Θέατρο|10.01.2019 13:00

Είδαμε το «Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε» (διαφορετικά κάντε ένα Google)

Βίκη Κουτρή

Μία «συμπαντική» παράσταση λαμβάνει χώρα στο Θέατρο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ σε σκηνοθεσία Νίκου Καμτσή, με πρωταγωνιστές τη Μάνια Παπαδημητρίου, τον Γιάννη Λασπιά και τον Νίκο Καραστέργιο.

Τον συσχετισμό μεταξύ της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν και της Πιραντελλικής θεωρίας της κοινωνικής «σχετικότητας» των ατόμων επιχειρεί ο σκηνοθέτης Νίκος Καμτσής στη νέα θεατρική δουλειά του, «ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΕΤΣΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ» στο Θέατρο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ.

Η πολυσχιδής παρανοητικότητα της διαφορετικότητας των χαρακτήρων που απαρτίζουν το συμπαντικό μικρόκοσμο του δημιουργού Λουίτζι Πιραντέλλο, αποτυπώνεται με ιδιαίτερη σουρεαλιστική προσέγγιση από τους ηθοποιούς επί σκηνής, με τις ερμηνείες τους να μετενσαρκώνουν επιτυχημένα τους ήρωες του.

Η Μάνια Παπαδημητρίου, ο Γιάννης Λασπιάς και ο Νίκος Καραστέργιος κρατούν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους και σε συνεργασία με τους υπόλοιπους ηθοποιούς καθορίζουν απολαυστικά τη ροή ενός γεγονότος, το οποίο -αν και περιγράφεται διαφορετικά από τον καθένα τους- επεξηγείται ποικιλοτρόπως, επηρεάζοντας σημαντικά τον χωροχρόνο της μικρής κοινωνίας στην οποία ζουν. Εντυπωσιακή είναι η παρουσία δια.. της απουσίας τους, των: Αντώνη Καφετζόπουλου και Πάνου Σκουρολιάκου.

Η παράσταση προσφέρει στους παρακολουθούντες, ένα πλήθος έξυπνων πληροφοριών που ερμηνεύονται κατά βούληση, σύμφωνα πάντα με την αντίληψη του καθενός. Το αποτέλεσμα είναι άξιο παρατήρησης και ερμηνείας για τον Πιραντέλλο και το έργο του, το οποίο -αν και η παράσταση έκανε πρεμιέρα στη Ρώμη το 1918- καταφέρνει εν έτει 2019, μέσα από την οπτική ματιά του σκηνοθέτη Νίκου Καμτσή να έχει αρκετές sold out βραδιές στο ενεργητικό της και να παραμένει γοητευτικά διαχρονική.

Νίκος Καμτσής

Οι συντελεστές της θεατρικής παράστασης μιλούν στο ethnos.gr, δίνοντας παράλληλα τα δικά τους μηνύματα για το κοινωνικό μας «σύμπαν», εντός και πέραν αυτού. 

Μάνια Παπαδημητρίου:
Υπάρχει γύρω μας η διαρκής «απορία» απέναντι στο παράδοξο της ανθρώπινης φύσης. Όσο κι αν μοιάζει με τον καθένα μας, είναι τόσο διαφορετική από τον έναν στον άλλον. Αυτό με γοητεύει στο θέατρο κι αυτό προσπαθώ να μοιράζομαι όχι μόνο με τους συμπρωταγωνιστές μου αλλά και με τους θεατές. Γιατί είναι ωραίο να προσπαθείς να βρεις λύση σε προβλήματα που δεν έχουν μόνο μία, αλλά άπειρες. 

Μάνια Παπαδημητρίου - Γιάννης Λασπιάς

Γιάννης Λασπιάς:
Η αλήθεια του καθενός είναι σχετική, αναλόγως της οπτικής γωνίας που την εξετάζει κάποιος. Οι οπτικές γωνίες είναι περισσότερες απ’ ότι νομίζουμε. Επομένως «Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε»! Σαφέστατο αυτό. Γιατί πραγματικά, όλα είναι σχετικά!

Νίκος Καραστέργιος:
Η αβάσταχτη σφοδρότητα της αλλοπρόσαλλης συγκυρίας και της αδιαφιλονίκητης εγωπάθειας του κοινωνικού συνόλου στο έργο, διαστρεβλώνουν την εσωτερική ασφάλεια μιας ήρεμης μονάδας. Ο θεατής σίγουρα θα φύγει από την παράσταση με ερωτηματικά που μέσα του θα πάρουν καιρό να απαντηθούν. Ίσως όμως και να μην απαντηθούν ποτέ! Θα έχει όμως.. μπόλικο υλικό προς σκέψη! 

Πασχάλης Μερμιγκάκης:
Οι ήρωες ξεκινούν με πολλές βεβαιότητες που καταρρίπτονται. Ωστόσο είναι τόσο ανακουφιστικό να αποβάλλει κάποιος κάθε είδους αλαζονεία και να κάνει απόπειρα να κατανοήσει το περιβάλλον γύρω του. Το ζητούμενο είναι η απορία και όχι η σιγουριά ή ο καθησυχασμός. 

Οικογένεια Αγκάτσι

Άντα Κουγιά:
Ο ρόλος μου αντιπροσωπεύει τη νέα γενιά και επιθυμώ να καταλάβουν οι άνθρωποι της αντίστοιχης ηλικίας με εμένα ότι πρέπει πάντα να αμφισβητούμε, να «ψαχνόμαστε» και να μην ακολουθούμε την «πεπατημένη» δηλαδή αυτά που μας έμαθαν ως «αλήθειες». 

Λαμπρινή Θάνου:
Οι παρωπίδες που φορούν οι «μικρές οντότητες» εμποδίζουν τη νοηματοδότηση της ζωής τους. Υπάρχει πολυπλευρικότητα στην ανθρώπινη φύση και η εσωτερική αναζήτηση θα πρέπει να επιτυγχάνεται με ιερότητα και αγώνα, όταν σχετίζεται με την κοινωνική αποδοχή κάθε προσωπικής «αλήθειας». 

Ασημένια Παπαδοπούλου:
Οι κόσμοι των άλλων γύρω μας, είναι διαφορετικοί! Ανοίξτε τις κεραίες σας και δείτε τη μαγεία στο διαφορετικό και υιοθετήστε ότι σας αρέσει ή πετάξτε ότι σας ενοχλεί. Μην αναλώνεστε μέσα στους μικρόκοσμους που ζούμε. Χαθείτε στο παιχνίδι με θετικότητα, απλοχεριά και τα ραντάρ ανοιχτά. 

Βίκυ Αθανασίου: 
Στο έργο ψάχνουμε την αλήθεια που κρύβεται πίσω από δυο μυστηριώδεις επισκέπτες. Το ίδιο συμβαίνει και στην καθημερινή ζωή της κάθε κοινωνίας. Όμως στην πραγματικότητα εμάς γιατί πρέπει να μας νοιάζει; Μήπως τελικά είναι καλύτερα να ασχολούμαστε μόνο με τα «εν οίκω»;

Δημήτρης Νικολόπουλος:
Υπάρχει μια γενική αλήθεια, όμως ποια είναι η πραγματικότητα; Μήπως είναι αυτή που μας μαθαίνουν ότι είναι; Και τι είναι σημαντικό; Αυτό που διδασκόμαστε ή αυτό που εμείς αισθανόμαστε; 

Νίκος Καμτσής:
Είμαι σχεδόν κάθε μέρα στην παράσταση και καθώς τα πράγματα επί σκηνής «Βαίνουν καλώς», προσπαθώ να καταλάβω και να ψυχανεμιστώ ακριβώς αυτό: «Τι απολαμβάνει ο θεατής». Η παράσταση νομίζω ότι δρα σε ένα βαθμό «ανακουφιστικά» (αν μου επιτρέπετε να χρησιμοποιήσω τη λέξη). Ο θεατής ευχαριστιέται διότι τα υπαρξιακά του ερωτήματα απαντιούνται και μάλιστα με τέτοιο τρόπο που τον δικαιώνουν. Όταν στο τέλος η Κα Πόντζα λέει «…Αν ο φίλος σας κοιτάει με αγάπη και ο εχθρός με μίσος, αν η μητέρα έχει στοργή και τρυφερότητα για σας και η γυναίκα σας πόθο και έρωτα, αν εσείς ο ίδιος δείχνετε υποταγή και δουλικότητα στον προϊστάμενο και αυταρχικότητα στον υφιστάμενο, τότε τι σημασία έχει ποιος είστε στην πραγματικότητα;».

Γιάννης Λασπιάς

Ταυτότητα Παράστασης

«ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΕΤΣΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ» (διαφορετικά κάντε ένα Google)
Σκηνοθεσία: Νίκος Καμτσής
Συντελεστές:
κα Φρόλλα (Μάνια Παπαδημητρίου)
κος Πόντζα (Νίκος Καραστέργιος)
κος Αγκάτσι ( Πασχάλης Μερμιγκάκης)
κα Αμαλία Αγκάτσι (Λαμπρινή Θάνου)
Ντίνα Αγκάτσι (Άντα Κουγιά)
κος Σιρέλλι (Δημήτρης Νικολόπουλος)
κα Σιρέλλι (Ασημένια Παπαδοπούλου)
κα Τσίνι (Βίκυ Αθανασίου)
Αστυνομικός (Αντώνης Καφετζόπουλος)
Νομάρχης (Πάνος Σκουρολιάκος)

Κουστούμια/σχεδιασμός: Μίκα Πανάγου
Εκτέλεση κουστουμιών: Βάνια Αλεξάνδροβα
Μουσικές επιλογές: Χρήστος Ξενάκης
Video-ηχητικά: Αντώνης Εξαρχάκης

ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ
Κεφαλληνίας 17 & Κυκλάδων, Κυψέλη

Φωτογραφίες: TOPOS ARTE

παράσταση