Θέατρο|08.04.2020 16:31

Το Κ.Θ.Β.Ε. ανοίγει τα θέατρα: Προσφέρει δωρεάν τις πιο πρόσφατες παραγωγές του

Μαρία Ριτζαλέου

Βίαιο ήταν το κλείσιμο των θεάτρων σε όλη τη χώρα, όπως και όλων των χώρων αναψυχής και ψυχαγωγίας, μετά τα έκτακτα μέτρα των αρχών εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Αρκετοί θεατρικοί οργανισμοί και θεατρικές ομάδες ανεβάζουν διαδικτυακά τις παραστάσεις τους, θέλοντας να κρατήσουν την σχέση με το κοινό. Οι περισσότεροι το κάνουν δωρεάν, άλλοι έναντι συμβολικού τιμήματος. 

Αυτή την πρακτική υιοθετεί πλέον και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, που έχει ψηφιοποιήσει το πλούσιο και σπουδαίο αρχείο, ωστόσο, όπως αποκάλυψε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής», ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Νίκος Κολοβός, μένει να λυθούν κάποια νομικά ζητήματα για να υπάρξει ελεύθερη πρόσβαση από το κοινό. Σε αυτή την συγκυρία το Κ.Θ.Β.Ε, δεν μένει απαθές και προσφέρει δωρεάν τις πιο πρόσφατες παραγωγές του, οι οποίες έκαναν πρεμιέρα στις αρχές του χρόνου και πολύ σύντομα κατέβηκαν, μέσω της ιστοσελίδας του. Οι διαδικτυακές αυτές προβολές γίνονται με τη σύμφωνη γνώμη όλων των συντελεστών και ηθοποιών της κάθε παραγωγής.

Αυτή την εβδομάδα, οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν δωρεάν τις παραστάσεις: «Οι Στυλοβάτες της κοινωνίας», μια ελεύθερη διασκευή πάνω στο έργο του Χένρικ Ίψεν, σε μετάφραση Γιώργου Δεπάστα και διασκευή-σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου, την Πέμπτη 9 και την Παρασκευή 10 Απριλίου, στις 21:00 και «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;» της αείμνηστης Χρύσας Σπηλιώτη, σε σκηνοθεσία Σοφίας Πάσχου το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Απριλίου, στις 21:00.

«Οι Στυλοβάτες της κοινωνίας», είναι μια ελεύθερη διασκευή πάνω στο έργο του Ίψεν και η υπόθεσή του στρέφεται γύρω από τον μεγαλοεπιχειρηματία και παράγοντας μιας επαρχιακής πόλης, τον Κάρστεν Μπέρνικ, η υπόληψη του οποίου κλονίζεται όταν επιστρέφουν μετά από χρόνια απουσίας δύο συγγενείς του και απειλούν να ξεσκεπάσουν μυστικά του παρελθόντος. Με επίκεντρο τον κεντρικό ήρωα του έργου, Κάρστεν Μπέρνικ, ο Ίψεν στήνει μια μεγάλη σύνθεση προσώπων φωτίζοντας το ασφυκτικό, συντηρητικό περιβάλλον μιας επαρχιακής πόλης που στηρίζεται σε σαθρά θεμέλια. Στο στόχαστρό του είναι η υποκρισία μιας κοινωνίας που ενδιαφέρεται πρωτίστως για το φαίνεσθαι και προσπαθεί να καταπνίξει τις φωνές που αντιστέκονται στις επιταγές της. Ο Ίψεν αποκαλύπτει τις ρυπαρές οσμές που αναδύονται πίσω από τον καθωσπρεπισμό και την ηθικολογία. Τον ρόλο του Κάρστεν Μπέρνικ ερμηνεύει ο Γιώργος Καύκας και παίζουν ακόμη οι ηθοποιοί: Γιάννης Γκρέζιος, Δανάη Επιθυμιάδη, Θόδωρος Ιγνατιάδης, Δημήτρης Καρτόκης, Δημήτρης Κολοβός, Ντίνα Μιχαηλίδου, Μαρία Μπενάκη, Δημήτρης Ναζίρης, Ιωάννα Παγιατάκη, Ορέστης Παλιαδέλης, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Έφη Σταμούλη, Χρίστος Στυλιανού, Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου, Σαμψών Φύτρος.

Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

Το Κ.Θ.Β.Ε. θέλησε να αποτίσει φόρο τιμής στην αλησμόνητη Χρύσα Σπηλιώτη, που έχασε την ζωή της στην φονική πυρκαγιά στο Μάτι, τον Ιούλιο του 2018 και μέχρι τότε ήταν μέλος του Δ.Σ. του θεάτρου, ως εκπρόσωπος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, παρουσιάζοντας ένα από τα πιο γνωστά της έργα. Το «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;» αποτελεί ένα σημαντικό δείγμα νεοελληνικής γραφής. Πρόκειται για ένα μικρό αριστούργημα με σχέσεις αληθινές και χαρακτήρες πραγματικούς, μελετημένους με ψυχολογική ακρίβεια. Οι ηρωίδες του έργου, τις οποίες ερμηνεύουν η Μομώ Βλάχου και η Χρύσα Τουμανίδου, καταφέρνουν με χιούμορ και ελαφρότητα να αποτυπώσουν μια ολόκληρη κοινωνία και μια ολόκληρη γενιά. Οι γρήγοροι διάλογοι παρασύρουν τον θεατή σε ένα ταξίδι που μοιάζει να διαρκεί μια στιγμή. Όπως άλλωστε και η ίδια η ζωή.

ΚΘΒΕΝίκος Κολοβόςθεατρικές παραστάσεις