Θέατρο|12.01.2023 13:41

Γιάννης Χουβαρδάς: Σκηνοθετεί την «Παρεξήγηση» του Καμύ - Η πρώτη συμπαραγωγή του Θεάτρου Τέχνης με την Panik

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Ο Γιάννης Χουβαρδάς, μετά τους επιτυχημένους «Παλιούς καιρούς» του Πίντερ (Υπόγειο 2018-19), επιστρέφει στο Θέατρο Τέχνης με την «Παρεξήγηση» του Αλμπέρ Καμύ. Το κείμενο γράφτηκε το 1944 και πρόκειται για ένα έργο δομημένο κατά τους Αριστοτελικούς κανόνες της τραγωδίας, που οι ρίζες της πλοκής του εντοπίζονται τόσο στην κλασική όσο και στην Βιβλική παράδοση.

Η παράσταση, η οποια ανεβαίνει σε συμπαραγωγή της malentendu productions, του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν και της Panik Theater Productions, θα κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο Τέχνης στη σκηνή της Φρυνίχου στις 3 Φεβρουαρίου με πρωταγωνιστές τους Μαριάννα Κάλμπαρη, Φλομαρία Παπαδάκη, Αναστάση Ροϊλό, Πηνελόπη Τσιλίκα και Blaine L. Reininger

Το θέματα που αναδεικνύει το κείμενο είναι τόσο επίκαιρα σήμερα -την εποχή της διαθλασμένης επικοινωνίας και της παραμορφωμένης πληροφόρησης- όσο ποτέ: τα συναισθήματα του εγκλωβισμού και της απομόνωσης μέσα σε έναν απρόσωπο, ψηφιακό κόσμο, ο πόθος για μια αληθινή ζωή που βρίσκεται κάπου αλλού, η αποξένωση από τον ίδιο μας τον εαυτό, το παράλογο της ανθρώπινης ύπαρξης μέσα σ’ ένα αδιάφορο σύμπαν, η αδυναμία επικοινωνίας ανάμεσα στους πιο κοντινούς μεταξύ τους ανθρώπους -τα μέλη μιας οικογένειας- που φτάνει εδώ στην απόλυτα τραγική της συνέπεια, τον θάνατο.

Ένας γιος επιστρέφει μετά από 20 χρόνια οικειοθελούς εξορίας στην Αφρική στην πατρίδα του, κάπου στην κεντρική Ευρώπη, για να βρει ξανά τη μητέρα και την αδερφή του. Έρχεται με τη νεαρή γυναίκα του, αποφασίζοντας να μην ανακοινώσει εξ αρχής την πραγματική του ταυτότητα. Απόφαση μοιραία, γιατί οι δύο γυναίκες, που διατηρούν ένα μοναχικό πανδοχείο, ληστεύουν και δολοφονούν τους καλεσμένους τους προσπαθώντας να επιβιώσουν, αλλά και με την ελπίδα να αφήσουν πίσω τον τόπο τους και να εγκατασταθούν κάπου «μπροστά στη θάλασσα», σε μια χώρα όπου «ο ήλιος καταβροχθίζει τα πάντα».

Ο CEO της Panik Entertainment Group, Γιώργος Αρσενάκος, αναφέρει σχετικά με τη νέα δραστηριότητα της Panik Theater Productions: «Η αγάπη μας για τον ευρύτερο χώρο της τέχνης -πέρα από τη μουσική- και ο θαυμασμός μας για τους ανθρώπους, οι οποίοι τον υπηρετούν, μας ωθούν αυτή τη νέα δεκαετία που ανοίγεται μπροστά μας να επενδύσουμε σε καινοτόμους προτάσεις, αυτόνομες παραγωγές αλλά και σε ξεχωριστές συμπαραγωγές. Πάντα με σκοπό η Τέχνη να γίνει δύναμη για δημιουργία και φως τόσο για εκείνους που την υπηρετούν πάνω στη θεατρική σκηνή όσο και για εκείνους που την απολαμβάνουν από τη θέση του θεατή».

Λίγα λόγια για τον Αλμπέρ Καμύ

Ο Αλμπέρ Καμύ (1913-1960) ήταν Γάλλος φιλόσοφος και μυθιστοριογράφος που τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1957. Διάσημα μυθιστορήματά του: «Ο Ξένος» (1942), «Η Πανούκλα» (1947), «Η πτώση» (1956) καθώς και τα φιλοσοφικά δοκίμια: «Ο Μύθος του Σίσυφου» (1942) και «Ο επαναστάτης» (1951).

Θεμελιώδης στη φιλοσοφική σκέψη του, είναι η έννοια του Παραλόγου, που αναπτύσσεται ιδιαίτερα στο «Ο Μύθος του Σίσυφου». Ο Καμύ ορίζει το Παράλογο ως τη ματαιότητα μιας αναζήτησης νοήματος σε ένα ακατανόητο σύμπαν χωρίς Θεό ή άλλο νόημα και μας καλεί να αγκαλιάσουμε τον παραλογισμό της ανθρώπινης ύπαρξης αναλαμβάνοντας τον σκοπό της δημιουργίας αξίας και νοήματος. Οι προσπάθειες και η ανθεκτικότητα –και όχι η αυτοκτονία και η απελπισία– είναι οι κατάλληλες απαντήσεις.

Ο Καμύ πέθανε πρόωρα σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα καθ’οδόν προς το Παρίσι, αφήνοντας ημιτελές το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα «Ο Πρώτος Άνθρωπος». Παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά είδωλα της Γαλλίας και ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους συγγραφείς και διανοητές.

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλμπέρ ΚαμύΘέατρο ΤέχνηςΓιώργος ΑρσενάκοςΜαριάννα Κάλμπαρηειδήσεις τώραΘέατρο Τέχνης Καρόλου ΚουνΓιάννης Χουβαρδάς