Θεσσαλονίκη: Τέσσερις πρεμιέρες για το ΚΘΒΕ τον Φεβρουάριο
Δύο παραγωγές για παιδιά και δύο για ενήλικες, με εξαιρετικά έργα του διεθνούς ρεπερτορίου, ετοίμασε και παρουσιάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Όλο το πρόγραμμα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Τέσσερις πρεμιέρες επιφυλάσσει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στο κοινό της Θεσσαλονίκης. Η απαγωγή ενός τραπεζίτη από ζευγάρι απελπισμένων, ένα σχετικά άγνωστο στην Ελλάδα θεατρικό του Ίψεν, ένα έργο εμπνευσμένο από τα λαϊκά παραμύθια της Μακεδονίας και της Θράκης, αλλά και μια παραγωγή της Παιδικής Σκηνής, αποτελούν τις νέες προτάσεις του Κ.Θ.Β.Ε.
Η αρχή γίνεται το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη», με την κωμωδία «Ο τραπεζίτης κερδίζει πάντα δυο φορές», των Ισπανών Ιγνάθιο δελ Μοράλ και Ερνέστο Καμπαγιέρο, με τον απολαυστικό Κώστα Σαντά στο ρόλο του τραπεζίτης, τον οποίο απαγάγουν η Μαρτζ και ο Μπαρτ που ως απολυμένοι έχουν υποστεί τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.
Το έργο «Ο τραπεζίτης κερδίζει πάντα δύο φορές» είναι μια πολιτική κωμωδία που αποτυπώνει την αμηχανία των ανθρώπων μπροστά σε ένα ισχυρό οικονομικό σύστημα, αλλά και τη δυσκολία τους να μετατρέψουν την οργή σε πολιτική πράξη με νόημα. Την μετάφραση του έργου έκανε η Μαρία Χατζηεμμανουήλ, την σκηνοθεσία της παράστασης ο Δημήτρης Σακατζής, τα σκηνικά και τα κοστούμια η Μαρία Καβαλιώτη, την μουσική έγραψε ο Δημήτρης Οικονόμου και μαζί με τον Κώστα Σαντά, παίζουν οι ηθοποιοί: Νατάσα Δαλιάκα, Κωνσταντίνος Χατζησάββας, Ελένη Γιαννούση, Χρίστος Νταρακτσής. Ο Ιγνάθιο δελ Μοράλ και ο Ερνέστο Καμπαγιέρο, δύο σημαντικοί άνθρωποι του σύγχρονου ισπανικού θεάτρου που ξέρουν να διαβάζουν την επικαιρότητα και να αφουγκράζονται τον παλμό της εποχής, συγγράφουν ένα έργο που αναδεικνύει με κωμικό τρόπο τις πολιτικές αντιθέσεις αλλά, ταυτόχρονα, προσεγγίζει με αγάπη τον άνθρωπο και τις αδυναμίες του.
Μια μέρα μετά, την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου, Η Παιδική Σκηνή του Κ.Θ.Β.Ε. παρουσιάζει την ανατρεπτική κωμωδία «Μια γιορτή στου Αλ-Νουρί», του Φόλκερ Λούντβιχ σε μετάφραση, διασκευή και σκηνοθεσία, Βασίλη Κουκαλάνι. Το έργο καυτηριάζει τα στερεότυπα και τις πολιτισμικές διαφορές και απευθύνεται σε θεατές κάθε ηλικίας. Γράφτηκε και παίχτηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’70 από το Θέατρο Grips του Βερολίνου -θέατρο γνωστό στη χώρα μας από τη μεταφορά ενός άλλου έργου τους, του Μορμόλη, που έγινε μεγάλη επιτυχία από την Ξένια Καλογεροπούλου. Σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι η γερμανική εκδοχή του κειμένου είχε τίτλο «Μια γιορτή στου Παπαδάκη», μια που η οικογένεια των μεταναστών τότε, ήταν Έλληνες. Τα σκηνικά και τα κοστούμια έκαναν οι Αλεξάνδρα Σιάφκου και Αριστοτέλης Καρανάνος, την μουσική ο Κώστας Νικολόπουλος και στο ρόλο του Αλ-Νουρί είναι ο Θάνος Φερετζέλης. Μαζί του οι ηθοποιοί: Γιάννης Βαρβαρέσος, Γεωργία Κυριαζή, Φανή Ξενουδάκη, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Κωστής Ραμπαβίλας, ενώ οι παραστάσεις θα δίνονται καθημερινά για τα σχολεία και κάθε Κυριακή στις 11 για το κοινό στο Βασιλικό Θέατρο.
