Τζον Κλιζ: Ο θρύλος των Monty Python έρχεται στο Ηρώδειο
Άντα ΔαλιάκαΟ Τζον Κλιζ, ένας γίγαντας της βρετανικής κωμωδίας, με ιδιαίτερο στυλ και μία αδιάκοπη πορεία που αγγίζει τα πενήντα χρόνια, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους αλλά και επιδραστικότερους ηθοποιούς του κόσμου. Πνευματώδης, σαρκαστικός, πολιτικοποιημένος – υπέρμαχος του Brexit, ας μην ξεχνάμε, θέση που εξακολουθεί να υπερασπίζεται όπως και να στέκεται σθεναρά κατά της πολιτικής ορθότητας – και ένας από τους ιδρυτές των αξέχαστων Monty Python, θα υψώσει στη σκηνή του Ηρωδείου το πανύψηλο ανάστημα του, την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, με την παράσταση Last Time to See Me Before I Die.
Πρόκειται για τη μία και μοναδική παράσταση του στην Ελλάδα στα πλαίσια της περιοδείας του ανά την Ευρώπη, και όπως μαρτυρά ο ευφάνταστος τίτλος («Τελευταία φορά για να με δεις πριν πεθάνω»), πιθανόν να μην έχουμε την τύχη να τον ξαναδούμε από κοντά. Η παράσταση, εδώ και μέρες sold out, περιλαμβάνει μεγάλες στιγμές της καριέρας του μέσα από ένα μοντάζ δημοφιλών clips και live comedy και – αν πιστέψουμε τις φήμες -- έναν μονόλογο ειδικά για την Ελλάδα.
Ηθοποιός, κωμικός, συγγραφέας, παραγωγός ταινιών και σεναριογράφος, ο Τζον Κλιζ γεννήθηκε στο Σόμερσετ της Αγγλίας στις 27 Οκτωβρίου του 1939 (σε λίγες ημέρες κλείνει τα 80!). Όλα ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του ’60, όπου άρχισε να γράφει κωμικά σκετς στο Clifton College του Μπρίστολ καθώς και με τη συμμετοχή του στον θεατρικό θίασο «Footlights Dramatic Club», ενώ φοιτούσε Νομική στο πανεπιστήμιο του Κέμπτριτζ.
Το πρώτο του επαγγελματικό εγχείρημα γραφής ήταν μέσω του BBC στο «The Dick Emery Show» και μετέπειτα με τα σατιρικά σκετς «That Was the Week That Was» (1963), «The Frost Report» (1966) και «At Last the 1948 Show» (1967) με παρουσιαστή τον Ντέιβιντ Φροστ. Το 1969, ο Τζον Κλιζ με τους Γκράχαμ Τσάπμαν, Τέρι Γκίλιαμ, Έρικ Άϊντλ, Τέρι Τζόουνς και Μάιλ Πάλιν έφτιαξαν τους θρυλικούς Monty Python και ξεκίνησαν το σατιρικό σόου «Το ιπτάμενο τσίρκο των Μόντι Πάιθον» στο BBC.
Στη συνέχεια, ο Κλιζ έγραψε και πρωταγωνίστησε σε τέσσερις ταινίες του γκρουπ με το «Αδελφάτο των ιπποτών της ελεεινής τραπέζης» (1975) να θεωρείται μέχρι σήμερα μία από τις σημαντικότερες και πιο ανατρεπτικές ταινίες στο χώρο της κωμωδίας. Σταθμός στην τηλεοπτική του καριέρα στάθηκε, ακόμη, η σειρά «Fawlty Towers» (1975–79) για την οποία κέρδισε το βραβείο BAFTA για «Best Entertainment Performance» ενώ στον κινηματογράφο έγραψε ιστορία με το «Ένα ψάρι που το έλεγαν Γουάντα», που του χάρισε μία υποψηφιότητα για Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου από κοινού με τον Τσαρλς Κράιτον.
Το 2014 ο Τζον Κλιζ κυκλοφόρησε την αυτοβιογραφία του με τίτλο «So, Anyway …» κατακτώντας την ένατη θέση στη λίστα των μπεστ σέλερ των New York Times. Έχει, επίσης, συγγράψει με τον γιατρό Ρόμπιν Σκίνερ, δύο βιβλία (μπεστ σέλερ και τα δύο) για την ψυχανάλυση («Families and How to Survive Them» και «Life and How to Survive It»), ενώ το 1999 ξεκίνησε τη συνεργασία του με το πανεπιστήμιο του Cornell ως «A.D. White Professor-at-Large» και αργότερα αναδείχθηκε κοσμήτορας της σχολής. Πολυπράγμων και πολυδιάστατος ως προσωπικότητα (μέχρι και από το «Ο θεός αγαπάει το χαβιάρι» του Γιάννη Σμαραγδή έχει περάσει ο δημοφιλής κωμικός), ο Κλιζ έχει παρουσία με δικό του κανάλι στο YouTube, όπου αναρτά βίντεο με τη δική του σουρεαλιστική σφραγίδα.
Η παράσταση «Last Time to See Me Before I Die» πραγματοποιείται με την αφορμή του εορτασμού των 80 χρόνων του British Council στην Ελλάδα.
- Ο Μπάμπης Στόκας αποκάλυψε πως προέκυψε το όνομα Πυξ Λαξ - «Μας μπέρδευαν με τους Ζιγκ Ζαγκ»
- Πηγές ΥΠΕΞ για την ΑΟΖ Τουρκίας-Συρίας: Μεταβατική η κατάσταση, κανείς δεν νομιμοποιείται να κάνει συμφωνίες
- Ο βασιλιάς Κάρολος αλλάζει την παράδοση και απευθύνει το χριστουγεννιάτικο του μήνυμα από παρεκκλήσι νοσοκομείου
- Η ηλεκτροκίνηση «πάτησε» γκάζι παγκοσμίως το 2024 - Πόσο αυξήθηκαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων τη φετινή χρονιά