Θέατρο|10.07.2024 15:15

Δημήτρης Καραντζάς: Δύο εμβληματικές ηρωίδες στο επίκεντρο της επόμενης καλλιτεχνικής σεζόν στο θέατρο Προσκήνιο

Newsroom

Δύο εμβληματικές ηρωίδες, διαφορετικών χρονολογιών / τόπων και κοινωνιών, βρίσκονται στο επίκεντρο της επόμενης καλλιτεχνικής σεζόν του θεάτρου Προσκήνιο, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Δημήτρη Καραντζά.

Η Μπλανς Ντιμπουά του Τενεσί Ουίλιαμς ( από το θρυλικό Λεωφορείο ο Πόθος) και η Έντα Γκάμπλερ του Χένρικ Ίψεν, θα ξαναζωντανέψουν στη σκηνή, επιχειρώντας να θέσου εκ νέου ερωτήματα για τη την κοινωνική και ταξική ανισότητα, για τα φύλα και τη μάχη για οξυγόνο σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία.

Δύο φαινομενικά εντελώς αντίθετες ηρωίδες, επιχειρούν μέσα από ένα βαθιά υπαρξιακό ταξίδι και μια οριακή αναμέτρηση με τα στερεότυπα της εποχής, την δική τους «έξοδο» από την ασφυκτική πραγματικότητα. Η ανάγκη της Μπλανς για ψευδαισθήσεις συνομιλεί έμμεσα με την ανάγκη της Έντα Γκάμπλερ για «ομορφιά». Η σύγκρουση τους με τον κόσμο και την κοινωνία θα είναι συντριπτική. Δύο πνευματικά πρόσωπα, δύο εμβληματικές ηρωίδες του παγκόσμιου θεάτρου που ακόμα έχουν φωνή και με το επιχείρημά της η καθεμία ακόμα προτείνουν έναν πιο ελεύθερο, πιο ποιητικό, πιο επαναστατικό κόσμο.

Δύο ριζοσπαστικές σκηνικές αναγνώσεις του Δημήτρη Καραντζά που ασχολείται δεύτερη φορά με τον Τενεσί Ουίλιαμς μετά τον θρυλικό Γυάλινο Κόσμο (Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας) και επισκέπτεται για τέταρτη φορά το σύμπαν του Χένρικ Ίψεν μετά τις παραστάσεις: Ο Μικρός Έγιολφ (Φεστιβάλ Αθηνών), Όταν ξυπνήσουμε εμείς οι νεκροί (Θέατρο Τέχνης, Εθνικό Θέατρο Νορβηγίας) και Βρικόλακες (Θέατρο Τέχνης).

Από το Ιανουάριο του 2025 οι παραστάσεις θα παίζονται σε εναλλασσόμενο πρόγραμμα.

παράστασηΠροσκήνιοΔημήτρης Καραντζάς