απλά έχει αλλάξει εντελώς. Πριν ταξίδευα συνεχώς. Δεν καθόμουν καθόλου στο σπίτι μου. Ήμουν τόσο υπερκινητική. Μέσα στο 2016 είχα ταξιδέψει σε Αυστραλία, Αγγλία, Ταϊλάνδη, Σιγκαπούρη, Φινλανδία, Κροατία, Σλοβενία, Σερβία και Ντουμπάι. Ήξερα όλα τα αεροδρόμια, τις πύλες, τα πάντα. Είχα κουραστεί τόσο πολύ που δεν μπορούσε ο οργανισμός μου να αντιμετωπίσει τίποτε. Τώρα, όμως, έχω ηρεμήσει.  Κάθομαι αρκετές ώρες στο σπίτι και δεν βγαίνω σχεδόν καθόλου έξω γιατί είναι δύσκολο να πάω σε κάποιο μαγαζί για φαγητό ή να πάω στην παραλία το καλοκαίρι. Επίσης, δεν μπορώ να δω τηλεόραση ή να πάω βόλτα στο σινεμά».

Στη συνέχεια της κουβέντας μας, τη ρωτάω πόσο εύκολη είναι η μεταφορά ενός ανθρώπου με αμαξίδιο στην Ελλάδα. «Δύσκολη, αλλά πιστεύω ότι είναι κάτι που μπορεί να διορθωθεί. Όταν βγαίνεις έξω, έχεις τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο οποιοσδήποτε κυκλοφορεί με κάτι που έχει ρόδες, αλλά δεν είναι αυτοκίνητο. Είτε έχεις μωρό σε καρότσι, είτε βαλίτσα με ροδάκια. Επίσης, στην Ελλάδα υπάρχει ένας φόβος και μία ντροπή για την αναπηρία και την ασθένεια. Για παράδειγμα, ένας γονιός δύσκολα θα πάει το ανάπηρο παιδί του στην παιδική χαρά για να δει τι μπορεί ή τι δεν μπορεί να κάνει. Θα προτιμήσει να το κρατήσει σπίτι. Θεωρώ ότι όσο περισσότερα άτομα με κινητικά προβλήματα βγαίνουν έξω, τόσο θα διορθωθούν πιο γρήγορα τα προβλήματα» απαντά.

Η Κατερίνα Βρανά αποδεικνύει πως με χιούμορ και χαμόγελο, μπορεί κανείς να ξεπεράσει τα πάντα. Εξάλλου, δεν έγινε τυχαία η νούμερο ένα stand up commedian στον κόσμο. Το απείθαρχο και ανατρεπτικό χιούμορ της κερδίζουν και τον πιο απαιτητικό θεατή. Άραγε έχει σκεφτεί να παρουσιάσει μία εκπομπή στην τηλεόραση; «Ναι, θα ήθελα, αλλά είναι κάτι που να με εμπνέει. Θα μου άρεσε να κάνω ένα talk show ή μία εκπομπή με σκερτσάκια» εξομολογείται. Παράλληλα, μου αναφέρει ότι αυτή την περίοδο ετοιμάζει με κάποιους φίλους της μία ξεκαρδιστική παρωδία με κομμάτια από επιτυχημένες σαπουνόπερες. «Από τον Ιανουάριο του 2019 προσπαθώ να ετοιμάσω αυτό το πρότζεκτ, αλλά πάντα κάτι συμβαίνει και δεν γίνεται τελικά. Ελπίζω ότι πλέον είμαστε σε καλό δρόμο και θα τα καταφέρουμε».

Οικογένεια

Η ιδέα της οικογένειας είναι κάτι που δεν τη συγκινεί ιδιαίτερα και ότι αγαπά περισσότερο εκείνα τα παιδιά που μπορεί να τα «δανείζεται» και μετά να τα επιστρέφει στους γονείς τους. «Δεν ήταν ποτέ στα όνειρα μου να δημιουργήσω οικογένεια. Ήλπιζα ότι μεγαλώνοντας θα ήταν κάτι που θα το επιθυμούσα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει. Και η απόφαση αυτή δεν έχει καμία σχέση με τον χωρισμό των γονιών μου. Όταν μέσα στην αρρώστια μου συνειδητοποίησα ότι μπορεί να πεθάνω, ένιωσα ικανοποιημένη με τη ζωή μου μέχρι τώρα. Ένιωθα ότι και να πεθάνω τώρα, αυτά που ήθελα να έχω κάνει, τα έκανα. Δεν υπήρξε το απωθημένο του “δεν έκανα παιδί”».

Όταν συνήλθε από το κώμα ένιωσε μια ευδαιμονία και μια αγάπη για όλους. Η Κατερίνα Βρανά θεωρεί ότι η αγάπη είναι η βάση των πάντων και η ουσία της ευτυχίας. Ότι υπάρχει σε δυστυχία είναι καθαρά από έλλειψη αγάπης. «Από το κοινό λαμβάνω περισσότερη αγάπη τώρα. Μου αρέσει ο τρόπος που με αντιμετωπίζουν. Τους νιώθω ως φίλους μου που νοιάζονται πραγματικά για την κατάσταση της υγείας μου. Είναι κάτι που μου δίνει κουράγιο να συνεχίσω και να μην το βάζω εύκολα κάτω» καταλήγει.


Στο stand up show της «Staying Alive - Σχεδόν Πέθανα», η Κατερίνα μιλά για όλα. Για Μαλαισιανούς, Άγγλους κι Έλληνες γιατρούς, τσαχπίνες νοσηλεύτριες και γοητευτικούς φυσικοθεραπευτές. Για το πώς η κορτιζόνη αντικαθιστά το μπότοξ, αλλά τίποτα δεν αντικαθιστά ένα σωστό ζευγάρι σκουλαρίκια. Η παράσταση αυτή αποδεικνύει περίτρανα πως τίποτα δεν σταματάει την Κατερίνα από τον απώτερο σκοπό της: Να γίνει κυρίαρχος του πλανήτη, τώρα και με αμαξίδιο.

Στάσεις περιοδείας

Θέατρο Πέτρας, Πετρούπολη
Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου
Προπώληση: Δημοτικός Κινηματογράφος ‘’Cine Πετρούπολις’’, Λεωφόρος Πετρουπόλεως 168, τηλ.:  210 5012391 καθώς και Δημαρχείο Πετρούπολης, Κώστα Βάρναλη 76-78, 2ος Όροφος, τηλ.: 213 2024499- 213 2024401, Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-13:00

Cine Εξωραϊστική,  Βόλος
Σάββατο 12 και Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου
Προπώληση: Κεχαϊδης Μουσική-Ήχος-Φωτισμός 28ης Οκτωβρίου 118Α & Δον Δαλεζίου, τηλ.: 2421037891 καθώς και Καπνοπωλείο «Γνήσιον» Σ. Σπυρίδη 96 & Γαλλίας και στα ταμεία του σινεμά «Εξωραϊστική»

Stand up comedyΚατερίνα Βρανάπεριοδεία