«Οι Στυλοβάτες της κοινωνίας» είναι ένα έργο πρόδρομο των άλλων πολύ γνωστών και δημοφιλών του ρεαλιστικών δραμάτων του Χένρικ Ίψεν, («Σπίτι της κούκλας», «Βρικόλακες», «Ένας εχθρός του λαού», «Αγριόπαπια», «Τζον Γαβριήλ Μπόρκμαν»), το οποίο παίζεται πολύ σπάνια στην Ελλάδα-έχει παρουσιαστεί δύο μόλις φορές στην Αθήνα, το 1902 και το 2016. Το ΚΘΒΕ παρουσιάζει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη το άγνωστο έργο του μεγάλου νορβηγού δραματουργού, σε διασκευή και σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου. Ο σκηνοθέτης και θεατρολόγος (το διδακτορικό του είναι πάνω στον Ίψεν) μεταγράφει το έργο κοντά στο δικό μας σήμερα, επιχειρώντας να αναδείξει τους ανατριχιαστικούς παραλληλισμούς του έργου με τη σημερινή πραγματικότητα. Ο Κάρστεν Μπέρνικ, μεγαλοεπιχειρηματίας και παράγοντας σε μια επαρχιακή παραθαλάσσια πόλη, θεωρείται ένας άντρας άμεμπτης ηθικής και μεγάλος ευεργέτης της πόλης· είναι ένας από τους στυλοβάτες της τοπικής κοινωνίας. Η υπόληψή του κλονίζεται, αλήθειες αποκαλύπτονται και το παρελθόν έρχεται να ρίξει τη σκιά του στο λαμπερό παρόν της οικογένειας Μπέρνικ, όταν επιστρέφουν μετά από χρόνια απουσίας δύο συγγενείς του, απειλώντας να ξεσκεπάσουν τα μυστικά του παρελθόντος. Η μετάφραση είναι του Γιώργου Δεπάστα, η μουσική του Θοδωρή Οικονόμου, η κίνηση της Στέλλας Μιχαηλίδου και τον ρόλο του Κάρστεν Μπέρνικ, κρατά ο Γιώργος Καύκας. Παίζουν ακόμη οι ηθοποιοί: Γιάννης Γκρέζιος, Δανάη Επιθυμιάδη, Θόδωρος Ιγνατιάδης, Δημήτρης Καρτόκης, Δημήτρης Κολοβός, Ντίνα Μιχαηλίδη, Μαρία Μπενάκη, Δημήτρης Ναζίρης, Ιωάννα Παγιατάκη, Ορέστης Παλιαδέλης, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Έφη Σταμούλη, Χρίστος Στυλιανού, Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου, Σαμψών Φύτρος.
Στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών, στις 14 Φεβρουαρίου, θα γίνει η πρεμιέρα της παραγωγής «Οι απ’ αλλού φερμένοι», εμπνευσμένη από λαϊκά παραμύθια της Μακεδονίας και της Θράκης, σε δραματουργική επεξεργασία, Γιώργου Φράγκογλου και σκηνοθεσία Εύης Σαρμή. Μέσα στα παραμύθια της Μακεδονίας και της Θράκης (Η Αρχοντοπούλα και ο Όφις, Η κόρη και το Βασιλόπουλο, Ο Νικολός κ.α.) κρύβονται μοτίβα και θεματικές που συνδέουν διαφορετικούς λαούς και διαφορετικούς πολιτισμούς όλων των εποχών. Κάτω από το δέντρο της ζωής -πάντοτε σε κύκλο- οι λαϊκές ιστορίες ξετυλίγουν το κουβάρι του χρόνου συνδέοντας τους ανθρώπους με τους βαθύτερους φόβους τους αλλά και τις πιο κρυφές τους επιθυμίες. Οι παραστάσεις θα δίνονται μόνο για τα σχολεία και συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Ιορδάνης Αϊβάζογλου, Ειρήνη Κυριακού, Χρήστος Μαστρογιαννίδης, Λίλιαν Παλάντζα, Βασίλης Παπαδόπουλος, Κατερίνα Πλεξίδα, Πολυξένη Σπυροπούλου, Στέργιος Τζαφέρης, Δημήτρης Τσεσμελής.
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr