Σαν Σήμερα|11.11.2021 00:08

Την ημέρα της ανακωχής του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου σκοτώθηκαν πιο πολλοί κι από την Απόβαση στη Νορμανδία

Newsroom

Ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος τέλειωσε μι αμέρα σαν τη σημερινή, τα ξημερώματα της 11ης Νοεμβρίου του 1918. Ήταν ακόμα σκοτάδι όταν οι αξιωματικοί συναντήθηκαν να υπογράψουν την εκεχειρία.  Παρόντες ήταν βρετανοί ναύαρχοι δύο γάλλοι αρχιστράτηγοι και μία γερμανική αντιπροσωπεία με αρχηγό έναν πολιτικό  που σύντομα θα πλήρωνε με τη ζωή του για αυτό που επρόκειτο να κάνει (Ο Matthias Erzberger δολοφονήθηκε από ακροδεξιά οργάνωση το 1921 γιατί υπέγραψε την άνευ όρων συνθήκη). Μέχρι τις 05:20 το πρωί, μια μέρα σαν σήμερα το 1918 είχαν όλοι τους υπογράψει.

Οι Γερμανοί αποδέχτηκαν τους σκληρούς όρους της ανακωχής χωρίς καμία διαπραγμάτευση. Δεν μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά. Μέσα σε λίγα λεπτά τα νέα της εκεχειρίας διαδόθηκαν από τον τηλέγραφο σε ολόκληρο τον κόσμο. Ωστόσο επίσημα η ανακωχή δεν θα άρχιζε για τις επόμενες 6 ώρες. Ο επίλογος ενός από τους πιο αιματηρούς πολέμους στην ιστορία θα ήταν ο θάνατος η ο τραυματισμός 11.000 ανδρών την ημέρα της ανακωχής μεγαλύτερες απώλειες από ότι κατά την Απόβαση στη Νορμανδία!

Ο τελευταίος νεκρός του πολέμου

Ο Henry Gunther και οι σύντροφοί του έμαθαν για την επικείμενη ανακωχή στις 10:30 το πρωί. Η πιο λογική αντίδραση θα ήταν να παραμείνουν αδρανείς για κάποια ώρα μέχρι τη στιγμή της επίσημης ανακοίνωσης. Εκείνοι όμως, συνέχισαν την προέλασή τους προς το Σομόν ντε βαν Νταμβιλιέρ, ένα χωριό κοντά στο Μετς. Καθώς προχωρούσαν στην επαρχιακή οδό, βρήκαν το δρόμο μπροστά τους αποκλεισμένο από δύο εχθρικά πολυβολεία. Οι Γερμανοί είχαν διαταγές να ανοίξουν πυρ αλλά άρχισαν να ρίχνουν στον αέρα για να μην αφαιρέσουν άλλες ζωές.

Οι σύντροφοι του Γκάνθερ συγκινήθηκαν από την πράξη των Γερμανών, οι οποίοι προφανώς γνώριζαν για την επικείμενη εκεχειρία. Όμως ο Γκάνθερ  είδε τα πράγματα κάπως διαφορετικά. Καταλαβαίνοντας ότι δεν είχε στη διάθεσή του παρά μερικά λεπτά για να κάνει μία ηρωική πράξη, αντέδρασε με οργή στο γεγονός ότι οι Γερμανοί είχαν πυροβολήσει. Αψηφώντας τις διαταγές του λοχία και στενού φίλου του έκανε μία δραματική εφόρμηση μέσα από την πυκνή ομίχλη καταπάνω στα γερμανικά πολυβόλα!

Σύμφωνα με το δημοσιογράφο Τζέιμς Μ. Κέιν: «Φλεγόταν από την επιθυμία να επιδείξει ακόμα και την τελευταία στιγμή ότι ήταν θαρραλέος και Αμερικανός μέχρι το κόκκαλο».

Οι Γερμανοί στρατιώτες τρομοκρατήθηκαν όταν είδαν να τους επιτίθεται ένας στρατιώτης ολομόναχος.  Του κουνούσαν τα χέρια και του φώναζαν με τα ελάχιστα αγγλικά που γνώριζαν να κάνει πίσω, ενώ κάποιοι τον ενημέρωναν με αγωνία ότι ο πόλεμος είχε τελειώσει. Εκείνος τους αγνόησε και συνέχισε να τρέχει προς το μέρος τους πυροβολώντας μία δυο φορές.

Όταν οι Γερμανοί κατάλαβαν πως αποφασισμένος να συνεχίσει τη μάταιη έφοδο του, δεν είχαν άλλη επιλογή και αναγκάστηκαν να στρέψουν τις κάννες των όπλων πάνω του.  Ο Γκάνθερ έπεσε νεκρός στις 10:59 το πρωί και τα καταχωρήθηκε επισήμως ως ο τελευταίος στρατιώτης που σκοτώθηκε στον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Τη στιγμή που έπεφτε νεκρός - αναφέρουν τα αρχεία της Μεραρχίας - οι πυροβολισμοί σταμάτησαν και απλώθηκε μία ανατριχιαστική σιωπή». Ο στρατός τού απένειμε μετά θάνατον εκ νέου το βαθμό του λοχία, που του είχε αφαιρεθεί γιατί είχε εκφράσει παράπονα για τις άθλιες συνθήκες του στρατεύματος,  καθώς και δύο μετάλλια ανδρείας. Ο Χένρι Γκάνθερ ήταν το τελευταίο θύμα από τα (κατά προσέγγιση) 18,6 εκατομμύρια και ο τελευταίος ήρωας του Μεγάλου Πολέμου

Πηγές: Giles Milton: Fascinating footnotes from history, Dan Snow: On this Day in History

νεκρόςΑ' Παγκόσμιος Πόλεμοςεκεχειρίαστρατιώτης