Δημήτρης Λιγνάδης: Το χρονικό της παραίτησης και η βασική υποψήφια για τη θέση του
Το χρονικό της παραίτησης του Δημήτρη Λιγνάδη από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, οι πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και η πιθανή αντικαταστάτριά του🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Η κορύφωση μιας παρασκηνιακής υπόθεσης στο χώρο του πολιτισμού αποτέλεσε η παραίτηση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. Το βράδυ του Σαββάτου (6/2), ο Δημήτρης Λιγνάδης υπέβαλε την παραίτησή του με επιστολή που έστειλε στην υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία με τη σειρά της την έκανε δεκτή. Στο κείμενο του ο ηθοποιός και σκηνοθέτης σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει όλοι μάρτυρες ενός τοξικού κλίματος φημών, υπονοούμενων, διαρροών και αναφορών γύρω από το πρόσωπό μου, χωρίς μάλιστα να έχει υπάρξει οποιαδήποτε επίσημη καταγγελία».
Διαβάστε επίσης: Έλενα Ακρίτα για Λίνα Μενδώνη: «Σειρά δική της να παραιτηθεί τώρα»
Παράλληλα, ο πρώην πλέον καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου υπογραμμίζει ότι «Αντιπαρερχόμενος τις ερμηνείες που θα γεννήσει η κίνησή μου αυτή, οφείλω να βάλω το καλό του Εθνικού Θεάτρου πάνω απ' όλα, και να προστατεύσω τον θεσμό από μία ατέρμονη επικοινωνιακή και πολιτική διελκυστίνδα. Αφού οι επιθέσεις, έστω κι έτσι, είναι προσωπικές, επιλέγω να σταθώ κι εγώ όρθιος απέναντί τους ως πρόσωπο και όχι να κρυφτώ στη κουίντα του Εθνικού Θεάτρου. Επιπλέον, η παραίτησή μου αυτή, μού επιτρέπει να προχωρήσω χωρίς να δεσμεύω ή να δεσμεύομαι πλέον θεσμικά και να ασκήσω κάθε νόμιμο δικαίωμά μου έναντι όσων επέλεξαν να με στοχοποιήσουν, εξυπηρετώντας την οποιαδήποτε σκοπιμότητα».
Το χρονικό της παραίτησης
Από τη στιγμή που ξέσπασε η θύελλα του ελληνικού #metoo, το όνομα του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου ενεπλάκη σε μία φημολογία που τον συνέδεε με την υπόθεση. Ακολούθησε την περασμένη Τρίτη (2/2) η ανάρτηση της Έλενας Ακρίτα στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, στην οποία ανακοίνωσε την επικείμενη παραίτηση του κυρίου Λιγνάδη, επικαλούμενη αξιόπιστες δημοσιογραφικές πηγές και ζητούσε να μην γίνονται εικασίες σχετικά με τους λόγους παραίτησης.
Λίγες ώρες αργότερα, ο Δημήτρης Λιγνάδης διέψευσε τα περί επικείμενης παραίτησης με μία λιτή ανακοίνωση, στην οποία τόνιζε ότι «σε σχέση με τις πληροφορίες που διακινούνται τις τελευταίες ώρες, περί δήθεν παραιτήσεως ή απολύσεώς μου από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, θα ήθελα να ενημερώσω υπεύθυνα ότι ουδέποτε υπήρξε παρώθηση, πολλώ δε μάλλον άνωθεν εντολή, προς υποβολή παραιτήσεως από πλευράς μου. Δεν γνωρίζω πώς προέκυψαν αυτές οι φήμες ούτε ποιο σκοπό εξυπηρετούν».
Με τη σειρά του, το υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε μία ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε: «Οι αποφάσεις της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοινώνονται αποκλειστικά μέσω των δελτίων Τύπου του ΥΠΠΟΑ και όχι από ιδιωτικά προφίλ στα social media. Κάθε άλλη "αξιόπιστη πληροφορία" είναι παραπλανητική και εξυπηρετεί ασαφείς σκοπιμότητες».
Στο ζήτημα παρενέβη και η υπουργός Λίνα Μενδώνη, υπογραμμίζοντας μία μέρα αργότερα πως αν υπάρξει καταγγελία θα ερευνηθεί και εξηγώντας μέχρι εκείνη τη στιγμή ότι δεν υπήρχε επώνυμη αναφορά στο όνομά του. Στη συνέχεια, η Έλενα Ακρίτα με νέα δημοσίευσή της, έφερε στο φως της δημοσιότητας ότι ο αδελφός του Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος είναι φιλόλογος εκπαιδευτικός, διορίστηκε στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου ως ηθοποιός. Ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου με νέα απάντησή του, υπερασπίστηκε την επιλογή του αδελφού του, αναφερόμενος στα πλούσια προσόντα και τις θεατρικές γνώσεις του.
Θύελλα αντιδράσεων για την παραίτηση του Δημήτρη Λιγνάδη
Ωστόσο, φαίνεται ότι οι πολλαπλές πιέσεις των τελευταίων ημερών οδήγησαν στην παραίτηση του Δημήτρη Λιγνάδη, η οποία μέχρι τώρα έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις. Τα πολιτικά κόμματα και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΜέΡΑ25 ζητούν από την υπουργό Πολιτισμού πλήρη ενημέρωση για τον πραγματικό λόγο της παραίτησης, ενώ η Έλενα Ακρίτα σε ένα ανάρτησή της στα social media ζητά την παραίτηση και της υπουργού Λίνας Μενδώνη.
Την απόφαση του Δημήτρη Λιγνάδη σχολίασαν μέσα από τους λογαριασμούς τους στα social media τόσο ο Πρόεδρος του Πειθαρχικού του ΣΕΗ Πασχάλης Τσαρούχας όσο και ο Πρόεδρος του ΣΕΗ Σπύρος Μπιμπίλας, ο οποίος έγραψε: «Ο αγώνας αυτών των ημερών δεν πήγε χαμένος. Λυπάμαι για ανθρώπους που δεν τίμησαν τη θέση τους».
Η Μαριάννα Κάλμπαρη πιθανή αντικαταστάτρια του Λιγνάδη
Η παραίτηση έγινε αμέσως δεκτή από την υπουργό Πολιτισμού, η οποία αυτή την ώρα αναζητεί τον αντικαταστάτη ή την αντικαταστάτρια του Δημήτρη Λιγνάδη. Σύμφωνα με πληροφορίες, επικρατέστερο όνομα για τη θέση αυτή είναι η Μαριάννα Κάλμπαρη.
Η γνωστή ηθοποιός, θεατρική σκηνοθέτης και συγγραφέας είναι καλλιτεχνική Διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης από το 2015. Είναι απόφοιτος της δραματικής σχολής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, αλλά και απόφοιτος της Σορβόννης. Πέρα από το χώρο του θεάτρου, έχει εμφανιστεί τόσο στη τηλεόραση όσο και στον κινηματογράφο. Διδάσκει υποκριτική στη δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν. Έχει διδάξει παιδικό θέατρο στο τμήμα θεατρικών σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και υποκριτική-θεατρολογία στο Λύκειο της Σχολής Μωραΐτη.
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr